Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)

Yeni Haftada ABD tarım dışı istihdam ve PMI verileri izlenecek…

Fed faiz kararı, Başkan Powell'ın mesajları ve ABD'nin teknik resesyona girmesi ile riskli varlıklardaki yükseliş dalgasının ivme kazandığı görüldü. Bu hafta ise istihdam raporunda tarım dışı istihdam verileri piyasalar açısından önemli olacak. Tarım dışı istihdamda beklenti 250 bin seviyesinde bulunurken, gerçekleşmesi halinde yılın en düşük istihdam artışı gerçekleşmiş olacak. Her ayın başında olduğu gibi PMI'lar hafta boyunca birçok ülkenin gündeminde yer alacak. Almanya ve Euro bölgesinde PMI'lar genel olarak eşik değerin altında daralmaya işaret ediyor. Almanya'nın sanayi üretimi ve dış ticaret verileri de Avrupa'da önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. İngiltere Merkez Bankası perşembe günü faiz kararını yayımlayacak. Son dört toplantıda 25 baz puan artış yapan Banka'nın bu toplantıda da 25 baz puan artış ile politika faizi %1,50'ye yükseltmesi bekleniyor. Piyasalarda 50 baz puan artış ihtimalleri de hala güncelliğini korurken, Euro bölgesindeki 50 baz puanlık sürpriz artışın ardından BoE'nin de 50 baz puanlık artışı, Sterlin'de pozitif fiyatlamalar görülmesini sağlayabilir. Yurt içinde ise temmuz ayı enflasyon verileri ve 2Ç22 şirketlerin finansal sonuçları öne çıkıyor. Haziran'da %78,62'de bulunan yıllık TÜFE'nin temmuzda %81,19'a yükselmesi bekleniyor. Foreks anketine göre TÜFE'de aylık beklenti ise %3,00'de yer alıyor. Borsa İstanbul'da bu hafta pazartesi günü AKGRT, TSKB ve TTRAK'ın 2Ç22 bilançolarını yayımlaması bekleniyor.


ABD'de bu haftanın ana gündemini istihdam verileri ve temmuz ayı PMI'lar oluşturuyor. Haftanın ilk günü yayımlanacak ISM imalat PMI'ın 52 puan ile önceki ayın gerisinde sınırlı büyümeye devam etmesi bekleniyor. Salı günü açık iş ilanlarını gösteren verinin 11 milyona gerilemesi bekleniyor. ABD fabrika siparişlerinin haziranda önceki aya göre %1,20 artması bekleniyor. Dış ticaret açığındaki gerilemenin haziranda da devam edeceği öngörülüyor. Bir önceki ay 85,6 milyar dolar açığın, haziranda -80,1 milyar dolar olması tahmin ediliyor. Perşembe günü TSI 19:00'da Fed üyesi Mester'in konuşması takip edilecek. Haftanın son günü ise tarım dışı istihdam oranı yayımlanacak. Bir önceki ay 372 bin ile beklentilerin üzerinde gerçekleşen istihdamın temmuzda 250 bin kişi artması bekleniyor. Beklentinin gerçekleşmesi halinde 2022 yılının en düşük aylık artışı gerçekleşmiş olacak. Fed Başkanı Powell, işsizlik oranlarında artış olsa bile enflasyonu düşürmenin ekonomi için daha önemli olduğunu belirtmişti. İşsizlik oranında beklenti ise bu dönemde önceki aya paralel %3,60'da bulunuyor. Ortalama saatlik kazançlardaki artışın önceki ayın %0,30 üzerinde olması bekleniyor. Saatlik kazançlardaki artışlar, enflasyona etkisinin önemi sebebiyle piyasalar tarafından yakından izleniyor.

Euro bölgesinde, haftanın ilk günü bölgeden ve Almanya'dan PMI'lar takip edilecek. Endekslerin 50 puanın altında kalarak önceki aya göre sektörün daraldığını göstermesi bekleniyor. Hizmet PMI'lar ise çarşamba günü yayımlanacak. Mayısta 30 yıl aradan sonra dış açık veren Almanya'nın haziran ayı dış ticaret dengesi çarşamba günü önemli gündemlerden birisi olacak. 200 milyon Euroluk dış ticaret fazlası vermesi bekleniyor. Aynı gün Euro bölgesinde yayımlanacak haziran ÜFE'nin aylık %1,00 artarken yıllık %35,70'e gerilemesi bekleniyor. Perakende satışların önceki aya göre %0,10 artacağı tahmin ediliyor. Perşembe günü ECB Aylık raporu yayımlanacak. Günün önemli gündemi ise İngiltere Merkez Bankası faiz kararı olacak. BoE'nin faiz artışla son dört toplantıda olduğu gibi 25 baz puan artış yaparak devam etmesi bekleniyor. Haftanın son işlem gününde Almanya sanayi üretimi verisi piyasalar açısından önemli olacak. Bir önceki ay 0,20% büyüyen sanayi üretiminin haziranda 0,40% daralması bekleniyor.

Asya tarafında bu hafta PMI'lar öne çıkıyor. Pazar günü Çin'de açıklanan resmi imalat PMI beklentilerin aksine 50 puanın altında kalarak 49 seviyesine geriledi. Bir önceki ay 50,2 olan endeks temmuz ayında sektörde daralmaya işaret etti. Pazartesi günü Japonya imalat PMI ve Çin Caixin imalat PMI piyasaların odağında olacak. Çarşamba günü Japonya'da hizmet PMI, Çin'de ise Caixin hizmet PMI yayımlanacak. Cuma günü Japonya'da açıklanacak haziran ayı hane halkı harcamalarının aylık bazda 0,20% artış göstermesi bekleniyor.

Yurt içinde bu hafta temmuz ayı enflasyon oranları öne çıkıyor. TÜİK'in çarşamba günü yayımlayacağı veride, Foreks anketine göre medyan tahmin aylık %3,00, yıllık %81,19 seviyesinde bulunuyor. Bir önceki ay TÜFE aylık %4,95, yıllık %78,62 olarak açıklanırken, ÜFE yıllık %138,31'e yükselmişti. Haftanın ilk günü imalat PMI yayımlanacak. İmalat PMI endeksi üst üste dört aydır sektörde daralmayı işaret ediyor. Perşembe günü yerlilerin döviz işlemlerindeki haftalık değişimler, TCMB rezervleri ve yabancıların hisse senedi stokları öncelikli olarak izlenecek. Haftanın son günü ise temmuz ayı hazine nakit dengesi açıklanacak. Bir önceki ay 14,6 milyar TL açık verilmişti.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş