Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

FED bölge başkanları FED başkanı Powell’ın etrafında toplanıyor. Son günlerde yaptıkları açıklamalar Powell’ı destekler veya Powell’a paralel nitelikte. FED’in kendi içinde konsensüse yakın veya konsensüs halinde olduğu söylenebilir.
Piyasalar ise ‘FED’in ilk faiz indirimi Mart’ta olur’ umudu boşa çıkmaya doğru ilerledikçe Mayıs, Haziran aylarına doğru yoğunlaşma çabası içinde. Ama FED yine farklı kanaatte. Farklı zamanı işaret ediyor. Yılın ikinci yarısı, yılın sonları işaret ediyor.
Soyut, somut… Esasında piyasalar ve FED (FED: diğer merkez bankalarını temsilen), 2024 yılında faiz indirim olabilir konusunda mutabıklar diyebiliriz. Bu tartışılmıyor. Fikir birliği var, bir konsensüs söz konusu. Ayrışma ne zaman başlar sorusuna verilen cevapla oluşuyor. Piyasalar bir tarih belirleyip ona göre fiyatlama yapma gayretinde. Kaldı ki net olmayan faiz indirim sürecini fiyatlamak soyut bir atmosfer oluşturuyor. O yüzden piyasa sürecin somutlaşmasını istiyor. FED ise netlikten kaçınıyor.
Çünkü, orta vadeli bir patika açıklayıp ona göre ilerlenmiyor-ilerlenemiyor. Makro veriler baz alınıyor. Her veri bir öncekinden farklı sinyal verebiliyor. Hem piyasalar hem FED esnek olmak zorunda kalıyor.
Ana trend, faizler inebilir görüşünü baz almayı sürdürüyor. O yüzden risk iştahı varlığını koruyor. Veriden veriye iştah artıp azalıyor.
Ekonominin dışında siyasi tarafta yakın gelecekte fiyatlamaya daha fazla etki yapabilir. ABD başkanlık yarışında Trump’ın adaylığı kesinleştiğinde risk iştahı baskılanabilir. Zira Trump’ın ekonomi politikaları (tarifeler, yeni ekonomik birlikler, NATO’nun finansmanı, şirketlerin ABD’ye geri gelmesi..) hala akıllarda. Örneğin AB-ABD arasındaki ticarette ABD 200 milyar Usd açık veriyor. Bu dengesizlik bilinen Trump politikalarına uygun değil. AB, Trump dönemine hazırlanmayı konuşmaya başladı. Tabii tedirginliklerin pratiğe dönüşmesi için önce Trump’ın adaylığının kesinleşmesi, sonra seçimi kazanması gerek. Seçim sürecinde ise sözleri, vaatleri ile piyasaları etkileyeceği açık.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla pozitif. ABD vadelileri yatay (+/- 0,05%). Asya piyasaları ağırlıklı pozitif. Hong Kong 0,9% civarı eksi Japonya 2% civarı, Çin 1,1% civarı pozitif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,10, Dolar Endeksi 104, ons altın 2.032 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, bugün Enflasyon Raporu açıklanacak. TCMB’nin yeni Başkanı Karahan ilk kez kamuoyunun karşına çıkacak. Bankanın hem güncel okuması hem de hedefleri ve hedeflere ulaşmadaki kararlılığı takip edilecek.
12 Şubat’ta ülkemize gelmesi beklenen Putin’in ziyaretinin ertelendiği (Nisan sonu-Mayıs başı) basında yer aldı.
Varlık Fonu 5 yıl vadeli WE Soda 7 yıl vadeli eurobond ihraç ettiler. Her iki ihraca da güçlü talep geldi.
Nakit dengesi 201 milyar TL açık verdi. Yarın sanayi üretimi haftanın verileri.




Usd/TL:
ABD’den gelen haber akışı Usd talebinin artışına yol açtı. Dolar Endeksi 104,6 civarına kadar yükseldi. Bu sabah 104 civarında işlem görüyor. Piyasa FED’in faiz artışının Mart sonrasında olacağını büyük oranda kabullenmiş durumda. Ne zaman ilk faiz indirimi olacak sorusu gündemin ortasında yer alıyor.
