Bugün Ne Bekliyoruz? Küresel piyasaların yakından izlediği ABD istihdam verisi öncesinde Asya hisse senedi piyasalarında alış ağırlıklı karışık bir seyir izlenmektedir. Bu sabah Japonya Nikkei225 Endeksi %0,48, Topix Endeksi %0,85 artıda seyretmekte. Çin'de konut piyasasını rahatlatmayı hedefleyen peşinat ve faiz düşürme teşviki ile Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) zorunlu karşılıkları düşürmesinin ardından Şanghay Bileşik Endeksi %0,33, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,34 yükseldi. Bugün açıklanan Caixin PMI Çin imalat sektörünün ağustosta sürpriz bir şekilde büyüdüğünü işaret ediyor. Hong Kong'da süper tayfun "Saola" beklenirken kötü hava koşulları nedeniyle işlemler askıya alındı. Güney Kore'de Kospi Endeksi %0,41 artıda, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,85 ekside seyretmektedir. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,19 yükseldi. ABD'de karışık kapanışın ardından vadeli kontratlar yatay bir açılışı işaret etmektedir.
Haftanın son işlem gününde, piyasalar açısından haftanın en önemli gelişmesi ABD'nin resmi istihdam raporu takip edilecek. Tarım dışı istihdamın ağustosta 180 bin arttığı tahmin ediliyor. Temmuzda 187 binlik artış olurken haziranda 185 bin ile mart ayından bu yana en düşük artış kaydedilmişti. İşsizlik oranının ağustosta %3,5 ile bir önceki aya göre değişmemesi beklenmekte. Ortalama saatlik kazançlar son dört ay aylık %0,4, yıllık bazda %4,4 artmıştı. İş gücü piyasasının durumu Fed'in faiz patikası ve piyasa beklentileri açısından kritik önemdedir. Zira iş gücü piyasasındaki sıkılığın inatçı bir şekilde devam etmesi Banka'nın enflasyonla mücadelesinde faiz artırımlarını sürdürmesini destekliyor. Dün açıklanan PCE enflasyon verileri piyasa tahminlerine paralel gerçekleşmişti. Bu hafta çarşamba günü açıklanan, bugünkü resmi veri için öncü niteliğindeki ADP Enstitüsü'nün özel sektör istihdam raporu beklenenden düşük gelmişti.
Bugün, ayrıca, dünya genelinde ağustos ayı imalat PMI verileri açıklanacak.
Yurt içinde, ağustos ayına ilişkin İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) enflasyon rakamları ve İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporu takip edilecek. İTO verilerine göre İstanbul'da perakende fiyatlar temmuzda aylık %9,84, yıllık %63,76 arttı. Toptan fiyatlar ise aylık %4,54, yıllık %66,56 artış kaydetmişti. İmalat PMI temmuzda 49,9 ile eşik değerin altında kalarak sektörün altı aylık büyüme döneminin ardından hafifçe daraldığını göstermişti. Raporda, yeni siparişlerdeki artış eğiliminin, güçlenen enflasyonist baskıların etkisiyle sona ererek son beş aydır ilk kez yavaşlamasına dikkat çekildi.
Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse endeksleri genelinde dün negatif kapanışlar gerçekleşti. FTSE 100 Endeksi %0,46 ve CAC 40 Endeksi %0,65 düştü. DAX Endeksi ise %0,35 artışla bölgeden pozitif ayrıştı. ABD tarafında Dow Jones Endeksi %0,48 düşerken S&P 500 Endeksi hafifçe geriledi. Nasdaq Bileşik Endeksi ise sınırlı artış kaydetti. Dolar Endeksi (DXY) 103,6 puana yükselirken EUR/USD paritesi %0,73 düşüşle 1,084 seviyesine indi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 0,8bp düşüşle %4,11'e geriledi. ABD stoklarındaki düşüş ve OPEC+ liderlerinin arz kesintilerini uzatacağına dair söylemlerin neticesinde dün petrol piyasası hareketlendi. Brent petrol %1,77 artışla varil başına 87USD'den alıcı buldu. Ons altın sınırlı değer kaybıyla 1.940USD'den işlem gördü. Euro Bölgesi'nde ağustos ayı öncü TÜFE rakamları yayımlandı. Manşet enflasyon aylık bazda %0,6 ve yıllık %5,3 oldu. Böylece hem aylık hem de yıllık bazda piyasa beklentisi aşıldı. Çekirdek enflasyon ise aylık %0,3 ve yıllık %5,3 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Ayrıca dün Avrupa Merkez Bankası'nın temmuz ayı para politikası toplantı tutanakları açıklandı. Tutanaklar Merkez Bankası'nın, ekonominin resesyona girmesinden ziyade enflasyonun hedefe dönmemesinden daha fazla endişe duyduğunu ortaya koydu. ABD'de Fed'in enflasyon verisi olarak tercih ettiği PCE Fiyat Endeksi takip edildi. PCE endeksi aylık %0,2, yıllık %3,3 arttı. Gıda ve enerji hariç çekirdek fiyatlar ise aylık %0,2, yıllık %4,2 arttı. Özetle manşet ve çekirdek PCE piyasa beklentisi doğrultusunda oluştu ancak Fed'in yıllık %2 enflasyon hedefinin bir miktar üzerinde seyretmeye devam etti.
BIST 100 Endeksi güne pozitif bir başlangıç yapmasına karşın gün boyunca aşağı yönlü bir hareket izledi. Endeks günü sınırlı artışla 7.917 puandan tamamladı. Böylece Endeks teknik açıdan kısa vadede önem arz eden 5 günlük AO (7.864) üzerinde kalmaya devam etti. Endeks'in işlem hacmi ise 151,18 milyar TL oldu. USD/TRY kuru 26,7 TL düzeyinde stabil kalırken EUR/TRY kuru %1'e yakın düşüşle 28,93 TL'ye geriledi. Gram altınsa 1.665 TL'den alıcı buldu. TÜİK'in dün açıkladığı verilere göre Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %3,8 büyüme kaydetti. Piyasa beklentisini aşan büyümeyi iç tüketimin desteklediği görüldü. Büyüme verisinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyümenin güçlü olmasının yanında dengeli ve sürdürülebilir olmasını hedeflediklerini vurguladı. Ayrıca dün TCMB'nin 750bp faiz artırımına gittiği toplantının özetleri yayımlandı. Özetlerde sadeleşme adımlarının kademeli olarak devam edeceği belirtildi. Gün bitimine doğru uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahminini %4,2'ye ve 2024 tahminini %3'e yükselttiğini duyurdu. Bir önce açıklanan tahminler sırasıyla %2,6 ve %2 olarak öngörülmüştü.
Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.