Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

Haftalık Bülten 18-22 Ekim 2021

https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/34358

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 18 Ekim Pazartesi Çin; GSYİH (2Ç21), Sanayi Üretimi Türkiye; Konut Fiyat Endeksi ABD; Sanayi Üretimi
• 19 Ekim Salı ABD; İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları
• 20 Ekim Çarşamba Çin; PBOC Ana Faiz Oranı İngiltere; TÜFE Almanya; ÜFE, GfK Tüketici Güven Endeksi Euro Bölgesi; TÜFE ABD; Ham Petrol Stokları Türkiye; Merkezi Yönetim Borç Stoku, YD-ÜFE
• 21 Ekim Perşembe Türkiye; TCMB Faiz Kararı, Tüketici Güven Endeksi, TCMB Menkul Kıymet ve Banka İstatistikleri ABD; İşsizlik Başvuruları, Philadelphia Fed İmalat Endeksi, İkinci El Konut Satışları Euro Bölgesi; Tüketici Güveni
• 22 Ekim Cuma Japonya; TÜFE İngiltere; Perakende Satışlar Dünya Geneli; PMI Verileri Türkiye; S&P Kredi Notu
- ABD’de 3Ç21 bilanço döneminin ilk haftasının ardından, güçlü gelen banka finansalları ve pandeminin en düşük işsizlik başvurularından destek bulan piyasanın yukarı yönlü ivmesini koruyup korumaması bu haftanın ana gündemini oluşturuyor. ABD’de hafta boyunca bilanço açıklayacak çok sayıda banka ve şirketin kârları ve projeksiyonları takip edilecek. State Street, BNY Mellon gibi finans şirketleri ile IBM, Intel, Netflix ve Tesla gibi teknoloji şirketleri finansallarını açıklayacak önemli şirketler arasında bulunuyor. Teknoloji şirketlerinin bilançoları tedarik zincirlerinde ve yonga arzında yaşanan sıkıntının boyutunu ve piyasanın gelecek döneme ilişkin beklentilerini netleştirmesi açısından önemli. Zira söz konusu aksaklıklar nedeniyle birçok şirket projeksiyonları birkaç kez güncellemiş durumda. ABD’de geçen hafta yayınlanan FOMC tutanakları politika yapıcıların varlık alımlarını azaltmaya (Tapering) Kasım ya da Aralık 2021’de başlamayı ve 2022 ortasına kadar devam etmeyi tartıştıklarını göstermiştir. Ayrıca geçen haftaki veriler ABD’de tüketici enflasyonunun Eylül ayında %5,4 ile on üç yılın zirvesine yükseldiğini işaret etmektedir. İstihdam tarafında ise işsizlik haklarından yararlanma başvuruları pandeminin başladığı Mart 2020’den beri en düşük seviyeye gerilemiştir. Tüm bu veriler ve politika yapıcıların açıklamaları doğrultusunda tapering’e başlanacağının 3 Kasım toplantısında ilan edilebileceği görüşü ağırlık kazanmaktadır. Varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin fiyatlama ve bilançolar dolayısıyla FOMC toplantısına kadar yaklaşık iki haftalık dönemde volatilite artabilir. Bu bağlamda çarşamba günü yayınlanacak Bej Kitap’ın tapering beklentileri açısından oldukça önemli olduğunu düşünmekteyiz.

- Yurt içinde bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günü gerçekleştireceği Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öne çıkıyor. Para politikası çerçevesinde çekirdek enflasyona odaklandığını açıklayan TCMB, 23 Eylül toplantısında 100 bp faiz indirimine giderek bir haftalık repo faizini %18 seviyesine çekti. Böylece bir buçuk yıl sonra ilk kez faiz indirimine gidilmiş oldu. Karar metninden sıkı duruş taahhüdü veren ifadeler çıkarıldı. Söz konusu toplantıdan bu yana BIST100 Endeksi sabit kalırken USDTRY kuru %7’den fazla yükseldi. Gösterge tahvilin faizi 60 bp arttı. Ekim toplantısına ilişkin piyasa beklentisi 50 bp daha indirime gidilmesi yönünde. TÜİK’in verilerine göre Mayıs’tan bu yana yükselişini sürdüren tüketici enflasyonu Eylül 2021 döneminde %19,58 oldu. C grubu çekirdek enflasyon %16,98 olarak gerçekleşti. Üretici enflasyonu bir miktar düşüşle %43,96 seviyesine geriledi. 50 bp indirime gidilmesi durumunda politika faizi, Eylül enflasyonunun yaklaşık 200 bp altında ve C grubu çekirdek enflasyonun yaklaşık 50 bp üzerinde olacak. Ayrıca perşembe günü TCMB ve TÜİK’in hazırladığı Ekim 2021 Tüketici Güven Endeksi açıklanacak. Mevsim etkisinden arındırılmış endeks Eylül’de 78,2 puandan 79,7 puana yükselmişti. Haftanın son işlem gününde kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings’in Türkiye’nin kredi notuna ilişkin planlanmış değerlendirmesini yayınlaması beklenmekte. Foreks anketine göre S&P’den Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin herhangi bir değişiklik beklenmiyor; Türkiye’nin notu mevcut durumda “B+”, görünüm ise “durağan” olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

BIST-100 HAFTALIK TEKNİK GÖRÜNÜM

BIST100 endeksi haftalık bazda %0,83 oranında yükseliş ile 1.409 puandan kapattı. Endeks geçtiğimiz haftaya 1.401 puandan başladıktan sonra haftalık bazda 1.432-1.392 aralığında hareket etti. Haftanın ilk yarısında 1.408 seviyesinin hacim destekli geçilmesi ile alımlar arttı ve 200 günlük AO (1.425) test edildi. Haftanın son işlem gününde gelen satışların etkisi ile 1.400 desteğinin üzerinde kalıcı olundu ve 1.408 desteğinin üzerinde kapanış yapıldı. Endeksin işlem hacmi, son yirmi haftalık işlem hacminin üzerine çıkarak 81,99mlr TL’ye yükseldi. Endeksin teknik görünümün incelediğimizde, kısa vadeli destekler olarak 1.408-1.400 seviyeleri izlenebilir. Bu desteklerin aşağı yönlü geçilmesi durumunda kısa vadeli teknik görünümün negatife dönebilir ve 19 Nisan 2021 tarihinden başlayan yükselen trend desteğine (1.372) geri çekilme görebilir. Yukarı yönlü hareketlerde orta vadeli yönde takip ettiğimiz 200 günlük AO (1.425) direnci izlenebilir. Sonraki önemli direnç olarak 1.432 seviyesi takip edilebilir. Dolar Bazlı Endeks haftalık bazda 1,50-1,57 cent bandında satıcılı hareket etti. Endeksin aşağı yönlü hareketinde dolar/TL’deki yükseliş etkili oldu. Haftayı 1,52 cent seviyesinde kapatan endekste, kanal desteği konumunda test edilen 1,55 cent seviyesinin altına yerleşmesi durumunda aşağı yönlü hareketler görülebilir, 1,45 cent desteği gündeme gelebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1,61 cent direnci izlenebilir.



Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.