Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ENDEKSTEKİ BASKI DEVAM EDİYOR
Borsa İtanbul’da geçtiğimiz hafta karışık bir seyrin oluştuğu görüldü. Zaman zaman gelen sert satışlar yatırımcılara alım fırsatları sunarken küresel piyasalarda da görülen satışları yükselişi baskıladı. Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul, yüzde 2,4 azalış gösterirken, haftanın son işlem gününde yüzde 0,96 düşüşle 1,438.72 puandan kapattı ve işlem hacmi 10,9 Milyar TL oldu. Bu hafta genelinde gözler ABD ve Avrupa Bölgesinde açıklanacak olan enflasyon verisine odaklanmış durumda. Yaşanacak gelişmelerle birlikte piyasalardaki fiyatlamalar önem kazanacak.
Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmelerinden olan Avrupa Merkez Bankası piyasa beklentilerine paralel bir şekilde faizleri sabit tuttu. Pandemi alım programının 1,85 Trilyon Euro seviyesinde tutulmasına karar verilirken program dahilindeki alımların ılımlı bir şekilde ılımlı bir patikada gerçekleşeceği vurgulandı. Varlık alımlarında yapılan değişiklikte finansal şartlar ve enflasyon görünümü üzerinde görülen olumlu ekonomik şartların oluşması belirleyici oldu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, yapılan değişikliğin tapering olarak algılanmaması gerektiğini, PEPP’in yeniden uyarlandığını belirtti. Toplantı sonrasında yapılan basın toplantısında Avrupa Merkez Bankası’nın yeni ekonomik projeksiyonu paylaşıldı. Açıklanan yeni tahminlere göre Avrupa Bölgesi 2021 yılında yüzde 5 büyümesi bekleniyor.
Bu hafta ABD ve Avrupa Bölgesi enflasyon verisi yakından takip edilecek. Salgın dönemi sonrasında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yoğunlukla hissedilen enflasyon baskısı kısmen azalmış durumda. ABD’de enflasyon oranı tarihi sınırları zorlarken uzun yıllar sonra yüzde 5’in üzerini gördü. FED yetkililerinin açıklamalarına bakıldığında ertelenmiş talep ve maliyet baskısının fiyatlar üzerinde etkili olduğu ve bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının devam etmesi enflasyonun geçici olarak artış göstermesine neden oluyor. Son açıklanan ekonomik verilerden tarım dışı istihdam verisinin beklentinin altında kalması delta varyantı kaynaklı risklerin ekonomi üzerindeki riskleri göz önüne sererken enflasyon tarafına nasıl etki edeceği yakından takip edilecek. Avrupa gölgesi yılın ilk yarısında aşılamada istenilen düzeyi yakalayamamış ve ABD ve diğer gelişmiş ülkeler ile arasındaki farkın açıldığı görülmüştü. Avrupa Merkez Bankası başkanı Lagarde, yılın ikinci yarısı itibariyle ekonomik kalkınmanın görülebileceği ve istenilen hedeflere yaklaşılacağını ifade etmişti. Son açıklanan verilerde ABD’nin aksine delta varyantının etkili olduğu bir dönemde veriler güçlü gelmeye devam ediyor. Avrupa Bölgesi’ndeki toparlanmanın hızlanarak devam etmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz hafta TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu katıldığı bir toplantıda enflasyonda çekirdek enflasyonuna odaklanılacağının sinyallerinin verilmesinin ardından döviz kurunda net bir değer kaybı oluştu. Enflasyondaki artışın gıda ve enerji kaynaklı olduğu vurgulanırken çekirdek enflasyondaki düşüşün istenilen sonuca ulaşmada yardımcı olacağı beklentisi mevcut. Dünyaca ünlü bir kurum olan Deutsche Bank, TCMB’nin çekirdek enflasyonu hedeflemesinin yararlı olmayacağını belirtirken enflasyon beklentilerindeki artışın devam etmesinin muhtemel olduğunu ekledi.
USDTRY
ABD’de açıklanan işsizlik hakkı başvuruları beklentiden pozitif ayrışarak 310bin kişi olarak açıklandı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun yaptığı açıklamalar sonrasında döviz kurunda yukarı yönlü hareketin oluştuğu gözlendi. Bu hafta açıklanacak olan ABD enflasyon verisi yakından takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,55 ve 8,58 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,44 ve 8,38 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY
Avrupa Merkez Bankası tarafından politika faizinde değişikliğe gidilmedi ancak varlık alım programında ılımlı yavaşlama dönemi başladı. Avrupa bölgesi beklentinin üzerinde 2. Çeyrekte yıllık yüzde 14,3 büyüme gerçekleştirirken çeyreklikte büyüme oranı yüzde 2,2 oldu. Euro bölgesinde yatırımcı güveni beklentiye paralel 19,6 açıklanırken bir önceki aya göre düşüş gösterdi. Seyrine devam etmesi beklenilen kurda 10,05 ve 10,10 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 9,95 ve 9,90 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD
Bu hafta ABD ve Avrupa Bölgesi enflasyon verisi yakından takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası faizleri sabit tutarken varlık alım programında ılımlı yavaşlama dönemine geçti. Tahminlerinde de değişikliğe giden banka, yıl sonu büyüme oranını yüzde 4,6’dan 5’e yükseltti. ABD’de işsizlik başvuruları son zamanların en düşük seviyesine geriledi ve 310bin olarak açıklandı. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1825 ve 1,1845 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1770 ve 1,1750 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN
Altın yatırımcıları gözünü bu hafta açıklanacak olan ABD enflasyon verisine odaklandı. ABD’de açıklanan işsizlik hakkı başvuruları beklentiden pozitif ayrışarak 310bin kişi olarak açıklandı. ABD 10 yıllık verilerinde görülen hafif geri çekilmeye rağmen Ons Altın’da yükseliş görülmedi. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1800 ve 1810$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1785 ve 1775$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD
Bu hafta açıklanacak olan ABD enflasyon verisi yakından takip edilecek. ABD’de açıklanan işsizlik başvuruları beklentiden pozitif ayrışarak 310bin seviyesinden açıklandı. İngiltere’de sanayi üretimi aylık yüzde 1,2 artış gösterdi. İmalat tarafında ise herhangi bir değişim gözlemlenmedi. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3850 ve 1,3874 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3805 ve 1,3985 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY
Japonya’da OHAL Eylül ayı sonuna kadar uzatılıyor. Japonya ekonomisi 2021 yılının 2.çeyreğinde beklentinin oldukça üzerinde yıllık yüzde 1,9 büyürken çeyreklik büyüme yüzde 0,5 seviyesinde gerçekleşti. Japonya cari hesabı temmuz ayında 1,9Trilyon seviyesinde gerçekleşti. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,60 ve 111,20 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,60 ve 109,00 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL
Brent Petrol’de toparlanmaya ilişkin beklentilerle birlikte yükseliş gözlemlendi. Ham Petrol Stokları beklentinin altında -1,529 milyon varil azalış gösterdi. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 73,50 ve 73,90 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 72,65 ve 72,00$ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN
ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde görülen yükseliş sonrasında Ons Altın’da değer kaybı gözlemleniyor. Dolar Endeksi gelişmeler çerçevesinde hafif negatif yatay bir seyir içerisinde. Dolar endeksinde görülecek gün içi fiyatlamalar yakından takip edilecek. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 495 ve 50 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 480 ve 475 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş