Piyasalarda bu hafta ABD’de Philedelphia Fed imalat endeksi, sanayi üretimi ve perakende satışlar ile Fed Başkanı Jerome Powell ve üyelerden mesajlar öne çıkarken, Euro Bölgesinde ilk çeyrek büyümeye ilişkin öncü ikinci okuma ile final TÜFE rakamları, Almanya’da ÜFE ve ZEW Ekonomik Hissiyatı, Çin’de PBOC faiz kararı ile yurt içinde TCMB piyasa katılımcıları anketleri öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer alıyor.
ABD’de Fed’in faiz artırım döngüsünde sona geldiği düşüncülerinin güç kazandığı son süreçte bu hafta gözler Fed Başkanı Jerome Powell ve üyelerin para politikasına seyrine yönelik mesajları ile ekonomik aktiviteye ilişkin verilere çevrildi. ABD’de büyümenin öncü göstergesi ve tüketici davranışlarına ilişkin sinyal vermesi açısından takip edilen sanayi üretimi ve perakende satışlar 16 Mayıs Salı günü açıklanacak. Mart’ta beklentilerin üzerinde düşüş gösteren perakende satışların Nisan’da aylık %0,7 artması bekleniyor. Sanayi üretimin de ise beklenti Nisan’da %0,1 düşüş göstermesi yönünde. İmalat sektörüne ilişkin yakından izlenen philadelphia fed imalat endeksi Nisan’da -31,3’e gerileyerek, Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeyi test etmişti. Mayıs’ta imalat endeksinde toparlanma ile -19’a yükselmesi beklenmesine karşın, “0” bölgesi altında negatif seyir devam ediyor. Philadelphia fed imalat endeksi 18 Mayıs Perşembe TSI 15:30’da açıklanacak. Hafta içinde takip edilecek ekonomik aktiviteye ilişkin verilerde düşüş eğiliminin devam etmesi halinde resesyona ilişkin beklentiler güç kazanabilir. Ayrıca Fed Başkanı Jerome Powell 19 Mayıs TSI 18:00’de Thomas Laubach Araştırma Konferansında eski Fed Başkanı Ben Bernanke ile konuşma gerçekleştirecek. Hafta içinde Fed Başkanı ve üyelerin para politikasına yönelik ve Haziran FOMC toplantısına ilişkin mesajları risk iştahı üzerinde belirleyici olabilir. Enflasyon rakamlarının ön planda olduğu haftayı ABD’nin üç majör endeksi karışık görüntü ile tamamladı. Haftalık bazda Dow Jones %1,11, S&P500 %0,29 değer kaybederken, Nasdaq %0,40 yükseldi.
Euro Bölgesi’nde bu hafta GSYH’nın ikinci öncü okuması ile final TÜFE rakamları takip edilecek. Yüksek enflasyon dolayısıyla artan borçlanma maliyetleri Euro Bölgesinde ekonomik aktivite üzerinde baskı oluşturmaya devam etmektedir. Yılın ilk çeyreğine ilişkin öncü okumada beklentilerin altına %0,1 büyüme gösteren Euro Bölge ekonomisinde bu hafta gözler 16 Mayıs Salı TSI 12:00’de açıklanacak öncü ikinci okumaya çevrildi. Öncü okumaya göre bölge ekonomisinin ilk çeyrekte yıllık bazda %1,3 büyümesi bekleniyor. Euro Bölgesinde enerji maliyetlerinde sert geri çekilme ve yüksek baz etkiyle bölgede enflasyon rakamları tarihi seviyeler olan %10,6’lardan %7,0’li seviyelere geri çekildi. 17 Mayıs Çarşamba günü açıklanacak final TÜFE’de baz etkisinin azalması ardından, öncü veriye paralel olarak aylık %0,7 artarak, yıllık %7,0’de sabit kalması beklenmektedir. Almanya’da ise bu hafta ZEW ekonomik hissiyatı ile üretici fiyat endeksi (ÜFE) öne çıkmaktadır. Küresel piyasalarda bankacılık sektörüne ilişkin artan endişeler sonrası ZEW ekonomik hissiyatı düşüş gösterdi. 16 Mayıs Salı günü açıklanacak ZEW ekonomik hissiyatında beklenti -5,5’te bulunuyor. Almanya’da 19 Mayıs Cuma günü açıklanacak ÜFE’nin ise aylık %0,5 düşüş göstermesi bekleniyor.
Asya Bölgesi’nde bu hafta Çin Merkez Bankası (PBOC) faiz kararı ve sanayi üretimi, Japonya’da GSYH ile enflasyon rakamları öne çıkan veriler arasında yer alıyor. Bir önceki toplantıda orta vadeli kredi (MLF) faiz oranını %2,75’te sabit tutan PBOC’den politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Kovid kısıtlarının kaldırılması sonrası ekonomik aktivitenin canlılık gösterdiği Çin ekonomisinde Nisan’da sanayi üretiminin %10,1 ve perakende satışların %20,1 artması bekleniyor. Japonya’da öncü GSYH’nın bir önceki çeyreğe göre %0,1 ve yıllık %0,7 büyümesi bekleniyor. Ülkede 19 Mayıs Cuma günü açıklanacak çekirdek TÜFE’de ise beklenti %3,1’de sabit kalması yönünde.
Yurt içinde bu hafta TCMB piyasa katılımcıları anketi ile merkezi yönetim bütçe dengesi raporu takip edilecek. TCMB piyasa katılımcıları anketi 18 Mayıs Perşembe günü TSI 10:00 açıklanacak. Nisan ayı piyasa katılımcıları anketinde cari yıl sonu TÜFE %37,77 faiz beklentisi %8,73, Dolar/TL 23,15 ve GSYH %3,5 olarak açıklanmıştı. Deprem dolayısıyla Şubat’ta 107,6mlr TL açık veren bütçe Mart’ta 47,2mlr TL bütçe açığı kaydetti.
ABD’de bu hafta Philadelphia Fed imalat endeksi, sanayi üretimi, perakende satışlar, inşaat izinleri ile Fed Başkanı Powell ve üyelerden mesajlar yakından takip edilecek. İmalat sektörüne ilişkin yakından izlenen philadelphia fed imalat endeksi Nisan’da -31,3’e gerileyerek, Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeyi test etmişti. Mayıs’ta imalat endeksinde toparlanma ile imalat endeksinin -19’a yükselmesi beklenmesine karşın, “0” bölgesi altında negatif seyir devam ediyor. Philadelphia fed imalat endeksi 18 Mayıs Perşembe TSI 15:30’da açıklanacak.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.