Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/44539

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
" 19 Şubat 2024 Pazartesi Türkiye; Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri (Aralık)
" 20 Şubat 2024 Salı Türkiye; Yurt Dışı ÜFE (Ocak), Merkezi Yönetim Borç İstatistikleri (Ocak) Çin; PBoC Kredi Ana Faiz Oranı
" 21 Şubat 2024 Çarşamba Türkiye; Tüketici Güven Endeksi (Şubat) ABD; FOMC Toplantı Tutanakları
" 22 Şubat 2024 Perşembe Türkiye; TCMB PPK Toplantısı Dünya Geneli; PMI Verileri (Şubat-Öncü) Euro Bölgesi; TÜFE (Ocak-Nihai) ABD; İkinci El Konut Satışları (Ocak)
" 23 Şubat 2024 Cuma Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı (Şubat), Yabancı Turist Sayısı (Ocak) Almanya; GSYİH (4Ç23-Nihai), Ifo İş İklimi Endeksi (Şubat)

- Küresel piyasalarda bu hafta sakin bir veri akışı olacak. ABD'de Fed'in son para politikası toplantısının tutanakları, Euro Bölgesi TÜFE, Almanya 4Ç23 nihai GSYİH rakamları ve Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) faiz kararı piyasanın hafta boyunca yakından izleyeceği başlıca veriler olacaktır.
FOMC tutanakları
ABD'de çarşamba günü yayımlanacak, Fed'in 30-31 Ocak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin tutanaklar, politika yapıcıların faiz indirimlerine başlamak için hangi koşullara odaklandığına dair daha fazla sinyal verebilir.
Faiz artırımlarına Mart 2022'de başlayan Fed, son kez artırım yaptığı Temmuz 2023 toplantısı ile on bir toplantıda %0-0,25 aralığından başlayarak toplam 525bp faiz artırımı yaptı. Piyasa, 2024 yılının ilk toplantısında faiz indirimlerinin zamanlamasına odaklanmıştı. Ancak, ocak toplantısında yönlendirmenin netleşmemesi dolayısıyla faiz patikası belirsizliğini korurken indirim beklentileri zayıflıyor ve yılın ikinci yarısına doğru öteleniyor. Başkan Jerome Powell, ocak toplantısının ardından basın toplantısında, faiz indiriminin zamanlamasının enflasyondaki güvene bağlı olacağını, FOMC'nin mart toplantısına kadar yeterli güven seviyesine ulaşacağını düşünmediğini belirtilmişti. Toplantı öncesinde, politika yapıcılardan gelen açıklamalar da genellikle faiz indirimlerine başlamak için mart ayının erken ve piyasa fiyatlamasının miktar olarak fazla olduğunu ima etmekteydi.
Fed fonlama vadelilerine göre indirimlerin martta başlayacağına ilişkin piyasa beklentileri yılbaşından beri azalarak geçen hafta cuma günü itibarıyla %10 ihtimal seviyesine geriledi. Yılsonuna kadar toplam faiz indirimi beklentisi de belirgin şekilde azalarak (Olasılık dağılımında yaklaşık %34 ile en yüksek ihtimal) 100bp seviyesine geriledi. Piyasa, yaklaşık bir buçuk ay önce, faiz indirimlerinin mart toplantısında başlayacağına %70'ten fazla ihtimal veriyordu. Enflasyonun düşüş eğilimine karşın hala resmi hedefin üzerinde seyretmesi, sürpriz bir şekilde yüksek gelen ocak TÜFE verisi, görece güçlü büyüme ve iş gücü piyasaları, 2024 için hala güçlü sayılabilecek faiz indirimi beklentilerini desteklememektedir.
