Günlük Strateji Bülteni (Piramit Menkul)

Bugün Ne Bekliyoruz? ABD’de dün beklenti altında açıklanan TÜFE verileri sonrasında Asya piyasalarında oldukça pozitif bir hava hâkim. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %3,06, Topix Endeksi %2,12 artıda seyretmekte. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %2,52, Shenzhen Bileşik Endeksi %2,10 yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi %7,63 primli seyretmekte; teknoloji endeksinde günlük yükseliş %9,84 civarında. ABD’de TÜFE rakamlarının ardından enflasyonun zirve görmüş olabileceğine ilişkin iyimserlik ve Çin’de uluslararası seyahat edenler için karantina süresinin iki gün azaltıldığı yönünde bugün duyurulan karar Asya piyasalarındaki risk iştahını destekliyor. MSCI Japonya hariç Asya Endeksi bugün %5,42 yükseldi. ABD’de oldukça güçlü kapanışların ardından endeks vadelilerinde pozitif fiyatlamanın sürdüğünü görmekteyiz. ABD enflasyon verilerinin ardından doların küresel paralar karşısındaki kısa vadeli düşüş eğiliminin hız kazanmasıyla birlikte Dolar Endeksi (DXY) bu sabah 107,84 puan ile eylül ortasından beri en düşük seviyelerde bulunuyor. Zira tahvil faizlerinde de oldukça sert bir düşüş mevcut; ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi %3,81 civarında ekim başından beri en düşük seviyelerde seyretmektedir. Bugün İngiltere’de üçüncü çeyrek öncü büyüme rakamları açıklanacak. İkinci çeyrekte bir önceki üç aylık döneme göre %0,2 büyüme kaydedilmesinin ardından İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) tahmini temmuz-eylül döneminde %0,5 küçülme olduğu yönünde. Aralık ayından bu yana faiz artırıma giden banka son para politikası toplantısında ekonomik durgunluğun uzun bir süre devam edebileceği uyarısında bulunmuştu. BoE, manşet enflasyonun %10’u aşmasına karşın yönün hala yukarı olduğunu düşünüyor. ABD’de bugün Michigan Üniversitesi’nin ekim ayı öncü tüketici güven endeksi yayınlanacak. Ekimde 59,9 puan olan göstergenin kasımda sınırlı bir değişim göstermesi bekleniyor. Yüksek enflasyon, faizler ve resesyon endişesiyle birlikte ABD’li tüketicilerin ekonomiye yönelik güveni birkaç on yılın en düşük seviyelerine yakın seyretmekte. Endekste haziranda 50 puan ile tüm zamanların en düşük seviyesi görülmüştü. Yurt içinde ekim ayı cari işlemler dengesi, eylül sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri takip edilecek. Cari işlemler hesabı ağustosta 3,11mlr USD açık kaydederken on iki aylık cari işlemler açığı 40,89mlr USD olmuştu. Foreks’in anketinden çıkan medyan tahmine göre eylül ayında 2,85mlr USD cari açık verildi. Aynı gün TÜİK’in eylül ayı sanayi üretimi ve perakende satış hacmi verileri takip edilecek. Sanayi üretim endeksi temmuzda aylık bazda %6,1 ile sert daralmasının ardından ağustosta %2,4 arttı. Yıllık bazda büyüme %2,5’ten %1,0’e gerileyerek 2020 yılının haziran ayında yaşanan daralmadan bu yana en zayıf yıllık büyümeyi kaydetmiş oldu. Perakende satış hacmi ağustosta aylık %3,7, yıllık %9,0 artmıştı.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Küresel piyasalarda dün Avrupa ve ABD hisse senedi endeksleri açıklanan verilerin de etkisiyle oldukça pozitif bir görünüm sergiledi. Almanya’da DAX Endeksi %3,51, Fransa’da CAC 40 Endeksi %1,96 ve İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %1,08’lik artış kaydetti. ABD tarafında ise Nasdaq Bileşik Endeksi %7,35 artarak yukarı yönlü harekette öncü oldu. S&P 500 Endeksi %5,54 ve Dow Jones Endeksi %3,70 artış ile takip etti. EUR/USD paritesi %2’ye yakın artışla yaklaşık üç aylık aradan sonra 1,02 seviyesinde günü tamamladı. Paritenin aksine Dolar Endeksi 2,45 puanlık düşüşle 108,1 puana kadar geriledi. Ayrıca ABD’nin Hazine tahvili faizlerinde dikkate değer düşüş gerçekleşti. 2 yıllıklar 27,5bp’lik düşüşle %4,33’e ve 10 yıllıklar 28,5bp’lik düşüşle %3,82 düzeyine geriledi. DXY’deki düşüşe bağlı olarak değerli metallerde pozitif fiyatlamalar hâkim oldu. Ons altın %2,49 değerlenerek 1.747USD ile ağustos sonundan bu yana en yüksek kapanışı yaptı. Brent petrol %0,82’lik artışla varil başına 93USD’ye yükseldi. Küresel piyasaların odağında yer alan ABD ekim enflasyonu (TÜFE) beklentilerin altında kaldı. Piyasa beklentisi tüketici fiyatlarının aylık %0,6 ve yıllık %8,0 artmasını işaret ederken açıklanan veriler enflasyonun aylık %0,4 ve yıllık %7,7 olarak gerçekleştiğini gösterdi. Çekirdek TÜFE tarafında da benzer bir görünüm ortaya kondu. Zira beklentiler aylık %0,5 ve yıllık %6,5’lik artış olması yönünde iken ekimde aylık %0,3 ve yıllık %6,3’lük artış kaydedildi. Verilerin ardından piyasa beklentisi Fed’in aralık ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 50bp’lik faiz artırımına gidebileceğini işaret etti. Faiz artırımında yavaşlama olabileceğine yönelik beklenti riskli varlıklardaki iştahı destekledi.
BIST 100 Endeksi gün boyunca etkisini koruyan alışların neticesinde dün %2,43’lük artış kaydederek tüm zamanların günlük kapanış rekorunu 4.467,10 puana yükseltti. Böylece Endeks’in hafta başından bu yana yükselişi %5,93’e ulaştı. Endeks’te önceki hafta %8,71’lik artış gerçekleşmişti. USD/TRY kuru küreselde Dolar’ın değer kaybetmesine bağlı olarak %0,53 düştü. EUR/TRY kuru ise pariteden destek bularak %1,32 arttı. Ons altındaki yükselişten dolayı gram altın 25 TL değerlenerek 1.044 TL’ye kadar yükseldi. TÜİK’in eylül ayına ilişkin açıkladığı iş gücü istatistiklerine göre işsizlik oranı %9,6’dan %10,1’e yükseldi.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş