Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

Haftalık Bülten (Piramit Menkul)
- ABD hisse senetleri için Haziran’dan bu yana en kötü hafta geride kalırken, bu haftanın gündeminde dünyanın en büyük ekonomisinde fiyat seyri öne çıkıyor. ABD’de tüketici enflasyonu bu yılın ilk çeyreğinde başlayan yükselişe devam etmekte; Temmuz’da ivme kaybetmesine karşın yıllık %5,4 ile 13 yılın en güçlü artışını kaydeden TÜFE’de geçen ay için piyasa beklentisi %5,3 artış olduğu şeklinde. Arz talep dengesizliğinden kaynaklı fiyat artışlarının son aylarda yavaşladığı yönündeki argümanın doğruluk payı Ağustos verisiyle birlikte test edilmiş olacak. Rakamların tahminleri aşması halinde, Fed’in Kasım ya da Aralık’ta başlaması beklenen varlık alımlarını azaltma takvimini öne çekmesi ihtimali doğabilir. Böyle bir senaryoda küresel hisse piyasalarında artan volatilite ile kısa vadede olumsuz fiyatlama görmek şaşırtıcı olmayacaktır. Bu haftanın gündeminde öne çıkan diğer bir önemli veri ABD’de Perşembe günü açıklanacak perakende satışlar. Temmuz’da yıllık %2,4’lük (Haziran %9,2) zayıf bir artış gösteren veri Ağustos ayında da güçsüz seyrini sürdürebilir. Zira tüketici harcamaları ve beklentileri belirsizliği artıran pandemi gelişmelerinin etkisiyle Ağustos’ta rekor düşük seviyelere geriledi. Bu bağlamda haftanın son işlem gününde açıklanacak Michigan tüketici endeksleri Eylül ayına dair öncü sinyaller olarak takip edilecektir. Tüketiciler tarafında zayıflık devam ederken enflasyonun yüksek seyrini koruması halinde ABD tarafında gelecek aylarda stagflasyon endişelerinin daha fazla telaffuz edildiğini duyabiliriz.
- Yurt içinde bu hafta yoğun bir veri akışı olacak; ödemeler dengesi istatistikleri, TÜİK sanayi üretimi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçları takip edilecek önemli veriler arasında bulunuyor. Haftanın ilk işlem gününde öne çıkacak cari işlemler dengesi tarafında (Foreks anketi) piyasa beklentisi Temmuz’da 820mn USD açık verildiği yönünde. Cari denge Haziran’da 1,12mlr USD açık verirken on iki aylık cari açık 29,68mlr USD olmuştu. Pazartesi günü açıklanacak sanayi üretimi Haziran’da hem yıllık hem aylık bazda artış kaydetmişti. Yıllık büyüme hızında yavaşlama görülmekle birlikte önceki aya göre ivme kazandı. Foreks anketine göre Temmuz beklentisi yıllık %15,3 artış olduğu yönünde. Salı günü Ağustos ayı tarım enflasyonu öne çıkıyor; son iki yılın zirvesinde seyreden tarım enflasyonu Temmuz’da yükselişini sürdürerek yıllık %22,80 olmuştu. Haftanın son günü yayınlanacak Piyasa Katılımcıları Anketi özellikle piyasanın enflasyon beklentilerinin seyri açısından önem teşkil etmektedir. Ağustos 2021 anketinde cari yılsonu enflasyon beklentisi %15,64’ten %16,30’a yükselirken TCMB’nin politika faizinde ay sonu beklentisi değişmeyerek %19 seviyesinde kalmıştı. USDTRY kurunda yılsonu beklentisi 8,99 seviyesinden 8,94’e geriledi. Borsa İstanbul tarafında; TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun enflasyon ve faizlere ilişkin değerlendirmesinin ardından faiz indirimi beklentilerine paralel olarak TL cinsi varlıklarda artan volatilitenin devam edebileceği görüşümüzü koruyoruz. 23 Eylül’de gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına kadar kısa vadede hâkim olabilecek düşük risk iştahı ile yönsüz bir piyasa görülebilir. BIST 100 Endeksi’nde teknik hareketler kısa vadede belirleyici olabilir.



Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.