Günlük Strateji Bülteni (Piramit Menkul)

Bugün Ne Bekliyoruz? Haftanın son işlem günüde Asya piyasalarında satıcılı bir seyir izlenmektedir. Japonya’da beklenti altı gelen Tokyo ağustos enflasyonunun ardından Nikkei225 Endeksi %2,08, Topix Endeksi %0,91 ekside Asya’daki düşüşe öncülük etmektedir. ABD’de teknoloji hisselerindeki kayıpların ardından Asya’da da bu sabah teknoloji ve perakendecilik hisselerindeki düşüş dikkat çekiyor. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,76, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,32 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,15 geriledi. Güney Kore Kospi Endeksi %0,85, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,39 düştü. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,95 düştü. ABD endekslerinin günü düşüşle tamamlamalarının ardından vadeli kontratlar karışık bir açılışı işaret etmektedir.
Veri takviminde bugün, Almanya’da Ifo İş İklimi Endeksi ve ABD’de Michigan Tüketici Güven Endeksi takip edilebilir. Ayrıca, Kansas City Fed’in düzenlediği, dün başlayan Jackson Hole Ekonomik Sempozyumunda, Başkan Jerome Powell da dahil olmak üzere ABD’li merkez bankacıların para politikasına ilişkin değerlendirmeleri önemli olabilir. Özellikle son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarının ardından Fed’in eylül toplantısında faiz artırımlarına ara verip vermeyeceğine ilişkin ipuçları piyasalar için önemli olacaktır. Zira Fed’in son dönemde beklenenden daha şahin bir tutum benimsemesiyle piyasalarda risk iştahı azalırken daha volatil bir seyir izlenmişti. Piyasalar için Fed faizlerinin ne kadar daha artacağı ve daha ne kadar süre nihai seviyelerde korunacağına dair sinyaller oldukça önemli olacak. Yakın zamana kadar piyasalar, bu yıl sonunda faiz indirimlerinin başlamasını bekliyordu. Mevcut durumda indirim beklentileri 2024’e ötelenmiş durumda.
Haftanın son işlem günü yurt içi piyasaları yoğun bir veri akışı bekliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ağustos ayı reel kesim güven endeksi (RKGE) ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı (KKO) verilerini yayımlayacak. Mevsimsellikten arındırılmış RKGE önceki aya göre 0,8 puan düşüşle 104,9 değerini almıştı. Mevsimsellikten arındırılmamış RKGE, 1,4 puan azalarak 106,8 puan olmuştu. Aynı dönemde imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO, 0,3 puan artışla %76,9 seviyesinde gerçekleşirken mevsimsel etkilerden arındırılmamış KKO, 0,3 puan düşüşle %77,1 olmuştu. Ayrıca, TÜİK’in ağustos ayı sektörel güven endeksleri takip edilecek. Temmuzda, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi; hizmet sektöründe %0,6, perakende ticaret sektöründe %2,6 ve inşaat sektöründe %0,9 azalmıştı. Bugün, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın temmuz ayı turizm istatistiklerinde yabancı turist sayısı önemli olacaktır. Bakanlık verilerine göre haziran ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı yıllık %11,35 artışla 5,58 milyon olurken Ocak-Haziran döneminde yıllık %19,88 artışla 19,62 milyona yükselmişti.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa ve ABD hisse endeksleri dün negatif bir görünüm sergiledi. Avrupa’da DAX Endeksi %0,68 ve CAC 40 Endeksi %0,44 düştü. FTSE 100 Endeksi ise yatay alıcılı fiyatlanarak bölgeden pozitif ayrıştı. ABD tarafında Nasdaq Bileşik Endeksi %1,87 düşüşle aşağı yönlü harekette öncü oldu. S&P 500 Endeksi %1,35 ve Dow Jones Endeksi %1,08 düştü. Dolar Endeksi (DXY) 104,1 puana yükselirken EUR/USD paritesi 1,08 seviyesine geriledi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 4,1bp artarak %4,24’e ulaştı. Ons altın hafifçe artarak 1.917USD’ye çıktı. Emtia grubundan Brent petrol varil başına 83USD’den işlem görmeye devam etti. ABD’de dayanıklı mal siparişleri temmuzda önceki aya kıyasla %5,2 ile beklentilerin üzerinde azalış kaydetti.
BIST 100 Endeksi dün kapanışa doğru güçlenen satışların etkisiyle %1,45 düştü. Böylece Endeks günü 7.491 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 224,86 milyar TL ile rekor düzeyde gerçekleşti. Dün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı yakından takip edildi. Kararın etkisiyle kur tarafında %5’i aşan düşüş gerçekleşti; USD/TRY kuru 25,72 TL’ye ve EUR/TRY kuru 27,86 TL’ye indi. Gram altınsa 86 TL değer kaybederek 1.589 TL’ye düştü. TCMB politika faizini 750bp artışla %25 seviyesine çıkardı. Piyasa beklentisi ise %20 seviyesinde bulunmaktaydı. Alınan faiz artış kararı TCMB’nin gerçekleştirdiği en yüksek faiz artışı olarak kayıtlara geçti. Karar metninde dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması amacıyla parasal sıkılaştırma sürecinin devamı yönünde karar alındığı belirtildi. Alınan faiz artış kararı sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından fiyat istikrarı konusunda kararlı olduklarını belirtti.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş