Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu bugün Türkiye’nin ülke genelinde mal hareketinin daha verimli bir şekilde gerçekleştirilmesine, ihracatın desteklenmesine, istihdam yaratılmasına ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olacak elektrikli demiryolu taşımacılığını yaygınlaştırmaya yönelik çabalarını desteklemek için 660 milyon dolarlık bir finansmanı onayladı.
Doğu Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi Türkiye'nin mevcut sınırlı demiryolu ağının en eski bölümlerinden birinin genişletilmesine ve modernize edilmesine yardımcı olacaktır. Proje dizel motorlu trenler yerine Sivas ilinin Divriği ilçesi ile ülkenin kuzeydoğusunda Gürcistan sınırı yakınındaki Kars ili arasındaki bağlantıyı 660 kilometrelik tamamen elektrikli ve modern bir demir yolu hattıyla genişletecektir. Dört ili kapsayacak olan proje demiryolu güzergahı üzerinde yaşayan yaklaşık 600.000 kişinin refahının yanı sıra yerel firmalara ve tarım işletmelerine önemli bir destek sağlayacaktır.
Divriği-Kars-Gürcistan sınırı kesimi aynı zamanda Çin, Orta Asya, Güney Kafkasya, Türkiye ve Avrupa Birliği'ni demiryolu ve denizyolu ile birbirine bağlayan kıtalararası Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Güzergahının da önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Proje tamamlandığında demiryolu yük taşıma kapasitesini yıllık yaklaşık 750 bin tondan 20 milyon tona çıkaracak ve Trans-Hazar Orta Koridorundaki önemli bir darboğazı ortadan kaldıracaktır.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez proje ile ilgili olarak şunları belirtti: “Türkiye demiryolu bağlantılarını modernize ederek ve genişleterek, yerel ekonomileri canlandırma ve yetersiz hizmet alan bölgelerde istihdam yaratma, ülkenin lojistik merkezi olma amacına katkıda bulunma ve ulaştırma sektörünün karbon salımını azaltma gibi çeşitli stratejik hedefler doğrultusunda ilerleme kaydedebilir”.
Türkiye şu anda ekonomik büyümenin kolaylaştırıcısı olarak büyük ölçüde karayolu yük taşımacılığına bağlıdır ve mal taşımacılığının yaklaşık %95'i karayolu ile gerçekleştirilmektedir. Bu proje ulaşım sürelerini ve lojistik maliyetlerini azaltacak ve Türkiye’nin batısı ile doğusu arasındaki bağlantı olanaklarını iyileştirecektir.
Karayolu ile yük taşımacılığı, ulaştırma sektöründen kaynaklı sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 50’sinden sorumludur. Dolayısıyla, yük taşımacılığının karbonsuzlaştırılması Türkiye ekonomisinin karbonsuzlaştırılması ve özellikle de küresel ticarette rekabetçi kalmak istiyorlarsa ihracatçılar başta olmak üzere Türk sanayiinin sera gazı emisyonlarının azaltılması bakımından çok büyük önem taşımaktadır. Avrupa Birliği'nin (AB) 2026 yılından itibaren karbon yoğun ürünlere tarifeler uygulamaya başlayacak olması göz önünde bulundurulduğunda, Türk ihracatçılarının karbon ayak izini azaltmak özellikle hayati önem taşımaktadır. AB pazarı, Türkiye’nin ihracatının yüzde 40'ını oluşturmaktadır. 2030 yılında projenin tam olarak uygulamaya girmesi ile birlikte, 72.332 tonluk karbon emisyonundan kaçınılacağı ve 2060 yılı itibariyle yıllık olarak kaçınılan emisyon miktarının 245.835 tona çıkacağı tahmin edilmektedir.
Yolcu ve yük taşımacılığı için bağlantı olanaklarını geliştirmenin, projenin gerçekleştirileceği ve kişi başına düşen GSYH dahil olmak üzere ekonomik refah açısından ulusal ortalamaların gerisinde kalan dört ilde (Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars) önemli sosyoekonomik faydalar sağlaması beklenmektedir. Bu iller aynı zamanda aşırı hava olaylarına da oldukça fazla maruz kalmaktadır, dolayısıyla taşkın, heyelan ve orman yangınları gibi olayların etkilerine dayanabilecek dirençli bir altyapıya olan ihtiyaç ön plana çıkmaktadır.
Dünya Bankası Proje Ekibi Liderlerinden Murad Gürmeriç proje ile ilgili olarak şunları vurguladı: “Proje, ekonomik açıdan geride kalmış bölgelerle iklime dirençli bağlantı olanaklarını iyileştirerek ve bu şekilde istihdam yaratarak ve piyasalara daha iyi erişim imkanları sağlayarak kadınlar, gençler ve kırılgan dutumdaki topluluklar için önemli faydalar sunma potansiyeline sahiptir.”
Dünya Bankası Türkiye’de Orta Koridorun genişletilmesini desteklemek için başka kalkınma ortakları ile birlikte çalışmaktadır. Doğu Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi için Türkiye Hükümeti tarafından sağlanan önemli miktardaki finansmanı destekleyici olarak İslam Kalkınma Bankası ve Asya Kalkınma Bankası tarafından da ilave finansman sağlanmaktadır.