Haftalık bülten (Dinamik Menkul Değerler )

Kasım’da tapering başkadır…ABD’de tüketici enflasyonu Eylül ayında yaşanan konut kirası ve gıda fiyatlarındaki yaşanan yükselişin etkisiyle aylık bazda %0,4, yıllık bazda %5,4 artarak enflasyonist baskının sürdüğüne işaret etti. Veri öncesi piyasa beklentisi enflasyonun aylık bazda %0,3, yıllık bazda ise %5,3 artış kaydedeceği yönündeydi. Gıda ve enerji fiyatlarından arıdırılmış olarak hesaplanan çekirdek enflasyon ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,0, bir önceki aya göre %0,2 artış göstererek beklentilere paralel gerçekleşti. ÜFE tarafına baktı-ğımızda ise bir süredir devam eden lojistik sorunlar, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve yüksek seyreden emtia fiyatlarının da etkisiyle ÜFE verilerinde de yükseliş gözlenmeye devam etti. Ülkede yıllık ÜFE enflasyonu Eylül’de %8,6 düzeyinde gerçekleşerek %8,7’lik beklentilerin altında kalsa da tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Çekirdek ÜFE ise aylık bazda %0,2, yıllık bazda %6,8 artarak %0,5 ve %7,1’lik beklentilerin altında kaldı. Yüksek gelen enflas-yon verileri sonrasında Fed odak noktasını yavaş yavaş enflasyona kaydıracak gibi görünü-yor. Fed tarafından yapılan açıklamalarda tarım dışı istihdamda 2 ay üst üste güçlü verilerin gelmesi halinde varlık alımlarında kesintiye gidilebileceğini belirtilmişti. Ancak son iki ayda gelen zayıf istihdam verilerine rağmen Fed üyelerinden verilen şahin mesajlar Kasım ayında tapering beklentilerinin arttığına işaret ediyor.
* FOMC tutanaklarında enflasyon kalıcılığı da yer alıyor…ABD Merkez Bankası (Fed) 21-22 Eylül tarihli FOMC toplantısına ait tutanakları yayımladı. Tutanaklara göre toplantıda Fed üyelerinin enflasyondaki artışın varsayılandan daha uzun süre devam edebileceği yönündeki beklentilerinin arttığı gözlendi. Bu kapsamda, varlık alımlarının Kasım ayı ortasında azaltılabi-leceği sinyali verilirken alımların gelecek yılın ortasında sona erdirilmesine yönelik planların gözden geçirildiği gördüldü. Hafta içinde Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard varlık alımlarının Kasım'da azaltılmaya başlanması gerektiğini belirtirken Fed Başkan yardımcısı Richard Clarida, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafın-dan düzenlenen etkinlikte, fiyat istikrarı hedefleri açısından kayda değer ilerlemenin fazlasıy-la karşılandığına ve istihdam hedefleri ile ilgili olarak neredeyse karşılandığına inandığını belirtti. Yüksek gelen enflasyın verisi sonrası Fed üyeleri tarafından yapılan bu açıklamalar, Kasım ayında varlık alımlarında kesintiye gidilme ihtimalinin kuvvetlendiğini gösteriyor.
* Bu hafta yurt dışı piyasalarda ne bekliyoruz?...Önümüzdeki haftanın en önemli yurt dışı gelişmeleri Euro Bölgesi enflasyonu ve öncü PMI verileri olacak. Pazartesi günü TSİ 5:00’te Çin GSYH büyümesi, sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri açıklanacak. Ülke ekonomi-sinin 3Ç21’de yıllık bazda %5,2 büyümesi beklenirken bu oran bir önceki çeyrekte %7,2 sevi-yesindeydi. Ağustos’ta yıllık bazda %5,3 artan sanayi üretiminin Eylül’de %4,5 artması bekle-nirken perakende satışlar tarafındaki %2,5 büyümenin Eylül’de %3,3’e çıkması öngörülüyor. Aynı gün saat 16:15’te Eylül ayı ABD sanayi üretim verisi açıklanırken sanayi üretiminin bir önceki aya göre %0,2 artması bekleniyor. Bu oran Ağustos’ta %0,4 seviyesinde gerçekleşmiş-ti. Çarşamba günü saat 9:00’da Almanya ÜFE ve İngiltere TÜFE enflasyonu açıklanacak. Almanya’da üretici fiyatlarının aylık bazda %1 artması beklenirken Ağustos ayında %1,5 artış göstermişti. İngiltere’de ise Ağustos’ta %3,2 olarak açıklanan yıllık tüketici enflasyonunda değişiklik beklenmiyor. Aynı gün saat 12:00’de bu kez Euro Bölgesi TÜFE enflasyonu açıkla-nırken yıllık bazda %3,0 seviyesinde olan tüketici fiyatlarındaki artışın Eylül ayında %3,4’e yükselmesi bekleniyor. Cuma günü pek çok bölgede öncü imalat ve hizmet PMI verileri yayın-lanırken Japonya, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD'de sırasıyla 3:30, 10:30, 11:00, 11:30, 16:45'te açıklanacak. İmalat PMI, Almanya’da 58,4’den 56,9’a, Euro Bölgesi’nde 58,6’dan 57,0’ye, İngiltere’de 57,1’den 55,5’e, ABD’de ise 60,7’den 60,3’e hafif gerilemesi bek-leniyor. Hizmet PMI tarafında ise, Almanya’da 56,2’den 55,1’e, Euro Bölgesi’nde 56,4’den 55,4’a, İngiltere’de 55,4’den 54,6’ya hafif geri çekilmesi beklenirken ABD’de ise 54,9’dan 55,1’e yükselmesi öngörülüyor.


Dinamik Menkul Değerler A.Ş.
http://dinamikmenkul.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.