Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 23 Ocak Pazartesi Japonya; Para Politikası Toplantı Tutanakları Türkiye; Tüketici Güven Endeksi (Ocak) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi (Ocak)
• 24 Ocak Salı Dünya Geneli; PMI Verileri (Ocak-Öncü) Almanya; GfK Tüketici Güveni İklimi (Şubat) ABD; Richmond Fed İmalat Endeksi (Ocak)
• 25 Ocak Çarşamba İngiltere; ÜFE (Aralık) Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı, Sektörel Güven Endeksleri (Ocak) Almanya; Ifo İş İklimi Endeksi (Ocak)
• 26 Ocak Perşembe Türkiye; TCMB Enflasyon Raporu (2023 - I) ABD; GSYİH (4Ç22-Öncü), Dayanıklı Mal Siparişleri (Aralık), Yeni Konut Satışları (Aralık), Kansas City Fed İmalat Endeksi (Ocak)
• 27 Ocak Cuma ABD; PCE Fiyat Endeksi (Aralık), Kişisel Gelirler/Harcamalar (Aralık), Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (Ocak-Öncü), Bekleyen Konut Satışları (Aralık)
- ABD enflasyonunda düşüş eğiliminin sürdüğünü gösteren aralık TÜFE/ÜFE verilerinin ardından bu hafta aynı döneme ilişkin Fed’in yakından izlediği PCE enflasyon rakamları takip edilecek. ABD’de inşaat izinleri, konut başlangıçları ve ikinci el konut satışlarının ardından aralık dönemi konut piyasasıyla ilgili veriler sürecek. Ayrıca, ABD’de geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin büyüme verileri izlenecek. S&P500 şirketlerinin bilançoları açısından piyasaları yoğun bir hafta bekliyor.
Haftanın son işlem gününde ABD’de aralık PCE Fiyat Endeksi takip edilecek. Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi, bankanın %2’lik hedefinin oldukça üzerinde olsa da fiyat artışlarında yavaşlama eğilimi olduğunu işaret ediyor. PCE Fiyat Endeksi kasımda aylık %0,1 artmış yıllık bazda artış da %5,5’e gerilemişti. Çekirdek endeks artışı kasımda aylık %0,2’ye gerilerken yıllık artış %4,7’ye indi. Endeksin aralıkta aylık %0,3, yıllık %4,4 arttığı tahmin ediliyor. Çekirdek göstergelerdeki gerileme eğilimi fiyat baskılarının hafiflemesiyle birlikte enflasyonun zirve görmüş olabileceğini işaret etmekte. Zira küresel önemdeki merkez bankalarının sıkılaştırmacı adımlarında yavaşlama enflasyondaki düşüş eğilimine uyumludur. Ancak, enflasyonla mücadele vurgusunu koruyan Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmelerinde riskli piyasalarda son dönemdeki iyimserliğe paralel bir gevşeme sinyali henüz görülmemektedir. PCE verilerinin beklenti altında kalması halinde 31 ocakta başlayacak yılın ilk Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı için 25bp faiz artırımı fiyatlaması artabilir. Yaklaşık iki hafta önce açıklanan verilere göre TÜFE aralıkta mayıs 2020’den beri ilk kez aylık bazda gerilerken yıllık artış bir yıldan uzun bir sürenin en düşüğüne geriledi. Yıllık bazda çekirdek TÜFE artışı da aralıkta on iki ayın en düşüğüne geriledi. Yıllık TÜFE artışı Haziran 2022’de %9,1 ile kırk yılın zirvesini görmüştü.
Perşembe günü ABD’de dördüncü çeyrek büyüme rakamları yayınlanacak. ABD ekonomisi geçen yılın ilk iki çeyreğinde art arda küçülmesinin ardından üçüncü çeyrekte %3,2 büyümüştü. Son çeyrekte mevsim etkisinden arındırılmış olarak yıllıklandırılmış %2,6 büyümesi beklenmekte. Büyüme, tüketici harcamalarındaki yavaşlamanın etkisiyle üçüncü çeyreğe kıyasla azalabilir. Sanayi üretiminde de yavaşlama eğilimi mevcut.
ABD’de 4Ç22 bilanço sezonunun en yoğun haftalarından birinde, teknolojiden iletişime, havacılıktan finans sektörüne kadar dünyanın en büyük şirketlerinin finansalları açıklanacak. Hafta boyunca salı günü Microsoft, J&J, Verizon, General Electric, 3M, çarşamba Tesla, IBM, Boeing, US Bancorp, perşembe Visa, Mastercard, Intel, Deutsche Bank ve cuma günü Chevron ile AmEx bilançoları öne çıkıyor. Piyasa tahminleri S&P500 şirketlerinin 4Ç22 kârlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre %3-4 civarında düştüğü yönünde. Ekonomik yavaşlamayla birlikte tenkisat yapan teknoloji şirketlerinin finansalları ve projeksiyonları yakından izlenecektir. Geçen hafta Alphabet (Google) 12 bin, Microsoft 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklamıştı. Ekonomik yavaşlamayla birlikte bu yılın ilk yarısında da yıllık bazda hafifçe düşüş kaydedilmesi beklenmekte.
- Yurt içinde bu hafta ocak ayı tüketici güveni, imalat sektörü güveni ve kapasite kullanım oranı ve yılın ilk Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Enflasyon Raporu takip edilecek.
TÜİK haftanın ilk işlem gününde tüketici güven endeksini yayınlayacak. Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi aralıkta bir önceki aya göre %1,3 azalarak 75,6 puana gerilemişti.
TCMB çarşamba günü Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranını (KKO) yayınlayacak. Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) aralıkta önceki aya göre 0,3 puan artarak 101,6 seviyesine yükselmişti. Aynı dönemde KKO-MA bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak %76,4 seviyesine geriledi. Ayrıca, çarşamba günü TÜİK sektörel güven endekslerini yayınlayacak. Aralıkta mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde güven endeksleri yükseldi.
TCMB perşembe günü yılın ilk Enflasyon Raporu’nu yayınlayacak. Başkan Şahap Kavcıoğlu Ankara’da TSİ10.30’da raporun sunumunu gerçekleştirecek. Geçen yılın son raporunda enflasyon 2023 sonunda %22,3, 2024 sonunda %8,8 olarak tahmin edilmişti. Ayrıca, TCMB, perşembe günü geçen haftaki para politikası toplantısının özetini yayınlayacak.
Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.