JCR ,Gama Güç Sistemleri'nin Uzun Vadeli Ulusal Not ve görünümünü ‘BBB+ (Trk) / Stabil’, Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para Not ve görünümünü ‘BBB- / Stabil’ olarak teyit etti

Kuruluştan konuya ilişkin olarak yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

JCR Eurasia Rating, Gama Güç Sistemleri Mühendislik ve Taahhüt A.Ş.’nin konsolide yapısının periyodik gözden geçirilme sürecinde Firma’yı yatırım yapılabilir kategoride değerlendirerek, Uzun Vadeli Ulusal Not ve görünümünü ‘BBB+ (Trk) / Stabil’, Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para Not ve görünümünü ise ‘BBB- / Stabil’ olarak teyit etmiştir. Firmaya ilişkin tüm notlar ve detayları aşağıda yer almaktadır. Gama Güç Sistemleri Mühendislik ve Taahhüt A.Ş.’nin ihraç etmesi muhtemel tahvil/bonoların geri ödemeleri yönünde diğer yükümlülüklerden hukuksal ve/veya teminatlandırma yönlerinden bir değişiklik veya ayrıcalık yaratılmamış olduğundan, Şirketin tüzel kişiliği için verilen notlar tahvil ihraçlarını da temsil etmektedir.

Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para Notu : BBB- / (Stabil görünüm)
Uzun Vadeli Uluslararası Yerel Para Notu : BBB- / (Stabil görünüm)
Uzun Vadeli Ulusal Notu : BBB+ (Trk) / (Stabil görünüm)
Uzun Vadeli Ulusal İhraç Notu : BBB+ (Trk)
Kısa Vadeli Uluslararası Yabancı Para Notu : A-3 / (Stabil görünüm)
Kısa Vadeli Uluslararası Yerel Para Notu : A-3 / (Stabil görünüm)
Kısa Vadeli Ulusal Notu : A-2 (Trk) / (Stabil görünüm)
Kısa Vadeli Ulusal İhraç Notu : A-2 (Trk)
Desteklenme Notu : 2
Ortaklardan Bağımsızlık Notu : B

Uluslararası nitelikli iş birliklerinin ve çoklu ortaklık yapısının sağladığı küresel rekabet gücü oldukça yüksek olan GAMA Güç Sistemleri Mühendislik ve Taahhüt A.Ş. (GGS), GAMA Holding A.Ş.nin bir iştiraki olup, enerji santralları yapım projelerinde EPC taahhütleri alanında uzmanlaşmış yapımcı ve yatırımcı bir şirkettir. 1959 yılından bu yana, güç santralları, petrol, çimento, petrokimya ve gaz tesisleri, fabrikalar, yüksek binalar, su arıtma tesisleri ve iletim hatları, köprü ve çeşitli altyapı yapımlarını gerçekleştiren ve aynı zamanda çeşitli enerji yatırımlarına sahip olan GAMA grubu şirketleri; her biri kendi içinde şirketler/ortaklıklar barındıran, GGAMA Enerji A.Ş., GAMA Güç Sistemleri Mühendislik ve Taahhüt A.Ş., GAMA Endüstri Tesisleri İmalat ve Montaj A.Ş., yurt dışı iştiraklerin bulunduğu GAMA International B.V. ve GAMA Ticaret ve Turizm A.Ş. olmak üzere beş ana alt gruptan oluşmaktadır.

Mühendislik, satın alma, yapım, çalıştırma ve devreye alma, garanti dönemi hizmetleri ve yedek parça desteğini de içerecek şekilde bütüncül şekilde faaliyetlerini yapılandıran ve her türlü enerji santralı taahhüdu alanında anahtar teslim hizmet paketi sunan GAMA Güç Sistemleri, dünya çapında faaliyet gösteren EPC firmaları ile de başarılı bir şekilde rekabet etmektedir. Konvansiyonel ve kombine çevrim doğal gaz santrallerinin yanı sıra, diğer termal ve yenilenebilir enerji kaynaklarından beslenen ve farklı enerji türlerini sinerji içerisinde bir arada kullanabilen santraller tasarlayan Firma halihazırda esasen Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Avrupa, Rusya ve BDT ülkelerinde varlık göstermektedir. İş hacmi gerek tek başına üstlenilen gereksee yabancı ortaklıklar ile oluşturulan konsorsiyumlara ihale edilen projeler ile gelişim gösteren GAMA Güç Sistemleri’nin mevcut durumda eş zamanlı olarak yürüttüğü 8 adet projesi bulunmaktadır.

Firma, ihtisas alanı olan EPC projelerini daha geniş bir coğrafyada sürdürmek hedefiyle etkin bir biçimde iş geliştirme çalışmaları yürütmekte ve potansiyel barındıran pazarlara olası giriş yöntemlerini değerlendirmektedir. Halihazırda yapımı devam eden ve sözleşmesi imzalanmış olan projelerin büyüklüğü ile mevcut ihale kazanma yetkinliği ve yoğun iş geliştirme faaliyetleri dikkate alındığında, Şirketin ilerleyen dönemlerde de etkinliğini sürdürmesi beklenmektedir. Faaliyet gösterilen bölgelerdeki enerji arz-talep dengesi ve ekonomik gelişim hızının Firmanın iş hacmi üzerindeki etkisi ve gelecek dönemlerde Ortadoğu ve Latin Amerika ülkeleri başta olmak üzere, Rusya ve BDT ülkeleri, Sahra altı ve Kuzey Afrika, Güneydoğu Asya ve Avrupa pazarlarına ilişkin orta ve uzun vadedeki olumlu beklentiler bbir arada değerlendirildiğinde, sektörün görünümünün Şirket faaliyetlerini destekler nitelikte olduğu düşünülmektedir.

Son yıllarda geçmiş yıllara kıyasla varlıklarını daha düşük seviyedeki özkaynaklarla finanse eden Firma, 2016 yılında faaliyetlerinden net kar elde etmişse de, yurtdışında bulunan şubelerinin mali tablolarının bulundukları ülkenin yerel para birimi cinsinden kayıtlanmış olması ve konsolidasyon esnasında söz konusu mali tabloların yerel para olan TL’ye çevrilmesi, yıl içerisinde gerçekleşen ortalama ve yıl sonu nokta kurlar arasındaki fark kadar negatif yabancı para çevrim farkı yaratmış ve bu farkların özkaynaklar içerisinde muhasebeleştirilmesi neticesinde 2016 yılı özkaynakları negatif seviyelere gerilemiştir. Fonksiyonel para birimi olarak TL’nin yerine USD’nin tercih edilmesi halinde nakıt çıkışı gerektirmeyen bu muhasebesel gösterim gelecek yıllarda gerileyecektir.

2015 yılında pozitif net işletme sermayesi (NİS) ile faaliyet gösteren Firmanın, 2016 yılında özelllikle kısa vadeli finansal borçlardaki önemli artışlara bağlı olarak NİS’i negatife dönmüş, bu durum Firmanın kısa vadeli likidite ihtiyacını artırmıştır. Bunun da etkisiyle, Firma toplam finansal borçları önemli artışlar kaydederek 2016 sonunda varlıklarının %67’si seviyesine ulaşmıştır. Finansal borçlar, gerçekleştirilmekte olan projelere bağlı olarak oluşan işletme sermayesi ve Grup içi fonlama ihtiyaçları neticesinde artış kaydetmiştir. Bununla birlikte, projelerin finansmanı amacıyla kullanılan kredilerin proje bazında takip ediliyor olması ve ortak havuza kredi alımından uzak durulması Firmanın projelerine ilişkin borç yönetimini kolaylaştırmaktadır.

2013 yılında geriye dönük olarak tüm zararları Firma mali tablolarına yansıtılan DISI Water Private Shareholding Co. Ltd. kaynaklı zararların tazminine yönelik tahkim sürecinin 2017 yılının sonuna kadar tamamlanması beklenmekte olup, söz konusu tahkim sürecinin Firma beklentilerine paralel şekilde neticelenmesi durumunda oluşacak öneemli tutardaki nakit girişlerinin Firma likidite ve borç ödeme kapasitesine önemli seviyede katkı sağlaması beklenmektedir. DISI kaynaklı olarak Firma bünyesine sağlanacak nakit girişlerine ek olarak, Firmanın halihazırda devam ettiği projelerden de önümüzdeki dönemlerde önemli seviyede nakit girişi yaratılması beklenmektedir. Firma satış gelirlerinin inceleme dönemleri süresince sürekli artış kaydettiği, operasyonel ve net karlılığın sağlıklı şekilde sürdürüldüğü değerlendirildiğinde, Firmanın iş yapma kabiliyet ve performansının güçlü şekilde devam ettiği de izlenmektedir.

Şirketin ve dahil olduğu Grubun faaliyet geçmişi, bireysel ve uluslararası konsorsiyumlar ile birlikte nitelikli proje geliştirme ve tamamlama gücü, anahtar teslim projelendirme yetkinliği, halihazırda devam eden ve yeni alınan/alınması beklenen sözleşmelerin büyüklüğü, Firmanın içerisinde bulunduğu finansal durum, faaliyet gösterdiği sektördeki mevcut yüksek rekabet koşulları ve Şirketin ana pazarlarında etkili ollan politik ve ekonomik risklerin değerlendirilmesi neticesinde Gama Güç Sistemleri’nin Uzun Vadeli Ulusal Not ve Görünümü “BBB+/Stabil” seviyesinde teyit edilmiştir. Firma finansal borçluluğunun seyri, özsermaye ve net işletme sermayesinde önümüzdeki dönemlerde yaşanacak değişimler ile bunların likidite yönetimine olası etkileri, politik ve ekonomik belirsizliklerin bulunduğu bölgelerde yoğunlaşmış projelerin başarılı şekilde devam ettirilmesi ve tamamlanması, ilerleyen dönemlerde alınması beklenen yeni projelerin gerçekleşme durumları, faiz oranları ile kurlarda yaşanan volatilite ile DISI kaynaklı olarak 2017 yılının son çeyreğinde Firmaya girmesi beklenen önemli seviyedeki nakit girişleri ve bunların Firma faaliyetleri üzerinde yaratması olası etkiler JCR-ER tarafından ilerleyen dönemlerde not ve görünümlerin yeniden değerlendirilmesi açısından yakından izlenecek önemli unsurlardır.

Gama Güç Sistemleri’nin devam eden ve planlanan EPC projelerinin büyüklüğü, sağladığı istihdam olanaakları, rekabet gücü ve küresel EPC pazarındaki konumu, uzun faaliyet geçmişi, sektöründeki tanınırlığı ve deneyimi, karlı faaliyet gösteriliyor olması dikkate alındığında, Grubun ana hissedarı olan Gama Holding’in Şirkete ihtiyaç halinde destek sağlama arzusu ve gücüne sahip olduğu görüşü edinilmiştir. Bu kapsamda, Firmanın Desteklenme Notu JCR-ER metodolojisi dahilinde yeterli düzeyi işaret eden (2) olarak belirlenmiştir. Firmanın yükümlülüklerini ortaklardan destek alınmasına bakılmaksızın kendi imkanları ile yerine getirme kapasitesini gösteren Bağımsızlık Notu ise ekonomik şartlarda önemli bir bozulma olmazsa “yeterli” seviyeyi gösteren (B) seviyesinde değerlendirilmiştir.