Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)

Bu hafta küresel piyasalarda ABD'nin büyüme ve çekirdek PCE verileri takip edilecek…
Geçtiğimiz hafta FOMC tutanaklarından çıkan mesajlar ve beklentilerin üzerinde gelen PMI verileri ile risk iştahı zayıf seyretti. Toplantı tutanaklarında, üyelerin faiz indirimi için yeterince güveni olmadığına yönelik mesajlar öne çıktı. Tutanaklarda ayrıca, bazı üyelerin enflasyondaki yukarı yönlü risklerin artması durumunda para politikasında daha fazla sıkılaşmaya hazır olduğu görüldü. Geçen hafta ayrıca Fed üyelerinin açıklamaları takip edildi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic enflasyonda "endişe noktasını" aşmadıklarını, faiz indiriminin beklenenden geç gelebileceğini söyledi. Fed Başkan Yardımcısı Jefferson, enflasyondaki yavaşlamanın uzun süreli olup olmadığını söylemek için erken olduğunu söyledi. Fed Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr ise, yılın ilk aylarındaki enflasyon verilerinin hayal kırıklığı yarattığını belirterek, daha fazla güvene ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Açıklanan veriler ve Fed tarafından gelen açıklamalar sonrası %50 seviyelerinde bulunan CME Group eylül ayı faiz indirim beklentisi %45'e geriledi.

Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %0,22 değer kazanırken, ABD 10 yıllık tahvilleri %4,50 seviyesini test etmesinin ardından haftayı %4,47 seviyesinden tamamladı. Bu hafta açıklanacak olan ABD büyüme ve çekirdek PCE verilerinin beklenti üzerinde gerçekleşmesi durumunda, dolar endeksi ve tahvil faizlerindeki yükseliş devam edebilir. %4,50 üzerinde 10 yıllık tahvil faizi %4,60 seviyelerini hedefleyebilir. Dolar endeksi ve tahvil faizlerindeki yükselişlere ONS altın haftalık bazda %3,33, brent petrol %2,16 değer kaybetti. Brent petrolde kısa vadeli destek 81-80 dolar bölgesinde bulunmaktadır. Bu bölge üzerinde dengelenme ile 83,33 (200 günlük AO) hedeflenebilir. Dört haftalık yükselişin ardından ABD borsaları geçen hafta karışık bir seyir izledi. ABD borsalarındaki yükseliş dördüncü haftasına taşındı. Haftalık bazda S&P 500 %0,03, Nasdaq %1,41 değer kazanırken, Dow Jones %2,33 düşüş kaydetti.

Bu hafta küresel piyasalarda ABD'de GSYH ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları (çekirdek PCE), Euro Bölgesi ve Almanya'da enflasyon verileri, Çin'de PMI verileri, Japonya'da Tokyo enflasyon verileri, yurt içinde ise dış ticaret istatistikleri ile büyüme rakamları takip edilecek. Ayrıca ABD ve yurt içinde şirket bilançoları açıklanmaya devam ediyor. ABD'de bu hafta; Salesforce Inc., HP Inc. Ve Costco'nun, yurt içinde ise; CIMSA, KORDS, TCELL, ENJSA, MPARK, TKNSA, BRISA, ULKER, PETKM, AKCNS, DOAS'ın 1Ç24'e ilişkin finansallarını açıklaması beklenmektedir.

ABD'de bu hafta gözler büyüme rakamları ile çekirdek PCE verilerinde olacak. Her iki veri de faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin beklentileri şekillendirmesi bakımından yakından takip edilecek. ABD ekonomisi 1Ç24 öncü verilerinde %1,60 ile beklentilerin altında büyümüştü. Açıklanan verinin ardından ülkede stagflasyona ilişkin endişeler güç kazanırken, Fed Başkanı Powell ABD ekonomisinde stagflasyon öngörmediklerini söylemişti. 30 Mayıs Perşembe günü TSI 15:30'da açıklanacak olan ikinci okuma verilerde ekonominin %1,30 büyümesi beklenmektedir. GSYH fiyat endeksinde ise beklenti %3,10'da bulunmaktadır. Fed'in enflasyon hedeflemesinde yakından takip ettiği çekirdek PCE ise 31 Mayıs Cuma günü TSI 15:30'da açıklanacak. Çekirdek PCE martta aylık %0,30 artışla yıllık bazda %2,80 seviyesinde gerçekleşmişti. Nisanda beklenti aylık %0,20 artış olması yönündedir. Beklentilerin üzerinde bir veri seti piyasalardaki risk iştahını azaltabilir. ABD'de ayrıca Fed üyelerinin açıklamaları, konut fiyat endeksi, Conference Board (CB) tüketici güveni, Dallas ve Richmond Fed imalat endeksi, Bej Kitap, işsizlik başvuruları, mal ticaret dengesi, askıda konut satışları ve Chicago PMI takip edilecek. ABD ekonomisine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Bej Kitap raporunda, ekonomik faaliyetin şubat sonundan bu yana hafif artış gösterdiği belirtildi. Ekonomik görünümün ihtiyatlı bir şekilde iyimser olduğu belirtilen raporda, nakliyedeki gecikmelere rağmen bunun henüz yaygın fiyat artışlarına yol açmadığı ifade edildi. CB tüketici güveninin mayısta 97,0'dan 95,9'a gerilemesi, Chicago PMI'ın ise 37,9'dan 40,0'a yükselmesi bekleniyor.

Euro Bölgesi'nde bu hafta gözler mayıs ayına ilişkin öncü enflasyon verilerinde olacak. Yıllık TÜFE'nin %2,40'dan %2,50'ye yükselmesi, çekirdek TÜFE'nin ise %2,70'de sabit kalması beklenmektedir. Enflasyon verileri faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin beklentileri şekillendirmesi bakımından yakından takip edilecek. ECB Başkanı Lagarde enerji krizi ve arz yönlü sorunların azalmasıyla birlikte enflasyonunun kontrol altında olduğundan emin olduğunu söylemişti. Almanya'da bu hafta TÜFE verileri takip edilecek. Tüketici fiyat endeksi nisanda %0,50 artışla yıllık bazda %2,20 seviyesinde gerçekleşmişti. Mayısta beklenti aylık %0,20 artış olması yönündedir


  Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
  http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Kimpur: Ravago'nun "Ravapol" ticari isimli tüm poliüretan sistemleri ve ürünlerinin üretimi, satış ve pazarlama faaliyetleri Kimpur tarafından gerçekleştirilecek
Kimpur: Anlaşma çerçevesinde, Ravago'ya ait mevcut poliüretan sistem üretim tesis ve ekipmanları Kimpur'un Düzce tesisine taşınacaktır
Kimpur: Bu stratejik hamle ile şirketimiz yaklaşık 85.000 tonluk ilave kapasiteye sahip olacak
Facebookta Paylaş