Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)

Küresel piyasalarda ABD'de tarım dışı istihdam, yurt içinde GSYH takip edilecek…

Küresel piyasalarda bu hafta; ABD'de büyüme rakamları, kişisel tüketim harcamaları ve işgücü istatistikleri, Euro Bölgesi ve Almanya'da enflasyon rakamları, Çin'de PMI verileri, Japonya'da sanayi üretimi ve perakende satışlar, yurt içinde dış ticaret istatistikleri ve büyüme rakamları öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer almaktadır.

ABD'de bu hafta gözler Fed'in enflasyon hedeflemesinde yakından takip ettiği kritik verilerde olacak. Geçtiğimiz hafta küresel piyasalar Jackson Hole toplantılarına odaklanmıştı. Merkez bankacılığı konusunda yakından takip edilen ve birçok katılımcının iştirak ettiği sempozyumun ana başlığı "Küresel Ekonomide Yapısal Değişimler" olarak belirlenmişti. Fed Başkanı Jerome Powell'ın da konuşmasının takip edildiği toplantılarda para politikası ve enflasyona ilişkin mesajlar izlendi. Powell, enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini ve gerektiği taktirde faizi artırmaya hazır olduklarını söyledi. Ekonominin beklendiği kadar hızlı soğumayabileceğini belirten Fed Başkanı, bunun enflasyondaki ilerlemeyi riske atabileceğini ifade eti. Jackson Hole toplantıları ve Powell'ın açıklamalarının ardından bu hafta ABD'de, ekonomik aktivite ve işgücü piyasasının durumuna ilişkin veriler takip edilecek. Fed'in enflasyon hedeflemesinde yakından takip ettiği verilerin tahminleri aşması durumunda küresel piyasalarda risk iştahı zayıflayabilir. 30 Ağustos Çarşamba günü TSI 15:30'da büyüme rakamları açıklanacak. Büyümeye ilişkin ikinci okuma GSYH'de beklenti %2,4'de bulunmaktadır. Öncü verilerde ABD ekonomisi 2023 yılının ikinci çeyreğinde %2,4 ile beklentilerin üzerinde büyümüştü. GSYH 1Ç23'te %2,0 seviyesinde gerçekleşmişti. Açıklanan veriler ABD'de ekonomik aktivitenin canlı olduğunu göstermektedir. İkinci okuma verinin de beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi durumunda, Fed'in faizleri yüksek seviyelerde tutacağı beklentileri kuvvetlenebilir. Ülkede ayrıca 24 Ağustos'ta açıklanan Atlanta Fed tahminlerine göre, ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte %5,9 büyüdü.
ABD'de çekirdek kişisel tüketim harcamaları (Çekirdek PCE) haziranda %0,2 artışla yıllık bazda %4,6'dan %4,1'e gerilemişti. Temmuzda çekirdek PCE'nin %0,20 artışla yıllık bazda %4,20 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. ABD'de işgücü piyasasının durumu hakkında yakından takip edilen tarım dışı istihdam 01 Eylül Cuma günü TSI 15:30'da açıklanacak. Fed'in faiz artırımlarına rağmen işgücü piyasasındaki sıkı durum devam etmektedir. Fed yetkililerine göre işgücündeki bu seyrin ilerleyen dönemlerde gevşemesi bekleniyor. Temmuzda 187bin kişi artış kaydeden tarım dışı istihdamın ağustosta 170 bin kişi artması bekleniyor. İstihdam verisinin yanı sıra enflasyonun gidişatına dair bilgi vermesi bakımından takip edilen ortalama saatlik kazançlar izlenecek. Saatlik kazançların aylık %0,30 artışla yıllık bazda %4,40 seviyesinde sabit kalması bekleniyor.














Euro Bölgesi ve Almanya'da öncü enflasyon rakamları takip edilecek. Son dönemde ekonomik aktivitenin zayıfladığı ve teknik resesyonun hakim olduğu Euro Bölgesi ve Almanya'da, enflasyondaki gerileme piyasalar tarafından yakından izleniyor. Euro Bölgesi'nde enflasyonun temmuzda %0,10 düşüşle yıllık bazda %5,30'dan %5,10'a gerilemesi bekleniyor. ECB'nin enflasyon hedeflemesinde yakından takip ettiği çekirdek TÜFE'de ise yüksek seyir devam etmektedir. Çekirdek enflasyonun ağustos ayında %5,50'den %5,30'a gerilemesi bekleniyor. Çekirdek TÜFE'nin sabit kalması veya beklenti üzeri gelmesi durumunda piyasalarda risk iştahı azalabilir. Geçtiğimiz hafta büyüme rakamlarının açıklandığı Almanya ekonomisinde zayıf görünüm devam etmektedir. Ülkede TÜFE'nin aylık %0,20 artışla %6,20'den %6,00'a gerilemesi bekleniyor.
Ekonomik yavaşlama ve deflasyon endişelerinin kuvvetlendiği Çin'de PMI verileri, Japonya'da sanayi üretimi ve perakende satışlar takip edilecek. PMI verileri ekonomik durumu yansıtmaları ve ekonomik aktiviteye ilişkin öncü gösterge olmaları sebebiyle yakından takip edilmektedir. Çin'de imalat PMI'ın 50 kritik eşiğinin altında kalmaya devam etmesi bekleniyor. Temmuzda 49,3 seviyesinde gerçekleşen imalat PMI'da ağustos beklentisi 49,5'te bulunmaktadır. Ülkede temmuzda bileşik PMI 51,1, imalat dışı PMI ise 51,5 seviyesinde gerçekleşmişti. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen 15. BRICS Zirvesi'nde açıklamalarda bulunan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ekonomideki kırılganlığın dünya genelinde sürdüğünü ve bunun gelişmekte olan ülkeler için daha zorlu şartları beraberinde getireceğini belirtmişti. Japonya'da büyümenin öncü göstergesi ve tüketici davranışlarına ilişkin sinyal vermesi açısından takip edilen perakende satışların %5,40 artması bekleniyor. Ülkede haziranda %2,40 artış gösteren sanayi üretiminde ise beklenti %1,40 düşüş olması yönündedir.
Yurt içinde bu hafta dış ticaret istatistikleri ve büyüme rakamları öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer almaktadır. Haziran ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yıllık %10,5 azalarak 20,9mlr dolar, ithalat %17,5 düşüşle 26,1mlr dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı ise bir önceki yılın aynı ayına göre %37,3 düşüşle 5,2mlr dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Haziran ayında %73,9 iken, 2023 Haziran ayında %80,2'ye yükseldi. Ocak-Haziran döneminde dış ticaret açığı %18,7 artarak 61,2mlr dolara yükseldi. Haziran ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, ithalatta ilk sırayı Çin aldı. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı haziran ayında 299mn dolar olarak gerçekleşti. 31 Ağustos Perşembe günü saat 10:00'da yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamları açıklanacak. Foreks anketinde Türkiye ekonomisinin 2Ç23'te %3,40 büyümesi bekleniyor. Türkiye ekonomisi 1Ç23'te bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,0, bir önceki çeyreğe göre ise %0,3 büyümüştü. GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; en yüksek artış %12,4 ile hizmetlerde gerçekleşti. Diğer yandan ilk çeyrekte tarım sektörü %3,8, sanayi %0,7 daraldı. Hanehalkı nihai tüketim harcamaları 2023 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %16,2 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları %5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %4,9 arttı. Mal ve hizmet ithalatı, 1Ç23'te bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %14,4 artarken ihracatı %0,3 azaldı. İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın ilk çeyreğinde %31,1 iken, 1Ç23'te %38,0 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %47,6'dan %38,2'ye geriledi.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.