Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Gündeminde Bugün

" ABD, S&P Global İmalat PMI, ISM imalat PMI (Eyl), İnşaat Harcamaları (Ağu), Fed Başkanı Powell'ın konuşması ile Fed üyeleri Harker ve Willams'ın konuşması,
" Euro Bölgesi, S&P Global İmalat PMI (Eyl) , İşsizlik Oranı (Ağu),
" Almanya, S&P Global İmalat PMI (Eyl),
" İngiltere, S&P Global İmalat PMI (Eyl) (Final), BoE üyesi Mann'ın Konuşması,
" Türkiye, İSO İmalat PMI (Eyl)

Küresel piyasalar haftaya karışık yönde başladı…
Küresel piyasalar yeni haftaya karışık risk iştahı ile başlıyor. Geçtiğimiz hafta büyüme rakamları ile çekirdek PCE'nin takip edildiği ABD'de borsalar zayıf bir seyir izledi. Haftalık bazda Dow Jones %1,34, S&P500 %0,74 düşerken, Nasdaq %0,06 ile yatay seyretti. Japonya'da beklentinin 48,6 olduğu imalat PMI eylülde 49,6'dan 48,5'e geriledi. Hafta sonu ABD'de geçici bütçe tasarısı gündemin ilk sırasındaydı. ABD Senatosu, federal hükümete 45 günlük finansman sağlayacak geçici bütçe tasarısını onaylamasının ardından, ABD Başkanı Joe Biden'ın imzasına sundu. Biden, hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısını imzalamasının ardından, "Bu duruma düşmemeliydik" açıklamasında bulundu. Yükseliş serisini on birinci haftaya taşıyan dolar endeksi bu sabah 106,3 ile yatay yönde, altı ayın en düşük seviyelerinde bulunan ONS altın ise 1841 dolardan işlem görmektedir. ABD'de faizlerin yüksek seviyelerde kalmaya devam edeceği beklentileri sonrası 16 yılın en yüksek seviyelerine yükselen 10 yıllık tahvil faizleri %4,61 ile artı yönde hareket etmektedir. Küresel piyasalarda bu hafta; ABD'de Fed üyelerinin konuşmaları ile işgücü piyasasına ilişkin veriler, Euro Bölgesi'nde PMI verileri ve ÜFE, Almanya, İngiltere ve Japonya'da PMI verileri, yurt içinde enflasyon rakamları öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer almaktadır. Haftalık bazda %3,68 değer kazanan BİST 100 endeksinde güne pozitif yönde başlanmasını beklemekteyiz. Bu hafta Borsa İstanbul'da S&P Global'in Türkiye için kredi notu değerlendirmesinin etkileri ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Londra'daki yatırımcı toplantıları izlenecek. Endekste aşağı yönlü olarak 8265-8200 destek, 8400-8500 kısa vadeli dirençler olarak takip edilebilir.

Veri Gündemi
ABD'de bugün S&P Global imalat PMI rakamları takip edilecek. İmalat PMI'da eylül ayı final verisinin 47,9'dan 48,9'a yükselmesi bekleniyor. İnşaat harcamalarının ağustos ayında 0,20 puan düşüşle %0,50 olarak açıklanması bekleniyor. ISM imalat PMI'da eylül ayına ilişkin beklentiler ise 47,8 puan olarak bulunuyor. Ayrıca ülkede Fed üyeleri Harker, Williams ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması takip edilecek. Geçtiğimiz hafta üyelerden gelen güvercin tonlu mesajlar ile piyasalarda pozitif bir seyir izlendi. Başkan Powell ise önceki konuşmasında izlenen politikaların ülkedeki herkes tarafından iyi anlaşılıp kişisel finansal kararlara da uygulanmasının öneminden bahsetti.

Euro Bölgesi'nde eylül ayına ilişkin final S&P Global imalat PMI takip edilecek. Ekonomik aktivitenin zayıf seyrettiği bölge ekonomisinde ağustos ayında 43,5 puan olarak gerçekleşen imalat PMI'da beklenti ise 43,4'te bulunuyor. PMI verilerinde kritik eşik 50 puanda olup altındaki rakamlar ise daralmaya işaret etmektedir. Ayrıca Euro Bölgesi'nde işsizlik oranları ağustos ayında temmuza göre sabit kalarak %6,40 olarak bekleniyor. Almanya'da S&P Global imalat PMI eylül ayı final verisi izlenecek. Avrupanın en büyük ekonomisinde imalat PMI ağustos ayına göre 0,7 puanlık artışla 39,8 olarak bekleniyor. Resesyon endişelerinin devam ettiği İngiltere'de ise S&P Global İmalat PMI'ın ise eylül ayında 43,0'dan 44,2'ye yükselmesi bekleniyor. Ayrıca İngiltere Merkez Bankası (BoE) üyesi Mann'ın konuşması takip edilecek. Mann 11 Eylül'de yaptığı konuşmasında "Aşırı sıkma konusunda hata yapmayı tercih ederim. Ancak yanılıyorsam ve enflasyon daha hızlı yavaşlarsa ve faaliyetler daha da kötüleşirse, faizleri düşürmekte tereddüt etmeyeceğim" diyerek "Benim görüşüme göre, faiz oranlarının mevcut seviyede sabit tutulması, enflasyonun daha fazla kalıcı olmasına yol açma riskini taşıyor" ifadelerini kullandı. Yurt içinde ise İstanbul Sanayi Odası tarafından imalat PMI raporu yayımlanacak. Ağustos ayı raporuna göre İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, ağustosta 49,0 olarak gerçekleşti ve üst üste ikinci ay 50,0 eşik değerinin altında kalarak Türk imalat sektöründeki ivme kaybının sürdüğü yönünde sinyal verdi. Endeksin düzeyi, yavaşlamanın ılımlı düzeyde olduğuna işaret etti. Firmalar yeni sipariş almakta zorluk yaşadıklarını ve yeni alınan işlerdeki düşüşün bir önceki aya göre hızlandığını bildirdi. Müşterileri yeni sipariş vermekten caydıran temel faktör, güçlü fiyat baskıları oldu.

