Günlük Bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD Michigan endeksi, önceki veriye göre belirgin düşüş kaydetti. Alt başlıklar olan mevcut durum ve geleceği dair beklentilerde ise düşüş daha sınırlı idi. Enflasyona dair öngörüler ise hafif yükseliş kaydetti.
Yavaşlama, resesyon endişeleri biraz öne çıkarken FED’den Goolsbee, resesyon ihtimalinin azalabileceğine dair sinyal verdi. Sözlü yönlendirme, FED’in resesyondan kaçınma tavrı içinde olduğu sinyali olarak da okundu. Dolayısı ile Goolsbee’nin açıklamaları piyasaya moral verici nitelikte oldu.
ABD bütçe limiti sorununu çözmek için çabalar sürüyor. Cuma günü sonuç alınamadı, görüşmelerin bu hafta devam etmesi bekleniyor. Haziran ayına henüz zaman var. O yüzden konu ikinci, üçüncü madde olarak gündemde yer alıyor. Ancak vakit daraldıkça, anlaşma ışığı olmaz ise piyasa konusu öne çıkarabilir ve baskılanabilir.
Yeni haftada, ajanda makro verilerden ve merkez bankası açıklamalarından oluşuyor. Her ikisinde de trafik yoğun. Veri tarafında ABD perakende satışlar, AB TÜFE öne çıkıyor.
Cuma günü finansal varlıklar dalgalı seyir yaşadı. Hisse senetleri, ABD’de hafif eksilerle günü tamamladı, Avrupa’da ise yüzde yarım civarında primler sağladı. Tahvillerde faizler biraz yükseldi. Kıymetli madenler biraz düştü. Usd ise biraz güçlendi.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde çeyrek civarında alıcılı. Asya borsalarında iştah daha güçlü. Japonya yüzde 1’e yakın, Çin yüzde çeyrek, Hong Kong yüzde 1’in üzerinde alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,48%, Dolar Endeksi 102,6, ons altın 2.017 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta Cuma günü borsa yüzde 1’e yakın düştü. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta ve uzun tarafta hafif arttı. Eurobond fiyatları düştü. TL ise hafif zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanlığı seçimi, 2. tura kaldı. Meclis’te ise Cumhur ittifakı çoğunluğu almış durumda. Ekonomi politikasının nasıl olacağının netleşmesi Haziran ayına kaldı diye düşünüyoruz.


Usd/TL:
Hafta boyunca süren haber akışı Usd talebini destekler nitelikte oldu. Dolar Endeksi 102,6 seviyesinde işlem görüyor. Cuma günü 102 seviyesinin üzerinde çıktı. Haftalardır süren bandın üzerine de çıkmış oldu.
Yeni haftada veri akışı yoğun, aynı zamanda merkez bankası açıklamaları da yoğun. Verilerde sapma olursa hareket yaratabilirler.
Lokal tarafta seçim geride bırakıldı. Meclis seçimi tamamlandı. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçiminde ipi göğüsleyen olmadı. Sonucun netleşmesi 2. tura kaldı. En çok aday alan 2 aday, 28 Mayıs’ta tekrar yarışacak. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı konusu da 28 Mayıs sonrasına kalabilir.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,58 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,50 ve 19,45; yukarıda 19,65 ve 19,72 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Resmi olmayan sonuçlara göre meclis dağılımı sonuçlanırken, Cumhurbaşkanı sonucu 28 Mayıs tarihine kaldı. Dolayısı ile ekonomik politikalarının netleşmesi de ay sonuna kalmış gibi gözüküyor.
Mevcut piyasa fiyatlamasında son günlerde tahvil eğrisinin kısa tarafı hareketlenmişti. Seçim sonucunun 2. tura kalması, tahvil faizleri ile mevduat faizi ve enflasyon arasındaki farkın seçim sonrasına kadar sürmesine yol açabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 29 baz puan artışla %16,92 ve 157n baz puan artışla %14,35 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Trend desteği üzerinde tepki yükselişi ön plana...
Ocak ayında başladığı düzeltme hareketini 2021 yılı Ekim ayından itibaren devam eden uzun vadeli yükselen trend desteğinin geçtiği 4,200 üzerinde karşılamayı başaran piyasada, geçtiğimiz hafta yükseliş eğilimi ön plandaydı.
Haftalık periyotta % 8.97 oranında değer artışının hakim olduğu piyasada, hafta içerisinde 5,250 seviyesini önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin Ocak ayından itibaren devam eden düzeltme hareketini 4,200 seviyesinden geçen trend desteği üzerinde tamamladığının onaylanabilmesi için 5,250 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 5,568 seviyesinde bulunan zirve noktasını hedefleyecek bir yükseliş eğiliminin hakim olacağını düşünüyoruz.
Dolayısıyla şu aşamada 4,200 ana trend desteği üzerinde piyasadaki yükseliş potansiyelinin korunduğunu düşünüyoruz. Yeni bir yükseliş trendinin onaylanabilmesi ise 5,250 üzerinde gündeme gelecektir.


Eur/Usd:
ABD enflasyon verilerinin geride bırakıldığı haftada, Usd biraz güç kazandı. Dolar Endeksi, son haftalarda korunan 101-102 bandının üzerine çıktı.
Cuma günü, ABD bütçe sorunu, ABD Michigan güven endeksi fiyatlamaya tesir etti. Bir de FED’den gelen olumlu-dengeli sinyal de piyasa tarafından dikkate alındı.
Bu haftanın, makro verilerin, merkez bankası açıklamalarının piyasaları yönlendireceği bir hafta olmasını bekliyoruz.
Bu sabah 1,0865 seviyesindeki paritede 1,082 ve 1,077 seviyeleri gün içi destek; 1,09 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Cuma günü İngiltere’de sanayi üretimi, imalat üretimi, ticaret dengesi beklentilerden iyi geldi. Ekonomideki toparlanma Perşembe günü ‘resesyon ihtimali azaldı’ diyen BOE’yi de haklı çıkarır nitelikte oldu.
ABD tarafında ise Michigan güveni belirgin düşüş yaşadı. Endeksin diğer alt kalemleri de zayıf geldi. Diğer yandan FED’den yapılan açıklama, resesyon endişesini azaltıcı nitelikte oldu. Günün sonunda Usd talebi arttı, Dolar Endeksi 102,6 seviyesine yükseldi.
Bu hafta makro verileri ve merkez bankaları takip edeceğimiz bir hafta olacak diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,247 seviyesinde bulunan paritede 1,243 ve 1,24 seviyeleri gün içi destek; 1,251 ve 1,255 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Altın:
Cuma günü dalgalı seyir yaşandı, kapanış ise hafif düşüşe işaret etti. Altının ve gümüşün performansı bu şekilde oldu. Arka planda ise yine veriler, ABD bütçe sorunu, merkez bankası açıklamaları yer aldı.
Yeni haftanın ajandasına baktığımızda yoğun bir haftanın bizi beklediğini görüyoruz. Makro veriler ve merkez bankalarından gelecek açıklamalar hareket katabilir.
ABD Michigan verisindeki güç kaybı, diğer tarafta ise FED’den gelen olumlu sinyal Cuma’dan bugüne devreden haberler oldu. Risk iştahı kararsızlık yaşadı.
Bu sabah 2.017 Usd seviyesindeki ons altında 2.000 ve 1.988 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.025 ve 2.035 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
FED’den Goolsbee resesyon ihtimalinin azaldığını ifade etti. Cuma gününün en kıymetli haberi olarak önce çıktı. Diğer tarafta ise Michigan verileri zayıf geldi. Günün sonunda piyasa tahvil faizlerinin yükselişine yöneldi. ABD tahvil faizlerindeki yükseliş diğer ülke tahvil faizlerinin yükselişini de beraberinde getirdi.
Bu hafta yine makro veriler, yine merkez bankası açıklamaları takip edilecek. Trafik yoğun. Sapma olması harekete yol açabilir.
Lokal tarafta resmi olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanlığı, 2. tura kaldı. Mecliste ise mevcut yönetim çoğunluğu sağladı. 2. tur sonucu önemli. Ekonomi yönetiminin yaklaşımının ne olacağı 2. tur sonrasında netleşebilir.
Cuma günü uzun bir süre sonra 500’ün altına inen 5 yıllık CDS, kapanışı 505 seviyesinden yapmıştı. Bu sabah ise 576 seviyesine yükselmiş durumda.
Eurobondlar Cuma günü negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 19-26 cent; orta vadelilerde 34-82 cent; uzunlarda 145-149 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,13%, 7,80% ve 8,31% oldu.




Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri Cuma kapanışa göre 105 baz puan yükseldi - S&P Global
Almanya'da TEFE Nisan'da aylık %-0.4 (Önceki: +0.2%)
İsveç'te TÜFE Nisan'da aylık %+0.5 (Önceki:%+0.6)
İsveç'te TÜFE Nisan'da yıllık %+10.5 (Önceki:%+10.6)
Almanya'da TEFE Nisan'da Nisan'da yıllık %-0.5 (Önceki: +2.0%)
Norveç'te dış ticaret dengesi Nisan'da: +76.10 myr N. kronu (Önceki:+71.1 myr)
Facebookta Paylaş