Bugün Ne Bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında Çin ve Hong Kong hariç satıcılı bir seyir hâkim. Bu sabah Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,82, Topix Endeksi %0,54 düştü. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %0,96, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,39 yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,51 arttı. Güney Kore Kospi Endeksi %0,42, Kosdaq Bileşik Endeksi %1,30 geriledi. Tayvan Taiex Endeksi %0,32, Avustralya S&P/ASX200 Endeksi %0,64 düşüş kaydetti. ABD’de satıcılı seansın ardından vadeli kontratlar yatay bir açılışı işaret etmektedir.
Takvimde bugün, küresel piyasalar açısından haftanın en önemli verisi ABD’nin resmi istihdam raporu takip edilecek. Ayrıca, Almanya sanayi üretimi ve Euro Bölgesi GSYİH verileri izlenebilir. Yurt içinde ise Hazine Nakit Gerçekleşmeleri açıklanacak.
ABD istihdam raporu (Kasım)
Bugün, ABD Çalışma Bakanlığı’nın kasım istihdam raporu yayımlanacak. Piyasanın tahmini tarım dışı istihdamın kasımda 180 bin civarında arttığı yönünde. Ekimde yaklaşık 105 bin artış tahmin edilirken kasırga ve grevlerin etkisiyle sadece 12 bin artışla ile piyasa beklentisinin çok altında kalmıştı. Helena ile Milton kasırgaları ve Boeing ve diğer şirketlerdeki grevlerden kaynaklı geçici işten çıkarmalar, istihdam artışının ekimde sıra dışı düşük seviyede gerçekleşmesinde etkili oldu. Ağustos ve eylül verileri aşağı yönlü revize edilmişti.
Kasımda işsizlik oranının %4,1 ile önceki aylara paralel gelmesi beklenmektedir. İşsizlik oranı temmuzda %4,3, ağustosta %4,2, eylül ve ekimde %4,1 olarak gerçekleşti. Ortalama saatlik kazançlardaki aylık artışın %0,4’ten %0,3’e gerilemesi beklenmektedir. Ağustos, eylül ve ekimde aylık %0,4 artış oldu. Yıllık bazda artış ise ağustosta %3,8, eylül ve ekimde %4,0 seviyesinde gerçekleşmişti.
Fed, 17-18 Aralık tarihlerinde bu yılın son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını gerçekleştirecek. Eylül ayında 50bp ile faiz indirimlerine başlayan Fed’in kasımda 25bp indirmesinin ardından aralıkta indirimlere devam etmesi beklenmektedir. Federal fonlama faizi vadeli kontratlarına göre piyasanın beklentisi %72 ihtimalle 25bp indirime gidileceği, %28 ihtimalle faizlerin sabit bırakılacağı yönünde. İş gücü piyasası verilerinde beklentilerden önemli ölçüde sapmalar olması halinde faiz beklentilerini etkileyebilir. Mevcut durumda Fed’in faiz aralığı %4,50-4,75 seviyesinde bulunmaktadır. İş gücü piyasası verilerinin beklenenden önemli ölçüde daha güçlü gelmesi halinde, faiz indirimi beklentilerinde olası bir zayıflamayla birlikte ABD dolarının önemli paralar karşısında güçlenmesi, tahvil faizlerinde yukarı yönlü baskı oluşması beklenebilir.
Çarşamba günü, ABD istihdamı için öncü veri olarak izlenen, ADP Enstitüsünün istihdam raporu yayımlandı. ADP verilerine göre özel sektör istihdam artışı kasımda 146 bin ile beklentinin oldukça altında kalırken ekimde 184 bin ile aşağı revize edildi.
Euro Bölgesi GSYİH (3Ç24-Nihai)
Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi’nin nihai üçüncü çeyrek GSYİH verileri açıklanacak. 14 Kasım tarihinde açıklanan ikinci okuma verilere göre Euro Bölgesi’nde GSYİH üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %0,4, yıllık bazda ise %0,9 arttı. İkinci okuma veri öncü veriye paralel gelmişti; nihai veride de değişiklik beklenmemektedir. Euro Bölgesi ekonomisi bu yılın ilk ve ikinci çeyreklerinde sırasıyla, çeyreklik bazda %0,3 ve %0,2, yıllık bazda %0,4 ve %0,6 büyüme kaydetmişti.
Almanya sanayi üretimi (Ekim)
Almanya’da sanayi üretimi Haziran 2023’ten beri art arda daralmaktadır; eylülde %4,62 daralmıştı.
Hazine Nakit Dengesi (Kasım)
Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) kasım sonuna ilişkin Hazine Nakit Gerçekleşmelerini yayımlayacak. Ekimde, Hazine nakit dengesi 167,31mlr TL, faiz dışı denge 41,04mlr TL oldu. Ocak-ekim döneminde Hazine nakit dengesi 1,70trln TL, faiz dışı denge 734,10mlr TL oldu.
Piyasalarda Dün Ne Oldu? Hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir hâkimdi. Asya’da, Çin CSI300 Endeksi %0,23, Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,92, Güney Kore Kospi Endeksi %0,90 düşerken Japonya Nikkei225 Endeksi %0,30 yükseldi. Avrupa’da Stoxx Europe 600 Endeksi %0,43, Almanya DAX Endeksi %0,63, Fransa CAC40 Endeksi %0,37, İngiltere FTSE100 Endeksi %0,16 primli kapandı. ABD’de S&P500 Endeksi %0,19, Dow Jones Endeksi %0,55, Nasdaq Bileşik Endeksi %0,18 değer kaybetti.
Borsa İstanbul’da pozitif bir seyir hâkimdi. BIST100 Endeksi %0,50 primle 9.935 puandan kapandı. BIST 100’de işlem hacmi 82,48mlr TL olarak gerçekleşti. BIST30 Endeksi ise %0,22 yükselerek 10.937 puandan seansı tamamladı. BIST Banka Endeksi %0,66, BIST Sınai Endeksi %0,61 yükseldi.
Almanya fabrika siparişleri (Ekim)
Almanya’da fabrika siparişleri verisi açıklandı. Siparişler eylülde %4,2 artarken ekimde otomotiv siparişlerindeki düşüşün de etkisiyle %1,5 azaldı. Piyasanın beklentisi %2 azaldığı yönündeydi.
Euro Bölgesi’nde perakende satışlar (Ekim)
Euro Bölgesi’nde perakende satışlar aylık bazda hazirandan beri ilk kez azaldı. Eurostat verilerine göre perakende satışlar ekimde %0,5 geriledi; Beklenti %0,4 düşüş yönündeydi. Yıllık bazda ise eylülde %3 (revize edilmemiş: %2,9) yükselirken ekimde %1,7’lik piyasa beklentisinin üstünde %1,9 yükseldi.
Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.