Haftalık Bülten (Gedik Yatırım)

ABD’de 14 Şubat Salı günü açıklanan TÜFE rakamı aylık bazda piyasa beklentilerine paralel olarak %0,5 oranında artış kaydetti. Yıllık TÜFE ise piyasadaki %6,2 olan beklentilere karşın %6,4 olarak gerçekleşti. Yıllık TÜFE %6,5 oranından %6,4 seviyesine gerileyerek düşüş serisini 7. aya taşımasına karşın beklentilerin üzerinde gelen veri enflasyon kaynaklı endişeleri artırdı. Söz konusu dönemde barınma fiyatlarındaki artış, enflasyondaki aylık artışta en etkili kalem oldu. Barınma endeksi ocakta aylık bazda yüzde 0,7 ve yıllık bazda yüzde 7,9 arttı. Aynı zamanda gıda, benzin ve doğal gaz fiyatlarında da artış kaydedildi. 16 Şubat Perşembe günü açıklanan ocak ayı ÜFE rakamı aylık bazda %0,7 oranında artış kaydetti ve yıllık ÜFE %6,0 olarak açıklandı. 2022 Haziran’dan bu yana ÜFE’de aylık bazda en büyük artış yaşandı. Piyasadaki genel beklentiler ÜFE’de aylık bazda %0,4 artış olması ve yıllık ÜFE’nin %5,4 olarak açıklanması yönündeydi. Ocak ayında beklentilerin üstünde artış kaydeden üretici fiyatları Fed’in önümüzdeki aylarda daha fazla faiz artışı yapmasına neden olabilecek kalıcı enflasyonist baskılara işaret etti.
Yeni Haftada Ne Konuşacağız?
Küresel piyasalarda riskler sürüyor. Majör Merkez Bankalarından gelen açıklamalar, enflasyon ve istihdam verileri, jeopolitik riskler, Çin'deki gelişmeler yine piyasaların seyrini etkilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta, ABD'de enflasyon haftasıydı ve enflasyondaki gerilemenin sürdüğü izlendi. Ancak ABD ÜFE verisinde beklenen düşüşün izlenmemesi, Fed'in 50 baz puan faiz artış ihtimalini bir nebze de olsa arttırdı. Bu beklentilerinde fiyatlara yansıtıldığı görülüyor. Ancak Fed yetkililerinden gelen açıklamalara bakıldığında, faiz artışlarının bir süre daha devam edeceğinin altını çizmelerine karşın şimdilik 25 baz puanlık ihtimallerin daha güçlü olduğu görülüyor. Yine de bu hafta Fed üyelerinin konuşmaları bu açıdan izlenebilir. Üyelerin vereceği mesajlar, Fed ile ilgili beklentileri etkileyebilir. Avrupa Merkez Bankası(ECB) içinde faiz artış beklentileri korunuyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde son günlerde verdiği açıklamalarında bunu dile getirdi. Bu nedenle bu hafta açıklanacak Euro Bölgesi enflasyon verisi, ECB içinde beklentileri etkilemeye devam edebilir. Bu hafta Euro Bölgesi, Almanya ve Japonya'da enflasyon verileri takip edilecek. Çin sınırlarını açması sonrası piyasalara moral olmuştu. Bir süre vaka sayılarındaki artış tedirgin etti. Son günlerde, salgınla ilgili piyasaları endişelendiren bir gelişmeye rastlanmadı. Yine de bu hafta Çin'deki ekonomik veriler ve olası yeni haber akışları, risk iştahının seyrinde etkileyici olabilir. 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya-Ukrayna savaşı başlamıştı ve bu hafta bir seneyi doldurmuş olacak. İki ülke arasındaki gerginlik hala sürüyor. Rusya'ya dair yeni yaptırımlar açıklanıyor. Ancak hala savaşın bitmediği görülüyor. Bu nedenle bu hafta bu konuyla ilgili haber akışları gündemde olabilir. Yurt içinde TCMB'nin faiz kararı bulunuyor. Merkezin faiz kararında vereceği mesajlar önemli olabilir. Depremin üzerinden 15 gün geçti. Birçok ilde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı görülüyor. Bu hafta içinde bu konuyla ilgili gelişmeler izlenebilir.

 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.