Günlük bülten (A1 Capital)

Makroekonomik göstergeler bu hafta yine iyi ve kötü arasında gidip geldi, ancak ilk kategorinin büyüdüğü açık.
Amerika Birleşik Devletlerinde , güçlü haftalık istihdam verileri ve beklenenden daha düşük üretici fiyatları gelirken, Hafta sonunda perakende satışlar beklenenden çok daha fazla arttı. Bu arada Çin'de Eylül ayındaki güçlü ihracat da şaşırtıcıydı. Tek dezavantajı, Alman finansal güveninin ZEW endeksindeki bozulmaydı.
Fed tutanaklarında ; Varlık azaltımına Kasım’da başlanabileceği ve 2020 ortasında tamamlanabileceği, aylık 120 milyar dolarlık varlık alımlarının 15 milyar dolar azaltılabileceği ve bunun da ; 10 milyar doları Hazine tahvillerinden, 5 milyar doları mortgage destekli varlıklardan olabileceği, Arz sorunlarının fiyatlara şimdilik beklenenden fazla yansıdığını ama geçici olacağı yer alırken, TÜFE Eylül’de yıllık bazda %5,3’ten %5,4’e çıkarken ÜFE ise %8,6 ile tüm zamanların en yükseğinde gerçekleşiyordu.
Petrol piyasaları üst üste altıncı haftasında yükselişte. Doğal gaz ve kömür gibi diğer enerji piyasalarında artan gerilim, artan talep nedeniyle petrole fayda sağlıyor. Bu nedenle, Uluslararası Enerji Ajansı, 2021 ve gelecek yıl için küresel talep tahminini yukarı yönlü revize etti
IMF’de güncelleştirdiği Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda, global büyüme tahminini 2021 için %6,0’dan %5,9’a çekerken, 2022 tahminini ise %4,9’da sabit tuttu.
Bu haftanın global gündeminde ise Cuma günü yanınlanacak olan Ekim PMI göstergeleri var. ABD ile Euro Bölgesi PMI endeksleri arasındaki fark ve tahvil faizlerindeki görünüm önemli olacak.
Yurtiçinde ise ; Sanayi üretimi Ağustos’ta aylık bazda %5,4 yıllık bazda ise %13,8 arttı. Cari denge 0,5 milyar dolar fazla verirken, 12 aylık kümülatif cari açık rakamı ise 27,6 milyar dolardan 23,0 milyar dolara gerilerken TCMB Para Politikası Kurulu’nda ise sürpriz görev değişiklikleri yaşandı. Yurt dışı yerleşik yatırımcılar 1-8 Ekim haftasında, reel olarak 51,6 milyon dolar hisse senedi, 10,6 milyon dolar DİBS ve 14,0 milyon dolar Özel Sektör Tahvili satışı gerçekleştirdi.
TCMB Ekim Piyasa Katılımcıları Anketi’nde cari yılsonu enflasyon beklentisi %16,74’den %17,63’e yükselirken, Merkez Bankası’nın da politika faizi olan 1 haftalık repo faiz oranını ise cari ay için %17,63 ve 3 ay sonrası için %16,60 seviyelerinde gerçekleşti. 2021 büyüme beklentisi ise %8,2’den %8,9’a , Dolar/tl beklentisi ise 9,22’ye çıkmıştır.
Bu haftanın yurtiçi gündeminde ise PPK ‘nın vereceği karar ilk sırada yer almaktadır. TCMB’nin çekirdek enflasyona odaklanmasından dolayı bu ay da 100 baz puanlık indirim beklentimiz bulunmaktadır. Piyasa beklentisi ise 50 baz puan indirim yönündedir.
Cuma günü de S&P Türkiye değerlendirmesi var. S&P, Türkiye'nin Döviz cinsinden kredi notunu "B+", yerel para birimi cinsinden kredi notunu "BB-" ve kredi notu görünümünü ise "durağan" olarak değerlendirmektedir. Değerlendirmede bir değişiklik beklenmiyor.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri haftaya düşüşle başladı.Çin ana karasında Şanghay ve Shenzen bileşik endeksleri düşerken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi de geriledi.


Çin'de gayrısafi yurt içi hasıla beklentilerin altında kalarak yüzde 4.9 arttı. Sanayi üretimi de beklentileri karşılayamadı ve Eylül ayında yıllık bazda yüzde 3.1 arttı.


Çin ekonomisinde büyüme 2021 yılının üçüncü çeyreğinde keskin şekilde yavaşladı. Enerji sıkıntısı,tedrik zinciri problemleri ve Pekin yönetiminin gayrimenkul ile teknoloji sektörlerine yönelik uyguladığı tedbirler büyümeyi yavaşlattı.


Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang, Çinli otoritelerin China Evergrande Group'un Çin ekonomisi için finansal sistemi için yarattığı riskleri kontrol altına alabilecek durumda olduklarını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klass Knot, merkez bankaları en önemli teşvik programlarını gelecek yılın ilk yarısında sona erdirmeye, kapatmaya başladıklarında faizlerin yükselmeye başlayacağını söyledi.


Financial Times'ın haberine göre Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Birliği'nin ihrac ettiği tahvillerden yapabileceği satın alma miktarını artırmanın yollarını araştırıyor.


Muhammed El-Erian, Fed'in COVID-19 salgını sırasında uygulamaya konan teşvikleri geri çekmesi halinde, yatırımcıların piyasa oynaklığında yaşanacak artışa hazırlanmaları gerektiğini, yüksek enflasyonun en az bir yıl daha devam edeceğini söyledi.


ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, tedarik zincirlerinin karşı karşıya oldukları bir çok zorluğun gelecek yıla da taşınacağını söyledi.


ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, tedarik zincirlerinin karşı karşıya oldukları bir çok zorluğun gelecek yıla da taşınacağını söyledi.


İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, Banka'nın artan enflasyon riskleri karşısında faiz oranlarını artırmaya hazırlandığının yeni bir işaretini verdi.


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin sunumunu, 20 Ekim Çarşamba günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapacak.


ECB Başkanı Lagarde enflasyonun büyük oranda geçici olduğu görüşünü tekrarladı. Bankanın enflasyon gelişmelerini çok yakından takip ettiğini belirten Lagarde, "Ücret müzakereleri ve diğer ikincil etkileri daha kalıcı enflasyon sinyalleri açısından izliyoruz" ifadelerini kullandı.


ABD'de Başkan Biden'in 3,5 trilyon dolarlık harcama paketine itiraz eden Demokrat senatörlerin lideri konumuna gelen Senatör Joe Manchin, Biden'in paketinde yeni değişiklikler talep etti.


Avrupa Birliği ile ABD'nin 2015 nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılması için İran'ı Viyana'daki müzakere masasına geri getirme çabaları devam ediyor.


AC Asia ex, Japan % -0,12 satıcılı
S&P 500 % -0,08 satıcılı
Euro Stoxx 50 % -0,04 satıcılı


 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.