Haftalık bülten (Işık FX)

Global Piyasalarda Haftanın Özeti ve Gelecek Hafta
Hafta yoğun veri akışıyla birlikte şekillenirken, dolar küresel anlamda değer kazanımı sürdürüyor. Genel anlamda enflasyon ve FED üyelerinden kur adına faiz artırımı koşullarında darbe yemiş olsak da, TCMB'nin sıkı para politikasını daha da agresifleştireceği beklentisi ile, kurun volatiltesi halen dengeli seyrediyor. AOFM 10.50'lere kadar çıkarken, tarihin zirve seviyelerini işaret ettiğinin altını çizelim. Enflasyondaki bozulma ise dikkat çeken seviyelere ulaşmış durumda, kurun birikimli etkisi ve petrol fiyatlarındaki son dönemdeki yükselişin etkisini ulaştırma kaleminde gördük. Sağlık kalemi genel anlamda ilaç fiyatlarına yapılan zamlardan etkilenmişe benziyor. Konut tarafı da iç talebin halen güçlü kalmaya çalıştığına işaret etse de, gıda bu ay ılımlı bir seyir izlerken, giyim ve ayakkabı düşük seyrini sürdürüyor. Her halükarda normalden çok daha hızlı bir şekilde çift hanelere çıkan enflasyonun ilerleyen dönemlerde reel faizler konusunda TCMB'nin üzerinde baskı yaratabilecek bir gelişme olacağı da görülüyor. ÜFE'nin yüksek seyri ise döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki yüksek seyre bağlanıyor.
FED üyeleri Mart ayında gelebilecek bir faiz artırımı ihtimaline karşı piyasayı adapte etmeye devam ediyor. Son olarak da Yellen açıklamalarda bulunurken, küresel risklerin dengeli olduğuna, FED politikalarının önceden belirlenmiş bir patikaya sahip olmadığının altını çiziyor. Büyüme konusunda halen yüzde 2'nin altında bir seyir olduğuna işaret eden Yellen, ABD ekonomisinin faiz artırımlarını kaldıracak kadar güçlü ve ısınmaya dönük olduğunu da belirtiyor. Son dönemde tüm FED üyeleri Mart ayını ''canlı'' tutmaya çalıştı. Piyasa fiyatlaması ise FED faizlerine yönelik opsiyon fiyatlamasında yüzde 90'lara ulaşmış durumda. Piyasa faizlerinin evrileceği noktanın ise 3'ten 4'e işaret edilebileceği konuşuluyor. Bu noktada ivmesini artıran Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizleri kırılıma yakın olduğuna işaret ediyor.
Yoğunn haftanın gündeminde oldukça kritik veri akışını takip ediyor olacağız. FED'in belki de 15 Mart aksiyonun belirleyecek öneme sahip olacak istihdam data seti ve ücretlerin performansı Cuma günü gelecek verilerle belirli olacak. Tarım dışı istihdam zayıf seyretse bile, ücretlerde görülecek güçlü seyrin artık Mart ayında faiz artırımı gelecek beklentisinin fiyatlamasından öte, 4 faiz artırımı gelecek mi fiyatlamasına da dönebilir. İşte bu tehlike gelişmekte olan ülke para birimlerine aslında daha kötü senaryolar yaratabilir. Bu noktada bu detayı alacağımız en önemli noktada, FED'in Mart ayı toplantı tutanakları olacaktır. Ayrıca bu hafta gelecek Avrupa faiz kararında herhangi bir değişiklik beklemiyor, varlık alım programının devam edileceğine vurgu yapılmasını bekliyoruz.