Geçen haftanın sonu itibarıyla piyasanın faiz seviyeleri için beklentileri, mayıs toplantısı için %62 ihtimalle sabit bırakılacağını ve %35 ihtimalle 25bp indirime gidileceği yönünde. Haziran için ise (En yüksek olasılık) %54 ihtimalle %5,00-5,25 faiz düzeyi 25bp indirimi ima ediyor. Tutanakların faiz patikasını netleştirmesi ve ilk indirim beklentilerinin mayıs toplantısına kayması halinde küresel piyasalarda pozitif bir fiyatlama olabileceğini, risk piyasalarına yönelik iştahın artabileceğini ve faiz değişikliğine karşı en hassas olan 2 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizinde aşağı yönlü bir baskı oluşabileceğini düşünmekteyiz. Geçen hafta ocak TÜFE verisinin ardından 2 yıllıkların faizinde yukarı yönlü sert bir hareket meydana gelmişti.
ABD işsizlik başvuruları
Bu bağlamda, ABD iş gücü piyasasının seyri açısından haftalık bazda açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvurularının seyri önem arz etmektedir. 9 Şubat ile biten haftada işsizlik başvuruları 220 binden 212 bine düştü, dört haftalık ortalama 213 binden 219 bine yükseldi, süregelen işsizlik başvuruları 1,87 milyondan 1,90 milyona yükselmişti. Özellikle orta vadeli işsizlik başvurusu göstergelerinde belirgin bir yükseliş eğilimi olmaması halinde iş gücü piyasasının, Fed'in enflasyon ve faiz hedefleri doğrultusunda istediği ölçüde soğumadığı yönündeki düşünceyi güçlü tutacaktır. Haftalık işsizlik başvurularının 16 Şubat haftasında 217 bine yükselmesi beklenmekte. Beklenenden çok düşük bir veri Dolar Endeksi (DXY) üzerinde yukarı yönlü, EURUSD paritesi üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturabilir.
Euro Bölgesi'nde enflasyon, Almanya büyüme verileri
Euro Bölgesi'nde perşembe günü ocak ayı nihai TÜFE rakamları takip edilecek. Şubat başında açıklanan öncü verilere göre TÜFE ocakta aylık %0,4 gerilerken yıllık bazda %2,8 artmıştı. Çekirdek TÜFE aylık %0,9 düşerken yıllık bazda %3,3 arttı. Majör merkez bankaları için faiz indirimlerinin yılın ilk yarısında başlaması ihtimali giderek azalıyor. Ancak, ekonomi hızla yavaşlarken beklenenden düşük gelecek enflasyon verileri Avrupa için bu durumu değiştirebilir. Avrupa ekonomisi teknik resesyona girerken Avrupa Merkez Bankası (AMB) için manşet ve çekirdek enflasyonun %2 civarına yaklaşması faiz indirimlerinin başlaması için yeterli olabilir. Geçen hafta açıklanan ikinci okuma verilere göre Euro Bölgesi GSYİH'si geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre sabit kaldı. Geçen yılın ilk çeyreğinde %0,1 küçülen Euro Bölgesi, ikinci çeyrekte %0,1 büyümesinin ardından üçüncü çeyrekte %0,1 küçülmüştü. Perşembe günü, ayrıca, dünya genelinde ve Euro Bölgesi'nde şubat ayı öncü PMI verileri açıklanacak. Mevcut görünüm, Avrupa'nın imalat ve hizmetler sektörlerinde daralmanın devam ettiğini işaret ediyor. Piyasanın tahmini imalatta ocakta hız kazanan kısmi toparlanmanın şubatta da sürdüğü yönündedir.
AMB'ye yönelik faiz indirimi beklentileri bağlamında, haftanın son işlem günü açıklanacak Almanya'nın 4Ç23 nihai büyüme verileri de takip edilebilir. Öncü verilere göre Almanya ekonomisi 4Ç23'te %0,3 daralmıştı; nihai veride değişiklik beklenmiyor. Diğer majör Avrupa ekonomilerinde, Fransa GSYİH'si 4Ç23'te önceki çeyreğe göre sabit kalırken İtalya %0,2, İspanya %0,6 büyüme kaydetmişti.

- Yurt içinde yoğun veri devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı haftanın en önemli gelişmesi olacak. Hafta boyunca TCMB'nin kısa vadeli dış borç istatistikleri, TÜİK yurt dışı ÜFE, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın (HMB) Merkezi Yönetim Borç İstatistikleri, TÜİK tüketici güven endeksi, reel kesim güveni ve turizm istatistikleri takip edilecek.
