Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Gündeminde Bugün

• ABD, Dallas Fed İmalat İşletme Endeksi (Eyl),
• Euro Bölgesi, ECB Başkanı Lagarde’ın Konuşması,
• Almanya, Ifo İş İklimi Endeksi (Eyl),
• Türkiye, Kapasite Kullanım Oranı, Reel Kesim Güven Endeksi, Hizmet Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri (Eyl)

Küresel piyasalar haftaya karışık yönde başladı…
Küresel piyasalar yeni haftaya karışık risk iştahı ile başlıyor. Geçtiğimiz hafta Fed’in faiz kararının takip edildiği ABD’de borsalar zayıf bir seyir izledi. Fed toplantısından ve üyelerden şahin tonda mesajların gelmesi ile haftalık bazda Dow Jones %1,89, S&P500 %2,93, Nasdaq %3,62 değer kaybetti. Bu sabah ABD vadeli endeksler hafif artı, Asya borsaları karışık yönde hareket ediyor. Yükseliş serisini 10. haftaya taşıyan dolar endeksi bu sabah 105,6 ile yatay yönde, ONS altın ise 1922 dolardan işlem görmektedir. ABD’de faizlerin yüksek seviyelerde kalmaya devam edeceği beklentileri sonrası 16 yılın en yüksek seviyelerine yükselen 10 yıllık tahvil faizleri %4,46 ile artı yönde hareket etmektedir. Küresel piyasalarda bu hafta; ABD’de final büyüme rakamları ve çekirdek PCE, Euro Bölgesi ve Almanya’da öncü TÜFE, İngiltere’de büyüme rakamları, Çin’de PMI verileri, Japonya’da enflasyon rakamları, yurt içinde dış ticaret istatistikleri ve S&P Global kredi notu değerlendirmesi öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer almaktadır. Foreks anketinde S&P Global’in 29 Eylül Cuma gecesi açıklaması beklenen değerlendirmesinde, Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak koruması beklenirken, görünümün "negatif"ten "durağan"a yükseltileceği tahmin ediliyor. Haftalık bazda %0,97 değer kazanan BİST 100 endeksinde güne pozitif yönde başlanmasını beklemekteyiz. Geçtiğimiz hafta 8000 direnci ve 22 günlük AO üzerinde tamamlanması ile endekste dip oluşumunun gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Endekste 8000 üzerinde kalıcı olunması halinde 8200-8275 dirençleri hedeflenebilir. Aşağıda ise 7800 ve 7644 destekleri oluşturmaktadır.

Veri Gündemi
ABD’de bugün veri gündemi sakin seyrediyor. Dallas Fed İmalat İşletme Endeksi eylül ayı verisi takip edilecek. Ağustos ayında endeks -17,2 olarak açıklandı.Euro Bölgesi’nde Avrupa Merkez Bankası (ECB ) Başkanı Lagarde’ın konuşması takip edilecek. Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) üç temel politika faizinde 25 baz puanlık artış gerçekleştirdi. Buna göre refinansman faizi %4,50, mevduat faizi %4 ve marjinal fonlama faizi %4,75 ‘e yükseldi. Kararın ardından konuşma yapan ECB Başkanı Lagarde ise “Faiz oranlarını düşürme kararı almadık. Bu konuyu tartışmadık ve hatta telaffuz bile etmedik" ifadesini kullandı. Almanya’da Ifo iş iklimi endeksi eylül verisi takip edilecek. Ağustos ayında 85,7 puan olarak açıklanan endekste eylül ayı beklentisi ise 85,0 puanda bulunmaktadır.

Yurtiçinde ise kapasite kullanım oranı eylül ayı verisi takip edilecek. Ağustosta kapasite kullanım oranı ise %76,10 olarak gerçekleşti. Reel kesim güven endeksi ağustos ayında 105,0 puan olarak açıklandı. Ayrıca hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endeksleri takip edilecek. Ağustos ayında güven endeksi hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde düştü. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %1,7, perakende ticaret sektöründe %0,4, inşaat sektöründe %0,7 azaldı.

Piyasalarda cuma günü neler oldu?
ABD’de Fed üyesi Cook’un konuşması takip edildi. Yapay zekâ ve işgücü piyasasına olası etkileri üzerinde konuşan Cook, ileriki dönemlerde tüketicilerin firmaların ve politika yapıcıların seçim setini değiştirebilecek gelişmeler yaşandığını belirtti. Yapay zekanın daha az işçi anlamına gelmesi gerekmediğini belirterek, muhtemelen daha fazla iş gücü yaratacağını ifade etti. ABD’de cuma günü ayrıca PMI verileri takip edildi. Bileşik PMI eylül ayı öncü verisi 50,2’den 50,1’e, hizmet PMI’ı ise 50,5’ten 50,2’ye geriledi. İmalat PMI ise 47,9’dan 48,9’a yükselerek 48,8 olan beklentisinin 0,9 puan yukarısında gerçekleşti. Ekonomik hareketliliğin yavaş seyrettiği Euro Bölgesi’nde PMI eylül ayı öncü verileri takip edildi. Bileşik PMI 46,7’den 47,1’e, hizmet PMI ise 47,9’dan 48,4’e yükselerek beklentilerin üzerinde gelirken imalat PMI ise geçen ağustosa göre 0,1 puan gerileyerek 43,4’le beklentilerin altında geldi. Kritik eşik olan 50 puan altı gelen PMI öncü verileri ise bölge ekonomisinde hala daralma yaşandığının ve yakın zamanda büyüme yaşanmayacağının sinyalini verdi. ECB Başkan yardımcısı Luis de Guindos ise enflasyon görünümüne yönelik riskleri dengeli olarak gördüklerini ve bunun fiyatlarda aşırı yükseliş riskinin bulunmadığını düşündüklerini iletti. Almanya’da eylül ayı PMI verileri ise bileşik PMI’da 44,6’dan 46,2’ye imalat PMI’da 39,1’den 39,8’e hizmet PMI’da ise 47,3’ten 49’8’e yükselerek beklentilerin üzerinde gerçekleşti. İngiltere’de öncü PMI verileri takip edildi. Eylül ayında bileşik PMI 48,6’dan 46,8’e, hizmet PMI ise 49,5’ten 47,2’ye gerileyerek beklentilerin altında gerçekleşti. İmalat PMI ise ağustos ayına paralel olarak 43,0 puan beklenirken 1,2 puan artışla 44,2 olarak açıklandı.

Yurt içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ağustos ayında ülkeye gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçen senenin aynı dönemine göre %5,65 artışla 6,6mn oldu.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş