Kalyon İnşaat/Kalyoncu: Kısa vadede Afrika’da 4 bin kilometrelik, yaklaşık 7 milyar euro değerinde boru hattının yapımını üstlenebiliriz

Dünya internet sitesinde yayınlanan habere göre; 500 milyon Euro değerindeki Romanya Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin Avrupa ve dünyadan yeni davetler almalarına vesile olduğuna dikkat çeken Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, “Bu projenin getirdiği prestij ile kısa vadede 4 bin kilometrelik, yani yaklaşık 7 milyar euroluk boru hattı işi alabiliriz” dedi.

4 bin kilometrelik boru hattı

 Romanya’nın Karadeniz Kıyısı-Podişor Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin AB uhdesinde teknik puanlama ile yapılan bir ihale olduğunu vurgulayan Kalyoncu, “Bu teknik ihaleyi Avrupalı ve Çinli firmaların arasından sıyrılarak kazanmak şirketimize ciddi bir prestij kazandırdı. 308 kilometrelik bu boru hattı, kısa vadede toplamda 4 bin kilometrelik yeni boru hatları ihalesini almamıza da vesile olacak gibi duruyor” şeklinde konuştu…
 
Borular Türkiye’den

 308 kilometrelik boru hattında yaklaşık 200 milyon euroluk çelik boru kullanıldığının altını çizen Kalyoncu, “Projede kullandığımız boruların tamamına yakınını Türkiye’den, yerli firmalardan alıyoruz. Almaya da devam edeceğiz. Yurtdışı projelerimizde Türk mühendislerimizi, işçimizi ve yerli firmalarımızın ürünlerini kullanacağız” dedi.

Romanya hattının yüzde 30’u tamamlandı
 Kalyoncu, Romanya Karadeniz Kıyısı-Podişor Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin yüzde 30’una yakınını tamamladıklarını, finansmanla ilgili bir sorun yaşamadıklarını belirterek, “Boruların birleştirilmesi için yapılan kaynak işleminde ise ilerlememiz yüzde 16 seviyesinde. Daha işin çok başlarındayız. Burada devam eden conta kaynağımız olacak. Bu doğalgaz boru hatlarında özellikle bu kaynak çok mühim. Sonrası kolay” dedi.

100 bin ton çelik kullanılacak
Projenin Türkiye ekonomisine katkısına da değinen Kalyoncu, “Burada yaklaşık 100 bin ton ağırlığında çelik boru kullanıyoruz. Bunun neredeyse tamamını Türk çelik boru üreticilerinden aldık. Bütün bu para Romanya hükümeti tarafından direkt Türkiye’ye gelmiş oluyor.

Yani bu proje Türkiye’nin ihracatına da katkı sağlıyor. Projemizin yaklaşık 200 milyon euroluk kısmı borudan oluşuyor” diye konuştu. Bu projeyi çok hızlı bir şekilde, 308 kilometreyi 24 ay gibi bir sürede yapmaları gerektiğini vurgulayan Kalyoncu, “Burada kaynak en önemli meselelerden bir tanesi. Boruları depolama noktalarında depoluyoruz. Boruların yüzde 60’ının teminini tamamladık” dedi.

 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.dunya.com/sirketler/kisa-vadede-7-milyar-euroluk-proje-ustlenebiliriz-haberi-724776