TCMB PPK toplantısı
TCMB'deki görev değişikliğinin ardından yeni Başkan Fatih Karahan'ın başkanlık edeceği ilk PPK toplantısından çıkacak mesajlar, faiz ve parasal sıkılaştırmayı destekleyici miktarsal sıkılaştırma adımlarına ilişkin piyasa beklentileri açısından önemli olabilir. Foreks Haber anketinden çıkan sonuçlara göre politika faizinin %45 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Zira, ocak toplantısının ardından dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceği belirtilmişti.
Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri
Haftanın ilk işlem gününde TCMB'nin aralık ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistikleri takip edilecek. Kısa vadeli dış borç stoku kasım sonu itibarıyla, 2022 yıl sonuna göre %15,3 artışla 171,9mlr USD olarak gerçekleşti. Bu dönemde bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku %8,0 artarak 67,3mlr USD olurken diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku %7,9 artarak 58,3mlr USD düzeyinde gerçekleşti.
Yurt Dışı ÜFE, Merkezi Yönetim Borç İstatistikleri
Salı günü TÜİK'in açıklayacağı ocak ayı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), HMB'nin ocak ayına ilişkin Merkezi Yönetim Borç İstatistikleri takip edilecek. YD-ÜFE aralıkta aylık %2,28, yıllık %58,40 artmıştı.
Merkezi yönetim borç stoku aralık sonu itibarıyla 6,72trln TL olarak gerçekleşirken borç stokunun 2,41trln TL kısmı Türk Lirası, 4,31mlr TL kısmı döviz cinsi borçlardan oluştu.
Tüketici güveni, imalat sektörü güveni
TÜİK çarşamba günü şubat ayı tüketici güven endeksini, TCMB ise çarşamba günü aynı döneme ilişkin imalat kesimi güvenini açıklayacak. Tüketici güven endeksi aralık ayında 77,4 iken ocakta %3,9 artarak 80,4 olmuştu. Ağustos 2024'te 68 puan ile on üç ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından her ay yükselen endeks yukarı yönlü eğilimini koruyor.
Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) ocakta 0,5 puan azalarak 102,9 seviyesine gerilemişti. Mevsimsellikten arındırılmamış endeks (RKGE) aylık 1,8 puan artarak 100,9'a yükselmişti. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA) aynı dönemde aylık 0,9 puan azalarak %76,4 seviyesine gerilerken mevsimsellikten arındırılmamış oran (KKO) aylık 1,3 puan azalarak %76,2 seviyesinde gerçekleşmişti.
Turizm İstatistikleri
Haftanın son işlem günü Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ocak ayı turizm istatistikleri açıklanacak. Yabancı turist sayısı Aralık 2023'te yıllık %3,5 artışla 2,48 milyon kişi olurken Ocak-aralık döneminde %10,4 artışla 49,2 milyon kişi olmuştu.
Hazine ihaleleri
Hafta boyunca Hazine Bakanlığı'nın tahvil ihaleleri takip edilecek. Pazartesi günü 2 ve 5 yıllık sabit kuponlu tahviller için ihaleler düzenlenecek. Salı, 5 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvil ihalesi düzenlenirken, 5 yıl vadeli kira sertifikası ile 2 yıl vadeli altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının doğrudan satışı gerçekleştirilecek.

Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?
