Bugün Ne Bekliyoruz? Asya’nın majör piyasaları tatil nedeniyle haftanın önemli bir kısmında işlem görmeyecek. Japonya hisse senetleri haftaya bir miktar satıcılı başladı; Nikkei225 Endeksi %0,10, Topix Endeksi %0,23 düştü. Bu sabah gelen verilere göre Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) Tankan anketi imalat sektöründe genel koşulların 3Ç23’te önceki iki çeyreğe kıyasla iyileşme kaydettiğini gösterdi. Japonya imalat PMI sektörün eylülde beklenenden biraz daha sert daraldığını işaret etmektedir. Çin hisselerinde hafta boyunca işlem olmayacak; Hong Kong piyasaları sadece bugün kapalı. Çin’de hafta sonu açıklanan eylül ayı resmi imalat PMI sektörün nisandan beri ilk kez büyüdüğünü gösterdi. Güney Kore hisseleri bugün ve yarın işlem görmeyecek. ABD’de cuma günü karışık kapanışın ardından endeks vadelileri haftaya pozitif başlanacağını işaret etmektedir. Euro Bölgesi ekonomilerinin öncü enflasyon verilerinin ardından Avrupa piyasaları da pozitif bir açılışa hazırlanıyor.
Gün boyunca Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de geçen ayın imalat PMI verileri takip edilebilir. Yurt içinde de İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) eylül ayı imalat PMI raporu yayımlanacak. Manşet PMI ağustosta 49,9 puandan 49,0 puana gerileyerek sektörde daralmanın hızlandığını işaret etmişti. İmalat PMI üst üste iki ay eşik değerin altında kaldı.
Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu? Haftanın son işlem gününde Avrupa hisse endeksleri pozitif bir görünüm sergiledi. DAX Endeksi %0,41 ve CAC 40 Endeksi %0,37 artarken FTSE 100 Endeksi hafifçe yükseldi. ABD tarafında karışık fiyatlamalar hâkim oldu. Dow Jones Endeksi %0,47 ve S&P 500 Endeksi %0,27 düştü. Nasdaq Bileşik Endeksi ise hafifçe yükselerek 13.219 puana ulaştı. Dolar Endeksi (DXY) 106,2 puanda ve EUR/USD paritesi 1,057 seviyesinde stabil kaldı. Ayrıca ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi %4,58 düzeyinde yatay kaldı. Ons altın %0,86 değer kaybederek 1.849USD’ye geriledi. Brent petrol %1’i aşan düşüşle varil başına 92USD’den işlem gördü. Euro Bölgesi’nde eylül ayı öncü enflasyon verileri açıklandı. Aylık TÜFE %0,3 ve yıllık TÜFE %4,3 arttı. Ayrıca çekirdek TÜFE yıllık bazda %4,5 arttı. Böylece hem manşet hem de çekirdek TÜFE yıllık bazda beklentilerin altında gerçekleşti. ABD’de Fed’in tercih ettiği PCE enflasyonun ağustos ayı verisi yayımlandı. Buna göre, kişisel tüketim harcamaları aylık %0,4 ve yıllık %3,5 yükseldi. Çekirdek PCE ise aylık %0,1 ve yıllık %3,9 arttı. Özetle, PCE endeksleri piyasa beklentisine yakın gerçekleşti. Ancak yıllık bazda artışlar hâli hazırda Fed’in %2’lik resmi PCE enflasyon hedefinin üzerinde seyretmektedir.
BIST 100 Endeksi cuma günü 8.239-8.379 puan aralığında işlem gördü. Endeks günü %1,41 artışla 8.334 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi 146,87 milyar TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında yatay alıcılı fiyatlamalar görüldü. Gram altınsa ons altındaki düşüşün etkisiyle 10 TL değer kaybederek 1.628 TL’ye indi. TÜİK, ağustos ayına ilişkin dış ticaret verilerini yayımladı. Ağustosta 8,66mlr USD olan dış ticaret açığı son 12 ayda 109,5mlr USD oldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit ederken, görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a çıkardı. İTO’nun verilerine göre İstanbul’da perakende fiyatlar eylülde aylık %5,46 ve yıllık %73,18 arttı.
Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.