Piyasalarda Cuma günü neler oldu? ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon hedeflemesinde dikkate almış olduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları (Çekirdek PCE) ağustosta %0,1 artışla yıllık bazda %4,2'den %3,9'a geriledi. Aylık beklenti %0,2, yıllık beklenti %3,9'da bulunuyordu. Temmuz verisi yıllık bazda %4,3'e revize edildi. Kişisel tüketim harcamaları ağustosta %0,4 arttı. Kişisel tüketim harcamaları yıllık bazda ise %3,3'ten %3,5'e yükseldi. Geçen hafta Fed tarafından yayımlanan ekonomik projeksiyon raporunda Çekirdek PCE için 2023 beklentisi %3,9'dan %3,7'ye revize edilmişti.














Chicago PMI eylül ayında 48,7'den 44,1'e geriledi. Michigan tüketici hissiyatı ise 1,4 puan gerileyerek eylül ayında 68,21 olarak gerçekleşti. Fed üyesi Williams'ın konuşması takip edildi. Williams "Enflasyon geçen yıl ulaşılan zirve noktasından aşağı inmiş olsa da hala çok yüksek. Fiyat istikrarını tam olarak sağlamak için hala kat etmemiz gereken yol var" şeklinde açıklama yaptı. Euro Bölgesi'nde enflasyona dair eylül ayı öncü verileri takip edildi. Çekirdek TÜFE aylık olarak %0,2 artarak yıllık bazda %4,5 olarak açıklandı. Böylelikle çekirdek TÜFE ağustos ayında %5,3'ten 0,8 puan gerilemiş oldu. Manşet enflasyon ise aylık %0,3 artarak %4,3 olarak açıklandı. Manşet enflasyonda ağustos ayı %5,2 iken beklentiler ise eylül ayında %4,5 olarak gerçekleşmesi yönündeydi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde, yaptığı konuşmasında "Eğer yeşil dönüşümü yanlış bir şekilde yaparsak yüksek sosyal maliyetler ortaya çıkacak. Enerji dönüşümünü ertelemek ödemek zorunda kalacağımız faturayı daha da artıracaktır" ifadelerini kullandı. Almanya'da perakande satışlar takip edildi. Ekonomik aktiviteye ilişkin öncü veri niteliği taşıyan perakande satışlar aylık %1,2 düşerek yıllık bazda ise %2,3 düştü. Temmuz ayında ise düşüş %2,2 olarak gerçekleşmişti.

Yurt içinde ise dış ticaret istatistikleri açıklandı. Ağustos'ta dış ticaret açığı 8,66 milyar dolar olurken, 12 aylık dış ticaret açığı 109,5 milyar dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2023 yılı Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,6 artarak 21 milyar 615 milyon dolar, ithalat %6,9 azalarak 30 milyar 271 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %79,95, aylık %5,25 arttı. H-ÜFE 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %5,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre %69,13, bir önceki yılın aynı ayına göre %79,95 ve on iki aylık ortalamalara göre %80,27 artış gösterdi.
TCMB tarafından yayımlanan aylık parasal genişlemeler raporuna göre Geniş para arzı M3, Temmuz 2023 döneminde yıllık %66,7 büyümenin ardından Ağustos 2023 döneminde yıllık %66,4 büyümüştür. En dar para tanımı olan M1'in yıllık büyüme oranı ise bir önceki ay %60,8 olarak gerçekleşirken Ağustos ayında %63,2 olarak gerçekleşmiştir. Parasal sektör tarafından verilen kredilerin yıllık artış hızı, hanehalkı için Temmuz 2023'te %84 iken Ağustos 2023'te %85,9 olarak gerçekleşmiştir. Finansal olmayan kuruluşlara verilen krediler ise Temmuz 2023'te bir önceki yıla göre %52,5 artmışken, Ağustos 2023'te ise %49,9 artmıştır. Bankacılık sektörü net karı ise ağustos ayında 57,17 milyar olarak gerçekleşti.BDDK tarafından yayımlanan bültende "Bankalar tarafından Kurumumuza raporlanan verilere göre; Ağustos 2023 döneminde Türk Bankacılık Sektörünün aktif büyüklüğü 20.331.921 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Sektörün aktif toplamı 2022 yılsonuna göre 5.984.531 milyon TL artmıştır. Ağustos 2023 döneminde en büyük aktif kalemi olan krediler 10.449.872 milyon TL, menkul değerler 3.485.847 milyon TL'dir. 2022 yılsonuna göre sektörün; aktif toplamı %41,7, krediler toplamı %37,8, menkul değerler toplamı %47,0 oranında artmıştır. Bu dönemde kredilerin takibe dönüşüm oranı %1,61 olmuştur. Bankaların kaynakları içinde, en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduat 2022 yılsonuna göre %45,9 artışla 12.931.601 milyon TL olmuştur. 2022 yılsonuna göre özkaynak toplamı %32,4 artışla 1.860.713 milyon TL olurken, Ağustos 2023 döneminde sektörün dönem net kârı 350.589 milyon TL, sermaye yeterliliğistandart oranı ise %18,51 seviyesinde bulunmaktadır" açıklaması yapıldı. Son olarak S&P Global, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B" olarak teyit ederken görünümünü beklentiler doğrultusunda yukarı yönlü revize etti.



 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş