Ekonomi gazetesinde yayınlanan habere göre; Dış pazar koşulları ile döviz kuru değişimlerine hassas ve ucuz işgücüne dayalı sektörlerde bir süredir devam eden istihdam kaybı artarak sürerken, kırılganlığın görece yüksek katma değerli sektörlere de yayılım gösterdiği bildiriliyor. EKONOMİ gazetesine konuşan tekstil- hazır giyim, otomotiv tedarik, kimya-plastik ve gemi inşa sanayicileri, işten çıkarmaların özellikle seçim sonrası dönemde hızlanacağı endişelerini dile getirdi. Yüksek enflasyonla birlikte girdi maliyetleri artarken, kur artışının enflasyonun altında kalmasından dolayı ihracatta fiyat tutturma zorluğu yaşadıklarına işaret eden sektör temsilcileri, geleneksel pazarlardaki tedarikçilerin Türkiye siparişlerini başka ülkelere kaydırdıklarını belirtiyor. Sanayiciler, döviz kurunun bir daha baskılanmasının, tabloyu daha da ağırlaştırabileceği uyarısında bulunuyor.
Tekstil ve hazır giyimde istihdam çıkışına yol açan yüksek işçilik ve zayıf talep, farklı sektörlerde de kırılganlığı artırdı. Otomotivden kimyaya önemli ihracatçı sektörlerde işten çıkarmalar şubat ayı ile hız kazandı. Sektör temsilcileri, seçim sonrası uygulanacak politikaların istihdam piyasası için kritik eşik olacağına işaret ediyor.
İhracatta ‘döviz kuruna hassas’ sektörlerde yaşanan istihdam çıkışları farklı sektörlere de sıçramaya başladı. Başta işçilik olmak üzere TL bazlı maliyetlerin yılbaşından bu yana sert şekilde artması, yanı sıra kurun hala baskılanıyor olması, işçi azaltma eğiliminin emek yoğun sektörlerin dışına taşmasına yol açtı. Çeşitli ihracatçı sektörlerde eleman çıkarma haberleri artarken reel sektörün istihdamını korumak için seçim sonrası uygulanacak TL politikasının belirleyici olacağı dile getiriliyor.