FED yetkililerinden yılın son dönemini işaret edenler de var. Dolayısı ile çok sabırlı tutum Usd’nin sıcak kalmasına yol açabilir. Tabii süreç içerisinde açıklanacak makro veriler yol gösterici. Bu sebeple FED yönlendirmeleri mevcut halinden farklılaşabilir.
Lokal tarafta, enflasyon, para-maliye politikası gibi majör başlıkları yatırımcılar, yerel seçim düzleminde takip ediyor, fiyatlıyor. Bugün 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu kamuoyu ile paylaşılacak. Başkan Karahan ilk kez sunum yapacak. Merkez Bankası’nın güncel şartlar altında nasıl bir okuma ortaya koyacağı önemli. Bunun sayısal yansımaları da kritik. Örneğin yıl içinde enflasyonun zirve tayini nerede olabilir, yıl sonu enflasyon hangi seviyede olabilir. Yine önemli konu mevcut sıkılaşma hedeflere ulaşmada yeterli mi değil mi sorusunun yanıtı.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,59 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,50 ve 30,00; yukarıda 31,00 ve 31,50 öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
2 yıllık gösterge tahvil Kasım ayından bu yana (yaklaşık 3 ay) 37-43% bandında, 10 yıllık gösterge tahvil ise Eylül ayından bu yana (yaklaşık 5 ay) 25-29% bandında hareket ediyor. Politika faizinin zirve seviyesine ulaştığı yönündeki yönlendirme ile de son haftalarda daha dingin bir seyir izliyorlar.
Tahviller için cazip bir konjonktür oluşmuş durumda. Enflasyonun patikasının ve Merkez Bankası’nın politikasının biraz daha netleşmesi acılıları iştahlandırabilir. Bu noktada bugün TCMB Başkanı Karahan’ın yapacağı sunumu önemli görüyoruz. Sunumun-raporun piyasa tarafından satın alınması tahviller için olumlu sonuçlara ulaşmada bir basamak olabilir.
Globalde, güçlü ABD verileri ve ‘şahin’ FED söylemleri tahvil faizlerini yukarı itiyor. Mevcut havanın değişimi yavaşlayan ekonomi sinyaline bağlı. Her bir makro veri etki yaratabilme potansiyeli taşıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4 seviyesi üstünde fiyatlanıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 3 baz puan azalarak %42,99 ve 30 baz puan artarak 27,14% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
26 Aralık tarihinde başladığı kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini sürdüren piyasada, dün 8,939 ile TL bazında tüm zamanların en yüksek seviyesi yenilenmiş oldu. Bu seviyenin oluşturduğu seans içi realizasyonun ardından çarşamba gününü -%0.29 oranında hafif bir değer kaybıyla 8,843 puandan tamamlayan piyasada, 8,950 seviyesi ilk önemli direnç konumunda. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, seans içerisinde artık 8,750 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Bu destek noktası üzerindeki hareketlerin ise sırasıyla 8,950, 9,000 ve 9,150 hedef noktalarını test edebileceğini düşünüyoruz. Geri çekilmelerde 8,750 üzerinde devam edecek yükseliş trendi kapsamında, bu seviye altındaki olası hareketleri ise yükseliş eğiliminin ilk zayıflama sinyali olarak değerlendireceğiz. Bu durumda bir alt noktada 8,500 ve kısa vadeli trendin ana destek olarak izlediğimiz 8,350 seviyelerine doğru ara bir düzeltme hareketinin gündeme gelebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.



Eur/Usd:
Parite için bugün odak noktası makro veriler ve makro veriler üzerine oluşturulan merkez bankası politikaları. Gelecek aylarda siyasette odakta yer bulabilir.
Bu hafta majör makro veri bulunmuyor. ABD ve AB verileri orta ve hafif önem seviyesine sahipler. Bu sebeple daha çok geçen haftanın ABD istihdamı akıllarda duruyor. Merkez bankaları kanadında ise FED’in sabırlı olacaklarına dair sözler dikkat çekiyor. Gelecekler ilgili öngörü yapmayan merkez bankaları veri bazında ilerlemeyi tercih ediyor. Hal böyle olunca her veride farklı fiyatlama (yön, reaksiyon) oluşabiliyor.
Siyasi tarafta ise ABD seçimleri baha fazla konuşulur hale gelebilir. Trump’ın adaylığının kesinleşmesi fiyatlamada daha somut etki yaratmaya başlayabilir. Trump’ın başkanlığı sırasında uyguladığı ekonomi politikalar hafızalardaki yerini koruyor.
Dün Almanya sanayi üretimi zayıf geldi. ABD tarafında ise tüketici kredileri verisi oldukça zayıflama gösterdi. FED yetkilileri faiz indirimini öteleyen ve miktarını azaltan sözlerini yinelediler.
Parite 1,07 üzerinde kalma çabası sergiliyor ve bundan başarılı oluyor. Bu sebeple biraz tepki verebileceği kanaatindeyiz. İlk etapta 1,085-1,09 görülebilir diye düşünüyoruz.
Dolar Endeksi (DXY) 104 seviyesi üzerinde fiyatlamayı sürdürüyor. Makro veriler yol gösterici olmaya devam etmesini bekliyoruz.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine çıkılmış durumda. Tepki olarak izlediğimiz yükseliş tahmin ettiğimizden daha güçlü oluyor. 105,5 bir sonraki hedef olabilir.
Bu sabah 1,078 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,082 ve 1,088 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Paritenin kısa vadede tepki verme çabası içinde olduğunu düşünüyoruz.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmış durumda. Mevcut dinamik 104 üzerini bir süre daha mümkün kılabilir.
Bu sabah 1,263 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,256 seviyeleri gün içi destek; 1,265 ve 1,269 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Altın:
ABD para biriminin ve ABD tahvil faizlerinin yukarı hareket etmesi kıymetli madenlerin baskılanmasına yol açıyor. Ayrıca jeopolitik taraftan destek de gelmeyince ekonomik ajanda baskı yaratıyor. Yine de baskının çok artmadığını bir noktada dengelendiğini belirtelim. Dengeyi sağlayan unsur gelecekle ilgili kestirim ufkunun oldukça azalması. Makro veriden sonraki makro veriye kadar olan ufukla hareket edilmesi baskıyı sınırlandırıyor.
Jeopolitik tarafta ise tansiyon son haftalarda azalma eğilimi gösteriyor. Azalma altın için destek sağlayıcı olmuyor.
Makro veriler ışığında adım adım ilerleyerek fiyatlama sürebilir. FED temkinli olunca altın kısa vadede cazip olamıyor, orta vadede ise cazibesini koruyor.
Teknik olarak 2.000-2.070 Usd arasında bant hareketi devam ediyor. Fiyat hareketlerinde makro verilere hassasiyet devam edebilir. Bu hafta makro verilerin yanı sıra FED üyelerinin açıklamaları ve sözlü yönlendirmeleri de fiyatlamalara etki edebilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi’nin tepki hareketi tahminimizden daha güçlü. Endeks 105,5, 10Y tahvil 4,35% civarına çıkabilir.
Bu sabah 2.032 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD 10 yıl vadeli tahvil ihalesine 2,56 kat talep geldi. İhale faizi 4,096% oldu. Piyasalar ihaleden moral buldu. FED’in şahin sözleri faiz indirim beklentilerini öteliyor. Tahvil faizlerinin yüksek kalmasına yol açıyor. Ana senaryo çerçevesinde ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş yüzde 4,40 seviyesini geçmediği sürece tepki olarak kalmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, eurobondlar global piyasalar ile paralel hareket ediyor. Ana resimde Türkiye eurobondları için temkinli-iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz. Türkiye Varlık Fonu 5 yıl vadeli, WE Soda ise 7 yıl vadeli kıymet arz etti. Her iki ihraç da güçlü talep gördü.
Türkiye 5 yıllık CDS 324 ile günü tamamladı. Eurobondlar pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 6-9 cent; orta vadelilerde 55-64 cent; uzunlarda 68-82 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,15%, 7,71% ve 8,23% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.