Günlük bülten (QNB Finansinvest)

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta ara ara dalgalı bir seyir izledi. Endeks düzeltme hareketi ile 8900’a doğru geri çekilse de yeniden 9000’in üzerine yükseldi. Cuma günü ise 9300 direncinin de üzerini test etti. Böylece endeks 9306 seviyesi ile tarihi zirvesini ileri taşımış oldu. Yükselen trendde hareket eden ve orta vadeli güçlü görünümünü koruyan endeksin haftalık kazancı ise %2,3 gerçekleşti. Dolayısıyla da endekste sınırlı gelen satışların kısa vadeli düzeltme hareketi niteliğinde kaldığını gördük. Endeksteki belirgin yukarı yönlü hareket sonrasında realizasyonların gelmesi olağan ve normal görünüyor. Endeks geçtiğimiz Ekim’den itibaren oluşan sıkışmayı yukarı tamamlaması sonrasında bu formasyonun gereğini yükseliş yönünde gerçekleştirmeye devam ediyor. Endeksin zaman zaman destek seviyelerine geri çekilmelerde yeniden güç toplaması önümüzdeki dönemde yükselişini daha sağlıklı bir şekilde ileri taşıması için öne çıkıyor. Endekste 9000 ilk etapta destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Dolayısıyla da endekste 9000’in üzerinde rekor tazeleme eğiliminin korunacağını düşünüyoruz. 9300 ve 9500 dirençlerine yükseliş gösterebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9000 önemli destek olarak izlenebilir. 9000 desteğinin üzerinde görünümün güçlü kalabileceğini belirtebiliriz. Bankacılık endeksi ise haftalık bazda %4,3 yükseldi. Endekste son haftalardaki yükselen trenddeki harekete bankacılık endeksi iştirak edemedi. Bankacılık endeksi, BIST 100’ün gerisinde kalırken, endeksin yükselişine katkı sağlayamadı. Dolayısıyla da XBANK’ın BIST 100’e destek vermesi yeni zirvelerin oluşması için önemli. Bankacılık endeksinde 10.000 desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. 10.386 ise aşılması gereken direnç olarak izlenebilir. TCMB’nin Perşembe günü politika faizinde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan para politikasının gerekli sıkılık düzeyine ulaştığını, politika faizinin mevcut seviyede gerektiği müddetçe kalacağını, enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma görülmesi halinde parasal sıkılığın gözden geçirileceğini açıklamıştı. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de ÜFE yıllık bazda %0,6’nın üzerinde %0,9 arttı. Çarşamba günü Fed’in son toplantısına dair yayımlayacağı tutanaklar öne çıkıyor. Fed üyeleri bu yıl için faiz indirim yönünde görüş bildirse de, bu konuda aceleci olmayacaklarının ve enflasyonun %2 hedefine gerilemesinden emin oluncaya kadar faiz indirimi konusunda temkinli olacaklarının sinyalini veriyor. Son dönemde beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verilerinin yanı sıra Fed üyelerinden faiz indirim konusunda yılın ikinci yarısına işaret eden açıklamalar ile beklentiler aşağı geliyor. Piyasa beklentileri, Fed’in Haziran’a kadar faiz indirmeyeceği yönünde şekilleniyor. Faiz indirim beklentilerinin daha çok Temmuz’a ötelendiğini söyleyebiliriz. ABD tahvil faizleri faiz indirim tahminlerinin aşağı gelmesi ile yükseliş eğilimi gösteriyor.


   BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta dirençlerinin üzerine yönelim gösterdi. Endekste haftaya yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 9300 direncine yönelen endekste orta vadeli güçlü görünüm korunuyor. Endekste 9200 ve 9100 seviyeleri destekler olarak izlenebilir. 9300’ün aşılması halinde 9500 direncine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 9000 ana destek olup, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor; mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. ABD borsaları bugün kapalı olacağından küresel işlem hacimlerinde, içeride ise yabancı katılımında düşüş görebiliriz.


   İçeride tahvil-bono faizleri Cuma günü yükseliş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %42,68’den %42,78’e, 10 yıllık tahvil faizi ise %26,39’dan %26,44 seviyesine yöneldi. ABD tahvil faizleri ise son dönemde beklentileri aşan veriler ile birlikte yükseliş sergiliyor. Gösterge tahvil faizinde %43,00, 10 yıllık tahvilde %27,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 300’ün altında hareket ediyor. Son durumda 290 seviyesinde bulunuyor.


   ABD enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında dolar küresel çapta gücünü artırmıştı. EUR/USD paritesi dolar lehine hareketle 1,07 desteğinin hafif altını test etti. Parite bu seviyenin üzerinde kalma eğilimi gösterirken, 1,07-1,08 bandının üst tarafına doğru yönelim gösteriyor. 1,07 ana destek konumunda iken, bu seviye kısa vadeli dip oluşumu için takip edilebilir. 1,08 ilk etapta direnç konumunda; bu seviyenin üzeri tepki hareketinin ileri taşınması ve kısa vadeli görünümün olumluya dönmesi açısından takip edilebilir. Aynı zamanda 1,08’in üzerinde alçalan kanalın üzerine yönelim gerçekleşiyor olacak. Bu durumda sonraki direnç 1,09 seviyesinde bulunuyor. Fed’in faizlerin zirvede olduğunu belirtmesi paritede geri çekilmeyi sınırlayabilir. Ancak diğer yandan da Fed’den faiz indirim beklentilerinin aşağı gelmesi paritenin 1,08 direncinde güç kaybetmesine neden oluyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri zaman zaman dolar endeksindeki yükselişten olumsuz etkileniyor. TL de benzer seyir izlerken, dolar kuru 30,80 direncinin üzerine yükseldi. Dolar kurunda kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. 30,80’in üzerinde 30,90 ve 31,00 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 30,70 ve 30,60 ise destek seviyesi haline geldi.


   Petrol fiyatları direnç seviyelerini aşma çabası gösteriyor. Brent petrolde 80,50 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları son dönemde Fed’den faiz indirim beklentilerinin aşağı gelmesi ve ABD tahvil faizlerindeki yükselişle ile 2000 dolar desteğinin altına gerilemişti. Altın ons yeniden yukarı tepki göstererek bu seviyenin üzerine yöneldi. Altın onsun 2000 doların üzerinde hareket sergilemesini kısa vadeli görünümü açısından olumlu buluyoruz. Dolayısıyla da yükseliş potansiyeli ile birlikte 2030 ve 2050 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. 1970 dolar ise ana destek olarak öne çıkıyor. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Gram altında 1960 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2000 TL’nin üzerinde 2015 ve 2033 TL ise direnç olarak takip edilebilir.


   BIST 100 Endeksi’nde 8800 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.