Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
" 01 Ağustos Pazartesi Dünya Geneli; İmalat PMI Verileri Türkiye; İSO İmalat PMI (Temmuz)
" 02 Ağustos Salı Türkiye; Dış Ticaret Dengesi (Öncü-Temmuz) ABD; JOLTs Açık İş Sayısı
" 03 Ağustos Çarşamba Dünya Geneli; PMI Verileri Türkiye; TÜFE/ÜFE (Temmuz) Euro Bölgesi; ÜFE (Haziran) Perakende Satışlar ABD; Fabrika Siparişleri, Ham Petrol Stokları
" 04 Ağustos Perşembe Türkiye; Reel Efektif Döviz Kuru (Temmuz) İngiltere; BoE Faiz Kararı ABD; İşsizlik Başvuruları
" 05 Ağustos Cuma Almanya; Sanayi Üretimi ABD; İstihdam Raporu (Temmuz) Türkiye; Hazine Nakit Dengesi (Temmuz)
- Merkez bankalarının para politikası toplantıları ve yoğun veri akışıyla geçen günlerin ardından küresel piyasaları görece sakin bir dönem bekliyor. Ağustos ayının ilk haftasında ABD'de devam eden ikinci çeyrek bilanço sezonu ve geçen ayın istihdam raporu takip edilecek.
Fed Başkanı Jerome Powell, temmuz ayı para politikası toplantısı sonrasındaki açıklamalarında eylül ayındaki faiz kararının ekonomik verilere bağlı olacağını belirtmişti. Eylül toplantısına kadar enflasyon, büyüme ve istihdam piyasasına ilişkin veri akışı kritik önemde olacaktır. ABD ekonomisinin teknik olarak resesyona girmesine karşın siyaset ve ekonomi yönetiminin iş gücü piyasasındaki sıkılığa dikkat çeken değerlendirmeleri doğrultusunda, Fed'in "resesyon" algısı ve faiz artırım patikasına ilişkin piyasa beklentilerinde istihdam piyasasına ilişkin kısa vadedeki gelişmelerin belirleyici olacağını düşünmekteyiz.
Bu bağlamda haftanın son işlem gününde ABD Çalışma Bakanlığı'nın temmuz ayı istihdam raporu takip edilecek. Tarım dışı istihdam artışının şubattan haziran ayına kadar hafifçe hız kestiğini ancak büyük ölçüde gücünü koruduğunu görmekteyiz. Haziranda 372bin seviyesinde gerçekleşen istihdam artışının temmuzda 250bine gerilemesi bekleniyor. Tarihi düşük seviyelere yakın seyreden işsizlik oranı, iş gücüne katılım vb. göstergeler haziran itibarıyla iş gücü piyasasındaki sıkılığın devam ettiğini işaret etmekte. Ayrıca, bu bağlamda salı günü haziran ayına ilişkin JOLTs açık iş sayısı takip edilecek. Enflasyonun yüksek seyrini koruduğu bir ortamda düşük işsizlik, güçlü istihdam ve ücret artışlarının sürmesi halinde Fed'in ekonominin faiz artırımlarına tahammül edebileceği yönündeki duruşu ve buna ilişkin piyasa beklentisi destek bulacaktır. İstihdam piyasasının gevşemeye başladığı yönündeki veriler ise resesyon algısını güçlendirebilir. Fed'in eylül toplantısına kadarki istihdam verilerinde her iki yönde de güçlü sinyallerin riskli piyasaları olumsuz etkileyebileceğini ve küresel piyasalardaki iyimserliğin kısa vadeli olabileceğini düşünmekteyiz.
Küresel ekonomik büyümenin seyri açısından hafta boyunca açıklanacak PMI verileri takip edilecek. Pazartesi günü Çin (Caixin), Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD'de imalat sektörü PMI rakamları izlenecek. ABD'de ISM imalat PMI'nın 53 puandan 52 puana gerilemesi bekleniyor. Çarşamba günü Japonya, Çin, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD'de hizmet sektörü ve imalat dışı PMI rakamları takip edilecek. Temmuz PMI verilerinde hem imalat hem de hizmetler tarafında önceki aya kıyasla önemli bir değişiklik olmaması ve ekonomik yavaşlamanın teyit edilmesi beklenmekte.
Apple, Microsoft ve Amazon gibi bazı teknoloji devlerinin pozitif finansalları geçen hafta ABD hisse senedi piyasasındaki Fed kaynaklı yükselişi destekledi. Bu hafta çeşitli sektörlerden 150'ye yakın S&P500 şirketinin finansallarını açıklaması bekleniyor. Caterpillar, BP, Uber, JetBlue, Starbucks, Airbnb, PayPal, eBay, Alibaba gibi şirketlerin finansalları ve projeksiyonları piyasanın ekonomik beklentilerine ışık tutacak.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) perşembe günü para politikası toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak. Bankanın 50bp ile 1995 yılından bu yana en sert faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Banka haziran toplantısında art arda beşinci kez faiz artırımına giderek politika faizini %1,25 seviyesine yükseltmişti. Pandemi kaynaklı parasal teşvikleri geri almaya başlayan ilk büyük merkez bankası BoE, ilk adımı aralık ayında atmıştı. Buna karşın İngiltere'de enflasyon rekor kırmaya devam ediyor. Geçen ay yayınlanan verilere göre yıllık enflasyon %9,1'den haziranda %9,4'e yükseldi. Resmi enflasyon hedefi %2 seviyesinde olan banka, enflasyonun ekimde %11'i aşmasını bekliyor.

- Yurt içinde haftanın ilk işlem günü küresel piyasalara paralel olarak temmuz ayı imalat PMI verisi takip edilecek. İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) imalat sektörü PMI verisi 49,2'den haziranda 48,1 seviyesine gerilemişti. Raporda üretim ve yeni siparişlerde yavaşlama kaydedildiği, istihdam artışının devam ettiği ve girdi maliyetlerindeki keskin artışın sürdüğüne dikkat çekilmişti. Ayrıca, pazartesi günü resmi enflasyonun öncü göstergesi olarak izlenen İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) İstanbul enflasyon endeksleri açıklanacak. Tüketici enflasyonunun öncüsü olarak takip edilen İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi haziranda aylık %4,03, yıllık %94,19 artış kaydetmişti.
TÜİK çarşamba günü geçen ayın enflasyon verilerini yayınlayacak. TÜFE haziranda aylık %4,95, yıllık %78,62 yükselirken on iki aylık ortalamalara göre %44,54 artmıştı. C grubu çekirdek enflasyon aylık %3,34, yılık bazda %57,26 artmıştı. YiÜFE aynı dönemde bir önceki aya göre %6,77, yıllık %138,31 ve on iki aylık ortalamalara göre %88,77 arttı.
Resmi enflasyon verilerinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) perşembe günü Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunu yayınlayacak. Ayrıca, TCMB temmuz ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu (REDK) yayınlayacak. TÜFE bazlı REDK haziranda 55,56'dan 53,33'e gerilemişti.
Borsa İstanbul tarafında geçen hafta başlayan ikinci çeyrek bilanço sezonu devam ediyor. Pazartesi günü Aksigorta A.Ş. (AKGRT), Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB), Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş. (TTRAK) finansallarının açıklanması bekleniyor. BIST100 Endeksi'nde temkinli iyimserliğimizi koruyoruz.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
GÜNEY KORE'DE KOSPI ENDEKSİ 2452,25 PUANDAN YATAY KAPANDI
Kazakistan'da TÜFE Temmuz'da yıllık %+15.0 -İstatistik Bürosu
Ingıltere'de 1 yıllık TÜFE beklentisi Temmuz'da +6.0% (Oncekı: +6.1%) - Citi/Yougov
Anlaşma kapsamında Ukrayna'nın Odesa Limanı'ndan ilk gemi ayrılacak ve 26.000 ton mısırı ortak koordinasyon merkezi İstanbul' taşıyacak
Facebookta Paylaş