EURUSD
Hafta boyunca FED üyelerinden gelen şahin açıklamaları dinledik. Hafta başında 15 Mart FOMC toplantısında faiz artırılma ihtimali vadeli kontratlara göre yüzde 40'larda seyrederken, hafta sonunda yüzde 96 seviyyelerine tırmandı. Dikkat çeken nokta ise oldukça güvercin üyelerden dahi ekonominin faiz artışını kaldırabileceğine yönelik gelen açıklamalardı. Bunun yanı sıra FED'in enflasyon göstergesi tercihi PCE verisine göre manşet enflasyon yüzde 1.9 seviyesine tırmanırken çekirdek enflasyonun değişmeyerek yüzde 1.7 seviyesinde kaldığını görüyoruz. Tüketici güveni ve ISM PMI verileri ise oldukça yüksek gerçekleşerek ABD ekonomisindeki pozitif görünümü destekliyor. İyi gelen veriler ve risklerin dengelenmesiyle FED üyelerinin ekonominin aşırı ısınmasından korktukları görülüyor. Enflasyon için yukarı yönlü risklerin olduğuna ve enflasyon artma eğilimi gösterdiğinde genellikle hızlı artması üyeleri endişelendiren bir unsur. Bu haftanın odağında ise tarım dışı istihdam verisi olacak. Ocak ayı istihdam raporunda ücretlerdeki artışın yavaşlamasıyla zayıf kalan veride diğer kalemler oldukça güçlü. Katılım oranının artmasıyla işsizlik oranında bir miktar yukarı eğilim görmüştük. Haftalık işsizlik veriileri dahil istihdam piyasası sağlıklı görünümünü koruyor. Bu hafta açıklanacak veride de odak ücretlerdeki artışta olacak. Teknik olarak ise kurda satıcılı seyirde 1.0550-1.0500-1.0470 destekleri takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 1.0670-1.0700-1.0770 dirençleri gündeme gelebilir.

GBPUSD
Geride bıraktığımız haftayı kur oldukça büyük kayıpla kapattı. İngiltere'nin AB'den çıkışını sağlayacak 50. maddenin yürürlüğe konması için parlamentonun onayına ihtiyacı olduğuna mahkemece karar verilmişti. 50. maddenin yürürlüğe konabilmesi için hazırlanan yasa tasarısı Avam Kamarasında herhangi bir değişikliğe uğramadan geçerken, Lordlar Kamarasında engele takıldı. Seçimle gelmemiş olan Lordlar Kamarası, İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarının haklarının korunmasının öncelik olması gerektiği ile ilgili bir koşul ekledi. Bu durumda yasa tasarısı yeniden Avam kamarasında oylanacağından hükümetin kendine empoze ettiği Mart sonunda yasanın yürürlüğe girmesi ihtimalini zorlaştırıyor. İngiltere Başbaakanı May, AB'de yaşayan İngiltere vatandaşlarının haklarıyla beraber bunun müzakerelerde konuşulması gerektiğini savunuyor. ABD tarafında ise Başkan Trump'ın büyük beklenti yaratan yeni maliye politikasında piyasanın istediği detayları vermemesiyle odak yeniden merkez bankasına döndü. FED üyelerinden gelen arka arkaya şahin tonda açıklamalar ile 15 Mart'ta yapılacak FOMC toplantısında faiz artırımı ihtimalleri yüzde 96 seviyesine kadar tırmandı. Bu hafta ise İngiltere tarafında açıklanacak olan sanayi üretimi verisi ve ABD'den Şubat ayı istihdam raporu oldukça önemli olacaktır. Kurda teknik olarak ise satıcılı seyrin devamında 1.2230-1.2200-1.2150 destekleri takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketin momentum kazanması durumunda ise 1.2300-1.2350 ve 50 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 1.2400 bölgesi güçlü direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.

ALTIN
Geride bıraktığımız haftayı değer kaybıyla tamamlayan sarı metal, böylelikle üst üste dört haftalık yükselişini sonlandırmış olddu. Hafta içerisinde ABD'den açıklanan verilerdeki olumlu seyir ve FOMC üyelerinin Mart ayında faiz artırımına gidileceğine yönelik söylemleri bu yükselişte etkili olan etkenlerdi. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin uzun süre sonra 2,50 seviyesinin üzerini test etmesi altın için olumsuz gelişmeydi. Haftanın son işlem gününde ise Fed Başkanı Janet Yellen'ın net şekilde Mart ayında faiz artırımına işaret etmemesi, altında kayıpların bir kısmının silinmesine neden oldu. Bu haftaya baktığımızda ise Avrupa Bölgesi'nden açıklanacak faiz kararı ile ABD'den gelecek olan tarım dışı istihdam verisi değerli metaldeki hareketliliğin üst seviyeye tırmanmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda sarı metalde kritik 1225 destek seviyesine yakın fiyatlama devam ediyor. 1225 dolar desteğinin kırılması durumunda ana destek olan 1200 seviyesinin test edildiğini görebiliriz. Yukarı yönlü fiyat hareketlerinde ise ilk direnç 1245 dolar seviyesinde bulunuyor. 1245 dolar direncinin aşılmasıı durumunda 1260-1264 direnç bandına hareketlenme görebiliriz. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin izleyeceği seyir ve dolar endeksindeki hareketlenme altın için belirleyici role sahip.

USDTRY
FED'in Mart ayına ilişkin sinyaller vermesi ile dolar tüm dünyada yeniden değer kazanmaya başladı. Özellikle faizlerin daha uzun bir süre düşük seviyelerde kalması gerektiğini söyleyen en güvercin üyelerden biri olan Brainard, istihdam ve enflasyondaki yükseliş ve yurtdışı büyüme verilerinde iyileşmenin daha yüksek faizi desteklediğini ifade etti. Robert Kaplan ise, ABD ekonomisinin büyümeye devam etmesi için faizleri artırmaktan yana olduğunu belirtirken, ekonominin yüksek faiz için yeterince güçlü olduğunu ifade etti. Açıklamalarla birlikte Mart ayında faiz artırma ihtimali %85 seviyesine doğru yükseldi. Genel olarak baktığımızda Haziran, Eylül, Aralık yerini Mart, Haziran, Eylül, Aralık'a bıraktı. FED'in bu yıl 4 faiz artışı ihtimali piyasada konuşulmaya başlandı. FED'in faiz artışlarına hız vermesi durumunda dolar bütün para birimlerine karşı hızla değer kazanabilir. Kur tarafına baktığımızda ise yukarı hareketin devam ettiğini görüyoruz. 3.73 seviyesinin üzerinde günlük kapanışlar yukarı hareketin devam etmesini sağlayabilir. 3.69-3.70 bölgesi kısa vadede önemli destek olarak takip edilebilir. 3.73'ün üzerinde göreceğimiz kapanışlar bizi 3.75 ve 3.7750 seviyelerine kadar götürebilir.

DAX
Küresel hisse senedi piyasasına paralel olarak DAX geçtiğimiz hafta yükselişe devam ederek 12 bin seviyesini aştı. Fransa seçim anketlerinde Le Pen şuanda ilk sırada yer alıyor. Euro bölgesinin dağılma riski, Brexit dönemindeki seviyelere yükseldi. Ocak ayında 21,3 olan dağılma riski endeksi, Şubat ayında 25,2'ye çıktı. DAX'ta yükseliş trendi devam ediyor. 12 bin seviyesinin üzerinde 12 bin 200 ve 12 bin 385 seviyeleri görülebilir. Ancak yıl içindeki seçimlerden çıkacak sonuçlar ve Fransa'nın eurodan çıkması ihtimalinin artması Avrupa Borsalarına satış getirebileceğini düşünüyoruz. Bu haftaya satıcı başlamasını beklediğimiz DAX endeksinde satış baskısının artması durumunda 11 bin 950, 11 bin 860 ve 11 bin 765 önemli destek olarak takip edilebilir. 12 bin seviyesinin önemli olduğunu ve yukarı hareketin devam etmesi için bu seviyenin üzerinde kalıcılık görmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Hafta içinde açıklanacak ECB faiz kararı endeks tarafı için dikkatle takip edilmeli.

EURTRY
Geçtiğimiz hafta parite açısından en önemli gelişme Türkiye'den açıklanan TÜFE rakamlarıydı. Enflasyondaki yükseliş eğilimi devam ederken beklentilerden bir ay önce enflasyonda çift haneye ulaşmış olduk. Verinin detaylarında ulaştırma kalemindeki artış dikkat çekerken, petrol fiyatlarındaki ve kurdaki yükselişin bu gruptaki yükselişe destek olduğu görüldü. Avrupa'dan ise enflasyon rakamları beklentilere paralel şekilde açıklandı. Petrol fiyatlarındaki yükseliş Avrupa enflasyonuna destek olmaya devam ediyor. Yeni haftada ise gözler Avrupa'dan açıklanacak olan faiz oranı kararı ve büyüme rakaamlarında olacak. 4. Çeyrek rakamlarını takip edeceğiiz haftada son zamanlarda hızlanan ekonomik aktivitenin büyümeye olan katkısını anlayacağız. Piyasalar faiz oranı kararında bir değişim gelmesini beklemiyor. Fakat yapılacak basın toplantısında tahvil alım programına dair yapılacak açıklamalar önemli olabilir. Özellikle ECB'nin tapering ile ilgili düşünceleri piyasaları hareketlendirebilir. Paritede ise teknik olarak 3.85 üzerinde kalınması yükseliş hareketini destekler. Yukarıda ise 4.00 seviyesi hareketliliğin önündeki en büyük engellerden. Ara seviye olaraksa 3.95 belirleyici olabilir.

USDJPY
ABD'de geçtiğimiz hafta FED Başkanı Yellen'ın faiz artırım süreci ile ilgili yapmış olduğu açıklamalar öne çıktı. Ekonominin beklentiler dahilinde ilerlemesi durumunda Mart ayında faiz artırımının uygun olabileceğini belirten Yellen, parasal sıkılaşmanın kademeli gerçekleşebileceğini dile getirdi. Yellen konuşmasının devamında ekonomideki pozitif gelişme beklentilerinin ek faiz artırımına sebbep oluşturduğuna değinirken, bu yıl kaç faiz artırımı gelebileceğine dair herhangi bir açıklama yapmadı. Japonya tarafında ise hane halkı harcamaları ve sanayi üretim verileri dikkatleri çekti. Ülkede sanayi üretimi Ocak ayında beklentilerin aksine yüzde -0,8 geriledi. Enflasyon için önemli olan hane halkı harcamaları ise Ocak ayında yüzde 0,5 artış ile beklentilerin üzerinde kalırken, verinin yıllık bazda yüzde -1,2 ile beklentilerin üzerinde gerilemesi dikkatleri çekti. Teknik açıdan bakıldığında geçtiğimiz hafta gerçekleşen hızlı yükseliş 114,65 direncinin üzerinde kalıcılık sağlayamadı. 114,65 direncinden gevşeyen paritede 113,50 desteği önemli. Kırılması durumunda 112,80-112,00-111,60 seviyeleri test edilebilir. Yukarı yönlü hareket ise dikkat çektiğimiz 114,65 direncinin üzerinde kalınması durumunda tekrar güçlenebilir. 114,65'in üzerinde 115,30 ilk dikkat çeken direnç noktası olurken, yükselişin devamında 116,00-116,80 seviyeleri görülebilir.

PETROL
Petrol fiyatlarında satıcılıı seyrin hakim olduğu bir haftayı geride bıraktık. OPEC anlaşmasının akıbeti hala belirsizliğini koruyor. Her ne kadar ülkelerin bu anlaşmaya katılımı oldukça yüksek bir düzeyde olsa da, Mayıs ayından sonra anlaşmanın uzatılacağına dair henüz bir sinyal alınamaması petrol fiyatlarındaki zayıflığın en büyük sebeplerinden. Son olarak Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak'ın açıklamaları takip edilmişti. Mayıs ayında sona erecek anlaşmanın geleceğini konuşmak için henüz erken olduğunu belirten Novak, üretim kesintisi anlaşmasının uzatılmaması durumunda Rusya'nın günlük petrol üretiminin 11 milyon varilin üzerine çıkabileceğini belirtti. Ayrıca, ABD tarafında üretimin 2017 yılında 400-500 bin varil artacağını öngören Novak, petrol fiyatlarının genel olarak 55-60 dolar bandında dalgalanmasını beklediklerini ifade etti. ABD tarafına dönecek olursak, üretim Nisan ayından beri ilk defa tekrardan 9 milyon varilin üzerine çıktı. Faaliyete geçen sondaj kuyusu sayısı ise Cuma günü açıklanan rakam ille 609'a ulaştı. Petrol fiyatlarının toparlanması önümüzdeki dönemde de ABD'li kaya gazı üreticilerini cesaretlendirmeye devam ettirecektir. Teknik olarak ise sert geri çekilmenin ardından yükselen kanalın alt bandına kadar gerileyen Brent petrol, buradan gelen alımları ile tekrardan yükselişe geçti. 56 dolar seviyesinin yön açısından belirleyici olacağını söyleyebiliriz. Hareketlilik bu seviyenin üzerine çıkarsa 56.60-57.00-57.60 seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 55.00-54.85 aralığı aşağı yönlü geçilirse 54.50 ve 54.00 seviyeleri gündeme gelebilir.








 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile mmüşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş