İnşaat malzemeleri ihracatı yılın ilk ayında, geçen yılın Ocak ayına göre %30,8 arttı - İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Ocak 2019 sonuçları açıklandı. 2019 yılının ilk ay sonuçlarına göre inşaat malzemeleri sanayi ihracatının miktar olarak geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 30,8 arttığı belirtilen endekste; 3,75 milyon ton ihracatın yapıldığı Ocak ayında, son 6 yılın en yüksek ikinci aylık miktar ihracatının gerçekleştiği vurgulandı. Ancak Ocak ayı ihracatında yaşanan yüksek miktar artışının, büyük ölçüde birim fiyatlarındaki düşüş ile sağlandığına dikkat çekildi.



2013’ten itibaren her ay düzenli olarak açıkladığı ‘İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksleri’ne, 2018 yılında ‘İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ni de ekleyen Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği), iç ve dış ticaretin nabzını tutmaya devam ediyor. Türkiye İMSAD’ın sektör ve kamuoyu ile paylaştığı ‘İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nde; şu tespitler yer aldı: 2018 yılının Ağustos ayından sonra iç pazarda yaşanan daralma nedeniyle Türkiye’de tüm sanayi sektörleri ihracata ağırlık verdi ve firmalar bu süreçte fiyatlarını düşürerek kendilerine yeni ihracat olanakları yaratmaya çalıştı. İnşaat malzemeleri sanayisinde de, ihracatı artırmak için benzer bir gelişme yaşandı.



Sektör daha çok ihracat yaptı ancak daha düşük fiyat verdi

İnşaat Malzemeleri Dış Ticaret Endeksi’nde Ocak ayında farklı eğilimler yaşandı. İhracat miktar olarak Ocak ayında 3,75 milyon ton olarak gerçekleşti. Böylece son 6 yılın en yüksek ikinci aylık miktar ihracatına ulaşıldı. İhracat değer olarak ise Ocak ayında 1,60 milyar dolar seviyesine indi. Aylık ihracat, fiyat düşüşlerinden olumsuz etkilendi. Nitekim ihracat birim fiyatları Ocak ayında 0,43 dolara indi. Geçen yılın Ocak ayında ihracat birim fiyatı 0,56 dolardı.



Durgunluk nedeniyle malzeme ithalatında azalma devam etti

İnşaat malzemeleri ithalatı Ocak ayında 198 bin ton olurken, 2013 yılından bu yana en düşük ikinci aylık ithalat yaşandı. İthalat Ocak ayında 539 milyon dolar oldu ve 61 ayın en düşük ikinci seviyesinde gerçekleşti. İthalat birim fiyatları ise geçen yılın Ocak ayı ithal birim fiyatının yüzde 10,6 üzerinde gerçekleşti ancak kilogram başına 2,72 dolar seviyesine indi.



Alt sektörlerin 6’sında ihracat birim fiyatları geriledi

2019 yılı Ocak ayında 8 alt ürün grubundan 6’sının ihracat birim fiyatları geçen yılın Ocak ayına göre geriledi. Sadece prefabrik yapıların ihracat birim fiyatları geçen yılın Ocak ayına göre yükseldi. Kimyasalların ihracat birim fiyatı ise değişmedi. Ocak ayında mineral ürünlerin ihracat birim fiyatlarında yüzde 33,3 gerileme yaşandı. Ağaç ürünleri ihracat birim fiyatı da yüzde 15,1 düştü.2019 yılı Ocak ayında 8 alt ürün grubunun 6’sının ihracatı miktar olarak geçen yılın Ocak ayına göre arttı. Geçen yılın Ocak ayına göre ihracatı miktar olarak gerileyen 2 alt sektör yalıtım malzemeleri ile prefabrik ürünler oldu.



Ocak ayında en yükssek ihracat miktar artışı yüzde 53,5 mineral ürünlerde gerçekleşti. En düşük miktar artışı ise yüzde 0,3 ile elektrikli teçhizat ürünlerinde oldu. 2019 yılı Ocak ayında 8 alt ürün grubunun 3’ünde ihracat değer olarak geçen yılın Ocak ayına göre yükseldi. Ocak ayında en yüksek ihracat değer artışı yüzde 10,4 ile metal bazlı ürünlerde gerçekleşti. Değer olarak ihracatın en çok gerilediği alt sektör ise prefabrik yapılar oldu.



Diğer Haberler
TCMB, 500.00 milyon dolar tutarlı 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranı % 24,00 ,dolar faiz oranı % 2,50 olacak
İNGİLTERE/BARCLAY(BREXİT) : ANLAŞMASIZ BREXİT, BİR ANLAŞMA OLMAMASINA KIYASLA DAHA BÜYÜK RİSK
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 27705,5 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 19828,5 milyon TL
Facebookta Paylaş