ILO ve SGK işbirliğiyle 16.770 kişi sosyal güvenceye kavuşacak

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) Türkiye Ofisi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Kayıtlı İstihdama Geçiş Programı (KİGEP) kapsamında, ilave 5.570 çalışanın daha sosyal güvenliğe erişiminin sağlanması için, ortaklıklarını genişletmeye karar verdi. Bu kapsamda ILO tarafından aktarılacak kaynak 159 milyon TL'ye ulaştı.
Son üç yılda KİGEP'ten faydalanan 12.000'i aşkın çalışan ve 1.927 işveren, kayıtlı istihdama erişti veya mevcut çalışanları güvencede tutma desteğinden yararlandı. İlave 5.570 çalışanın daha KİGEP'ten faydalanmasıyla 2022 yılı sonuna kadar programdan yararlanarak kayıtlı istihdama erişenlerin toplam sayısı 16.770 olacak.
Genişletilmiş ortaklık sayesinde ILO Türkiye Ofisi ve SGK, kayıtdışı istihdam ile mücadele etmek ve herkes için kayıtlı işleri desteklemek için ortak çabalarını sürdürecek. Böylece 2022 yılının sonuna kadar, SGK üzerinden toplam 159 milyon TL işgücü piyasasına ve işletmelere aktarılarak yeni kayıtlı işlerin yaratılması ve mevcut işlerin muhafaza edilmesine destek sağlanacak.
ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, ILO'nun KİGEP konusunda SGK ile başarılı ortaklığının genişletilmesinden duyduğu memnuniyeti vurgulayarak ekledi: "Üç yıldan uzun süredir devam eden programımızla, kayıtdışı çalışan 12.000 kişinin kayıt altına alınarak sosyal güvenceli çalışmasına vesile olduk. Herkes için insana yakışır iş ve sosyal koruma hedeflerimize doğru SGK ile çalışmayı sürdürerek bu yıl sayıyı 16 binin üzerine çıkartmış olacağız."
KİGEP teşvik programı, işverenlerin Suriyeli çalışanları için çalışma izni başvurusu yapmaları ve Suriyeli ve Türk çalışanların sosyal güvenlik primi ödemelerinin karşılanması için idari ve mali desteği içeriyor. KİGEP, SGK tarafından geliştirilen özel çevrimiçi platformları kullanarak, SGK il müdürlüklerindeki proje ofisleri vasıtasıyla 15 şehirde uygulanıyor.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan SGK Strateji Geliştirme Başkanı Eşref Başkan ise "Sosyal güvenlik, insana yakışır çalışma koşulları ve kayıtlı istihdam, ILO Türkiye Ofisi ile ortaklığımızın bir parçası olarak daima ortak hedefimiz olmuştur. KİGEP bünyesinde bu ortaklığı genişleterek daha çok yararlanıcıya ulaşacağımız için mutluyuz" dedi.
 
Arka Plan
2019 yılında başlayan KİGEP, Türk vatandaşları ve Suriyeli çalışanları kayıtlı olarak istihdam eden işverenlere yönelik bir teşvik programıdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü (UİGM) işbirliğinde, SGK ile ILO Türkiye Ofisi tarafından yürütülüyor ve "Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları İçin İnsana Yakışır İş Fırsatlarının Desteklenmesi Projesi" kapsamında, KfW Kalkınma Bankası aracılığıyla Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından finanse ediliyor. ABD Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu (USBPRM) da "Türkiye'de Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklar için İnsana Yakışır İş Fırsatlarının Desteklenmesi Projesi" yoluyla KİGEP'e kısmi katkı sağlıyor.



Diğer Haberler
RUS MÜZAKERECİ: RUSYA-UKRAYNA GÖRÜŞMESİ YAKLAŞIK 2 SAAT SONRA BAŞLAYACAK
JAPONYA/KANDA: MEVCUT ENFLASYONA ÜCRET ARTIŞI EŞLİK ETMİYOR
JAPONYA/KANDA: MEVCUT FİYAT ARTIŞININ ANA NEDENİ, ZAYIF YEN DEĞİL, ENERJİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
UKRAYNA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ % 10'DA BIRAKTI
JAPONYA/KANDA: JAPONYA'DA FİYAT ARTIŞLARININ MEVCUT EĞİLİMİNİN SÜRDÜRÜCEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM
UKRAYNA CUMHURBAŞKANLIĞI DANIŞMANI: UKRAYNA-RUSYA GÖRÜŞMELERİ BİRKAÇ SAATE BAŞLAYACAK
Facebookta Paylaş