- Avrupa hisse endeksleri geçen hafta pozitif bir görünüm ortaya koydu. Almanya'da DAX Endeksi %1,13, İngiltere'de FTSE 100 Endeksi %1,84 ve Fransa'da CAC 40 Endeksi %1,58 artış kaydetti. EUR/USD paritesi 1,08 seviyesinin hemen altında kalmaya devam etti. Dolar Endeksi (DXY) de sınırlı artışla 104,3 puana yükseldi. Eurostat'ın açıkladığı verilere göre Euro Bölgesi ekonomisi (GSYH) 4Ç23 döneminde bir önceki çeyreğe kıyasla değişmedi. Önceki yılın aynı dönemine kıyaslandığında %0,1 büyüdü. İngiltere ekonomisi (GSYH) ise 4Ç23 döneminde çeyreklik %0,3 ile beklentilerden daha fazla küçüldü. Böylece yayımlanan son veriler yılın ikinci yarısında ülkenin teknik resesyonda olduğuna işaret etti. İngiltere'de ocak ayı tüketici ve üretici enflasyonu rakamları yayımlandı. TÜFE aylık bazda %0,6 düşerken yıllık bazda %4 arttı. ÜFE ise aylık %0,8 ve yıllık %3,3 düşüş kaydetti. Böylece tüketici ve üretici enflasyonu piyasa beklentileri altında yer aldı. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da ZEW yatırımcı güveni bu ay 15,2'den 19,9'a yükselerek beklentileri aştı. Euro Bölgesi ZEW yatırımcı güveni de aynı dönemde beklentiyi aşarak 22,7'den 25,0'e yükseldi.
- ABD hisse endeksleri geçtiğimiz hafta negatif bir görünüm sergiledi. Nasdaq Bileşik Endeksi %1,34 ve S&P 500 Endeksi %0,42 düştü. Dow Jones Endeksi ise yatay satıcılı fiyatlandı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 11,3bp artışla %4,29'a yükseldi. ABD'de ocak ayı TÜFE ve ÜFE rakamları açıklandı. Manşet TÜFE aylık %0,3 ve yıllık %3,1 arttı. Enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise aylık %0,4 ve yıllık %3,9 arttı. Böylece beklentileri aşan tüketici enflasyonu verileri, Fed'in enflasyonla mücadele patikasının zorlu olacağına ve faiz indirimlerinin kısa sürede başlamayacağına işaret etti. Manşet ÜFE aylık bazda %0,3 ve yıllık %0,9 arttı. Gıda ve enerji hariç ÜFE aylık %0,5 ve yıllık %2 arttı. Böylece hem manşet hem de çekirdek göstergelerde beklentinin üzerinde artış görüldü. ABD enflasyon verisinin ardından Fed faiz indirimi beklentilerinin azalmasıyla hisse senedi piyasaları geriledi. Fed, ocak ayına ilişkin sanayi üretimi ve kapasite kullanım verilerini açıkladı. Piyasanın %0,2 artmasını beklediği sanayi üretimi aylık bazda %0,1 azaldı. Kapasite kullanım oranı ise 0,2 puan azalışla %78,5 oldu. Ticaret Bakanlığı da aynı döneme ait perakende satış verilerini açıkladı. Buna göre perakende satışlar aylık %0,8 düşüşle piyasanın beklentisi altında kaldı.
- Emtia grubundan Brent petrol %1,38 artışla varil başına 82,8USD'den alıcı buldu. Kıymetli madenlerden ons altın %0,64 değer kaybederek 2.012USD'ye geriledi.
- BIST100 Endeksi geçen hafta 8.917-9.306 puan aralığında işlem gördü. Endeks %2,26 artışla haftayı 9.250 puandan tamamladı. Böylece Endeks art arda yedi hafta pozitif kapanış yapmış oldu. Endeks'in işlem hacmi ise 723,37mlr TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru 30,85 TL'ye ve EUR/TRY kuru 33,23 TL'ye yükseldi. Gram altınsa 2 bin TL'nin hemen altında fiyatlanmaya devam etti. TCMB'nin reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan 68 katılımcıyla gerçekleştirdiği şubat ayı piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu TÜFE beklentisi %42,96 oldu. Bir önceki ankette bu beklenti %42,04 seviyesindeydi. Ayrıca TCMB verilerine göre 2022 yılında 49,1mlr USD seviyesinde gerçekleşen cari açık 2023 yılında 45,2mlr USD'ye geriledi. TÜİK 2023 Aralık ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre işsizlik oranı 0,1 puan azalarak %8,8 seviyesinde gerçekleşti.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.