TÜFE enflasyonu medyan beklentiyi aşarak %4,81 oldu ve yıllık %54,4'e ulaştı
TÜFE enflasyonu Ocak'ta %4,81'e ulaşırken, yıllık bazda %54,4'e yükseldi. Şubat ayında TÜFE enflasyonu %3,8'lik medyan beklenti ve %3,9'luk tahminimizin üzerinde %4,81 seviyesinde gerçekleşti. Bu rakamla, yıllık TÜFE enflasyonu da %48,7'den %54,4'e yükseldi (2021 sonu %36,1, Kasım 2021: %21,3). Çekirdek TÜFE enflasyonu (C grubu) %3,5'lik tahminimizin biraz üzerinde %3,8 gerçekleşmeyle yıllık bazda %39,5'ten %44,1'e yükseldi (2021 sonu: %31,9, Kasım 2021: %17,6). Yurtiçi ÜFE enflasyonu ise aylık %7,22'lik gerçekleşmenin ardından, yıllık bazda %93,5'ten %105,0'e yükseldi.
KDV indirimine karşın, gıda enflasyonu çok yüksek gelirken, kur geçişkenliğinin de devam ettiği görüldü. Gıdadaki KDV indirimlerine karşın, aylık gıda enflasyonu %8,4 seviyesinde gerçekleşti, ki bu manşet enflasyon tahminimizdeki sapmayı büyük ölçüde açıklıyor (gıda enflasyonu projeksiyonumuz %5,5-6,0 civarındaydı). Enerji enflasyonu da beklentilere paralel %4,0 seviyesinde gerçekleşerek enflasyonu etkileyen temel faktörlerden biri oldu. Dayanıklı mal grubu enflasyonu %3,3, diğer temel mallar enflasyonu da (büyük ölçüde hızlı tüketim ürünlerinden oluşuyor) %6,8 seviyesinde gelerek, kur geçişkenliğinin azalarak da olsa devam ettiğine işaret etti. Bunlara ek olarak, hizmet enflasyonundaki aylık %3,6'lık gerçekleşme de gecikmeli kur etkilerini ve fiyatlar genel seviyesindeki yükselişlere bağlı olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmayı yansıtıyor.
Enerji ve diğer emtia fiyatlarındaki artışlar enflasyon üzerinde ek baskı yaratırken, tahminlerin de revizyonunu zorunlu kılıyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin tırmanması enerji başta olmak üzere tüm emtia grubu fiyatlarında çok ciddi yükselişlere yol açtı ve bu yükselişlerin daha da sürebileceği belirtiliyor. Bu da doğal olarak, enflasyon üzerinde ek baskı anlamına geliyor. Daha önce yapılan analitik modeller, Brent petrol fiyatındaki (TL bazında) her %10'luk değişimin TÜFE enflasyonuna dolaylı etkilerle birlikte yaklaşık %1,5 puan etki yaptığına işaret ediyor. Ancak, mevcut enflasyon seviyelerinde bu katsayının çok daha yüksek seviyelere çıkabileceği de not edilmeli. Buna ek olarak, metaller ve tahıl grubu başta olmak üzere emtia fiyatlarının genelinde yaşanan yükselişler de dikkate alındığında, enflasyon tahminlerimizde ciddi bir revizyon ihtiyacı ortaya çıkmış durumda. Buna göre, iyimser bir yaklaşımla (mevcut fiyat seviyelerinde) halihazırda TÜFE enflasyonunun Nisan/Mayıs ayları gibi %60-65 civarında zirve yapmasını, 2022 yılında ortalama %55 (belki de biraz üzeri) seviyesinde seyretmesini ve sene sonunda da %35-40 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Brent petrol fiyatlarında örneğin 150 $/varil seviyesine bir yükseliş yaşanması durumunda, bu tahminlerin biraz daha yukarı revize edilmesi gerekecektir. Aksine, Rusya-Ukrayna geriliminde tansiyonun azalması ve/veya Global büyümedeki yavaşlamaya bağlı olarak enerji ve emtia fiyatlarında yaşanabilecek düşüşler (örneğin Brent petrol varil fiyatının 100 $'ın altına gerilemesi) ise, bu tahminlerde iyileşmeyi beraberinde getirecektir
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.