Günlük Strateji Bülteni (Piramit Menkul)

https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/40174

Bugün Ne Bekliyoruz? ABD’de borç tavanı belirsizliğinin geride kalmasının ardından, bugün yayımlanacak mayıs ayı istihdam raporu öncesinde Asya hisse senedi piyasalarında pozitif bir fiyatlama mevcut. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,76, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,41 artıda seyretmekte. Hong Kong Hang Seng Endeksi %3,90 yükselişle Asya’daki kazançlara öncülük ediyor; holding endeksinde yükseliş %4,60’ın ve teknoloji endeksinde %5,20’nin üzerinde. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %1,08, Topix Endeksi %1,39 arttı. Güney Kore’de enflasyonun art arda dört ay gevşeyerek mayısta yıllık %3,3’e indiğini gösteren verinin ardından Kospi Endeksi %1,09, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,42 primli seyretmekte. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %2,13 arttı. ABD endekslerinde pozitif kapanışın ardından vadeli kontratlar yukarı yönlü hareketin devam edeceğini işaret ediyor.
Bugün veri takviminde ABD Çalışma Bakanlığının yayımlayacağı mayıs ayı istihdam raporunu öne çıkıyor. Tarım dışı istihdam artışının nisan ayındaki 253 binden 180 bine gerilemesi beklenmekte. ABD’de istihdam artışları yavaşlama eğilimi olsa da hala politika yapıcıların umduğundan daha güçlü seyrediyor. Mayısta ortalama saatlik ücret artışının aylık bazda %0,5’ten %0,4’e gerilemesi bekleniyor. Nisanda yıllık artış %4,4 olarak gerçekleşmişti. Ücret artışlarında geçen yılın ilk çeyreği sonrasında başlayan düşüş eğiliminin devam etmesine karşın hala yüksek seyretmekte. Pandeminin etkisiyle hızla düşen iş gücüne katılım oranının 2021’in son çeyreğinden beri artarak pandemi öncesi seviyelere yaklaştığı görülmektedir. İş gücü piyasasında sıkılığın hala sürüyor olması enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır.
Borsa İstanbul tarafında; Cumhurbaşkanı seçimi ikinci turunun geride kalması, belirsizliğin sona ermesiyle başlayan kısa vadeli yüksek risk iştahının sürdüğünü görmekteyiz. Yukarı yönlü hareketin devamı açısından teknik seviyeler önem arz etmektedir. BIST100 Endeksi’nde kısa vadeli direnç olarak 5.000 puan seviyesi takip edilebilir. Önemli direnç seviyesine yaklaşırken işlem hacminde düşüş dolayısıyla kısa vadeli pozisyonlanmalarda temkinli kalınması gerektiğini düşünmekteyiz

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse endeksleri dün pozitif bir görünüm sergiledi. DAX Endeksi %1,21, FTSE 100 Endeksi %0,59 ve CAC 40 Endeksi %0,55 artış kaydetti. ABD’de Nasdaq Bileşik Endeksi %1,28’lik artışla yukarı yönlü harekette öncü oldu. S&P 500 Endeksi %0,99 ve Dow Jones Endeksi %0,47 arttı. Dolar Endeksi (DXY) 103,5 puana gerilerken EUR/USD paritesi %0,68 artışla 1,076 seviyesine yükseldi. Ayrıca ons altın da DXY’deki düşüşün etkisiyle %0,73 değerlenerek 1.977USD’ye yükseldi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 4,4bp düşüşle aşağı yönlü hareketini sürdürdü ve %3,60’a indi. Brent petrol tepki alışlarıyla %3’ten fazla artarak varil başına 74USD’ye çıktı. Dünya genelinde mayıs ayına ait nihaî imalat PMI verileri açıklandı. Almanya, İngiltere ve Euro Bölgesi’nde imalat sektörü aktivitesi küçülmeye devam ederek sırasıyla 43,2, 47,1 ve 44,8 değerini aldı. Ayrıca ABD tarafında da benzer bir şekilde imalat PMI 48,4 ile eşik değerin altında kalarak küçülmenin sürdüğünü işaret etti. Euro Bölgesi’nde açıklanan öncü rakamlar mayısta aylık TÜFE’nin artmadığını ve yıllık TÜFE’nin %6,1 artışla beklenenin altında kaldığını gösterdi. Ayrıca çekirdek TÜFE de aylık %0,2 ve yıllık %5,3 artışla tahminlerin altında yer aldı. ABD’de ADP özel sektör istihdamı mayısta 278 bin kişilik artışla piyasa beklentisini aştı.
BIST 100 Endeksi dün küresel hisse endekslerine paralel olarak pozitif bir görünüm ortaya koydu. Endeks %1,49’luk artışla günü 4.959 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi 58,76 milyar TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru 20,81 TL seviyesinde yatay alıcılı fiyatlandı. EUR/TRY kuru %0,72 artarak 22,39 TL’ye yükseldi. Gram altın yukarı yönlü hareketini sürdürerek 1.323 TL’ye ulaştı. İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı verilere göre yurt içinde imalat PMI, mayısta değişim göstermeyerek 51,5 düzeyinde stabil kaldı. Böylece dünya genelindeki imalat sektörü küçülmesine karşın yurt içinde imalat PMI’ın eşik değerin üzerinde kaldığı ve büyümeyi sürdürdüğü görüldü

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş