Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Gündeminde Bugün
 
ABD, Chicago PMI (Tem),
Euro Bölgesi, TÜFE (Tem), GSYH (2Ç23),
Türkiye, Turizm İstatistikleri (2Ç23), BDDK Bankacılık Sektörü İstatistikleri, TCMB Para ve Banka İstatistikleri (Haz)

Küresel borsalar yeni haftaya karışık görüntü ile başlıyor…
Küresel piyasalar yeni haftaya karışık risk iştahı ile başlıyor. Fed'in faiz kararının ve büyüme rakamlarının takip edildiği geçtiğimiz hafta, ABD'de borsalar pozitif seyir izlemişti. Haftalık bazda Dow Jones %0,66, S&P500 %1,01 ve Nasdaq %2,02 değer kazandı. Bu sabah ABD vadeli endeksler hafif eksi, Asya borsaları karışık yönde hareket ediyor. ECB Başkanı Lagarde, son büyüme verilerinin cesaret verici olduğunu belirtirken; Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, ekonomiyi yavaşlatacaklarını ancak resesyondan kaçınabilecekleri bir baz senaryo öngördüğünü ifade etti. Japonya'da perakende satışlar temmuzda yıllık bazda %5,9 artarken, Çin'de imalat PMI 49,3 seviyesinde gerçekleşti. ABD'de büyüme rakamlarının ardından 50 günlük AO'su 102'yi test eden dolar endeksi bu sabah 101,8 seviyesinde bulunmaktadır. ONS altın yeni haftaya 1955 dolardan eksi yönde başlarken, brent petrol 84 dolar ile negatif yönde bulunuyor. Yurt içinde geçtiğimiz hafta; TCMB'nin enflasyonu raporu ve verilen mesajların olumlu karşılanması ile Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) Kasım 2021'den sonra ilk kez 400 seviyesinin altını test etti. Borsa İstanbul'da son yeni haftalık dönemde toplam 1,6mlr USD net alım gerçekleştiren yabancılar, yedi senenin en uzun hisse alım serisini gerçekleştirdi. Küresel piyasalarda bu hafta ABD'de işgücü istatistikleri, Euro Bölgesi'nde öncü büyüme ve enflasyon rakamları, Almanya'da perakende satışlar ve işsizlik oranı, İngiltere'de merkez bankasının faiz kararı ile PMI rakamları, Çin'de PMI verileri, Japonya'da sanayi üretimi ve perakende satışlar, yurt içinde ise enflasyon rakamları öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer alıyor. Yurt içinde ayrıca AYGAZ, TUPRS, KCHOL, MGROS, TKFEN ve SISE'nin 2Ç23 finansal sonuçları izlenecek. Geçtiğimiz hafta artan yükseliş ivmesi ve hacim desteğinin etkisi ile TL bazında yeni rekor 7096 puana yükseldi. BIST 100 endeksinde yeni haftaya yukarı yönde başlangıç yapılmasını beklemekteyiz. Endekste 7100-7250 hedef direnç bölgesi, 6900 ve 6700 destek noktaları olarak takip edilebilir

Veri Gündemi

ABD'de bugün Chicago PMI açıklanacak. Haziranda 41,5 seviyesinde bulunan PMI'ın temmuzda 43,0'a yükselmesi bekleniyor. Euro Bölgesi'nde gözler büyüme rakamları ve enflasyon rakamları takip edilecek. Bölge ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %0,10 daralma teknik resesyona girmişti. Yıllık büyüme ise %1,0 seviyesinde gerçekleşmişti. 2Ç23'te beklenti %0,0'da bulunmaktadır. Bölgede enflasyondaki yüksek seyrin ise devam etmesi bekleniyor. TÜFE'nin temmuzda %30 artışla yıllık bazda %5,50'den %5,30'a gerilemesi bekleniyor. ECB'nin enflasyon hedeflemesinde yakından takip ettiği çekirdek TÜFE'de beklenti %5,40'da bulunmaktadır. Yurt içinde turizm istatistikleri takip edilecek. Turizm geliri 2023 birinci çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre %32,3 artarak 8,7mlr dolar oldu. Ziyaretçi sayısı 1Ç23'te geçen yılın aynı çeyreğine göre %26,8 artarak 8,2mn kişi oldu. Yurt içinde ayrıca BDDK haziran ayına ilişkin bankacılık sektörü istatistiklerini yayımlayacak. Bankacılık sektörünün net karı mayısta %18,2 artışla 45,65mlr olmuştu. Beş aylık net kar ise 190,35mn TL seviyesinde gerçekleşti. Sektörün toplam aktif büyüklüğü mayısta 2022 yıl sonuna göre %17,4 artışla 16,8trl TL'ye yükseldi.

Piyasalarda cuma günü neler oldu?

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon hedeflemesinde dikkate almış olduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları (Çekirdek PCE) haziranda %0,2 artışla yıllık bazda %4,6'dan %4,1'e geriledi. Beklenti %4,2'de bulunuyordu. Kişisel tüketim harcamaları haziranda %0,2 ile beklentilere üzerinde arttı. Kişisel tüketim harcamaları yıllık bazda ise %3,8'den %3,0'a geriledi. Ülkede ayrıca, Michigan Üniversitesi tarafından tüketicilerin ekonomiye ilişkin beklentilerini yansıtan tüketici hissiyatı açıklandı. Beklentinin 72,6 olduğu endeks temmuzda 64,4'ten 71,6'ya yükseldi.Euro Bölgesi'nde güven endeksleri açıklandı. Tüketici güveni -15,1 ile beklentilere paralel gerçekleşirken, sanayi güveni -7,3'ten -9,4'e geriledi. Almanya'da gözler ikinci çeyreğe ilişkin büyüme rakamları ile enflasyon rakamlarındaydı. Alman ekonomisi 2Ç23'te %0,2 daralarak üst üste üç çeyrek küçülmüş oldu. GSYH yıllık bazda ise %0,6 düştü. Ülkede TÜFE temmuzda %0,3 artışla %6,4'ten %6,2'ye geriledi. Yurt içinde dış ticaret istatistikleri ile ekonomik güven endeksi takip edildi. Haziran ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yıllık %10,5 azalarak 20,9mlr dolar, ithalat %17,5 düşüşle 26,1mlr dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı ise bir önceki yılın aynı ayına göre %37,3 düşüşle 5,2mlr dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Haziran ayında %73,9 iken, 2023 Haziran ayında %80,2'ye yükseldi. Ocak-Haziran döneminde dış ticaret açığı %18,7 artarak 61,2mlr dolara yükseldi. Haziran ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, ithalatta ilk sırayı Çin aldı. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı haziran ayında 299mn dolar olarak gerçekleşti. Ekonomik güven endeksi temmuzda %1,8 oranında azalarak 99,3 seviyesinde gerçekleşti. Endeksin 100'den büyük olması ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösterirken, 100'den küçük olması ekonomiye ilişkin kötümserliği gösteriyor. Ekonomik güven endeksi mayıs ayında 103,7 ile yirmi ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti.



 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş