Veri Gündeminde Bugün
• ABD, Fed Üyesi Cook’un Konuşması, S&P Global Bileşik, İmalat ve Hizmet PMI (Öncü) (Eyl),
• Euro Bölgesi, S&P Global Bileşik, İmalat ve Hizmet PMI (Öncü) (Eyl), ECB Üyesi Guindos’un Konuşması,
• Almanya, S&P Global Bileşik, İmalat ve Hizmet PMI (Öncü) (Eyl),
• İngiltere, S&P Global Bileşik, İmalat ve Hizmet PMI (Öncü) (Eyl),
• Türkiye, Yabancı Turist Girişi (Ağu)
Piyasalarda PMI verileri takip edilecek…
Küresel çapta PMI verilerinin takip edileceği güne piyasalar karışık risk iştahı ile başlıyor. Bu sabah ABD vadeli endeksleri artı, Asya borsaları karışık yönde hareket ediyor. Japonya’da enflasyon rakamları ile BoJ’un faiz kararı takip edildi. Japonya Merkez Bankası faizi -0,10%’de sabit bırakırken, ülkede TÜFE %3,2 seviyesinde gerçekleşti. Dün açıklamalarda bulunan ECB üyesi Stournaras, ECB’nin bir sonraki hamlesinin muhtemelen faiz indirimi olacağını düşündüğünü belirtti. Dün altı ayın en yüksek seviyesini test eden dolar endeksi bu sabah 105,44 ile yatay yönde, ONS altın ise 1924 dolardan işlem görmektedir. ABD’de faizlerin yüksek seviyelerde kalmaya devam edeceği beklentileri sonrası 16 yılın en yüksek seviyelerine yükselen 10 yıllık tahvil faizleri %4,49 ile yatay yönde hareket etmektedir. Küresel piyasalarda PMI verilerinin yanı sıra; ABD’de Fed üyesi Cook’un konuşması, Euro Bölgesi’nde ECB üyesi Guindos’un konuşması takip edilecek. Yurt içinde ise yabancı turist istatistikleri izlenecek. Dün %4’e yaklaşan yükselişin ardından BİST 100 endeksinde güne pozitif yönde başlanmasını beklemekteyiz. Endekste 8200-8275 direnç, 7900-7644 destek olarak takip edilebilir.
Veri Gündemi
ABD’de bugün Fed üyesi Cook’un konuşması takip edilecek. Ayrıca S&P Global PMI eylül ayı öncü verileri açıklanacak. Bileşik PMI ağustos ayında 50,2 puan olarak gerçekleşmişti. İmalat PMI ağustosta 47,9 iken eylülde 48,0 olması bekleniyor. Hizmet PMI ise ağustos ayında 50,5 iken eylül ayında 50,6 olarak açıklanması bekleniyor. Euro Bölgesi’nde de S&P Global PMI eylül ayına ilişkin öncü verileri takip edilecek. Ağustos ayında bileşik PMI 46,7, imalat PMI 43,5 ve hizmet PMI 47,9 olarak gerçekleşmişti. Kritik eşik olan 50 puanın altında gelen PMI verileri Euro Bölgesi’nin ekonomik aktivitesine ilişkin olumsuz bir tablo çizmişti. Eylül ayı öncü verilerinde beklenti ise bileşik PMI’da 46,5’te, imalat PMI’da 44,0’da, hizmet PMI’da ise 47,7’de bulunmaktadır. Euro Bölgesi’nde ayrıca Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi Guindos’un konuşması takip edilecek.
Almanya’da ise açıklanacak öncü verilerde eylül ayında bileşik PMI’ın 44,6’dan 44,8’e, imalat PMI’ın 39,1’den 39,5’e yükselmesi; hizmet PMI’ın ise 47,3’ten 47,2’ye gerilemesi bekleniyor. Resesyon endişelerinin artış gösterdiği İngiltere’de, PMI öncü verileri ekonomik aktiviteye ilişkin mesajlar vermesi açısından önem arz ediyor. Eylül ayında bileşik PMI’ın 48,6’dan 48,7’ye yükselmesi, hizmet PMI’ın 49,5’ten 49,2 puana gerilemesi, imalat PMI’ın ise 43,0 puanda sabit kalması bekleniyor.
Yurt içinde ise ağustos ayına ilişkin yabancı turist girişi istatistikleri takip edilecek. Temmuz ayı yabancı turist girişleri %7,25 ile 7 milyon 148 bin 44 olarak gerçekleşti. Böylelikle temmuz ayında en çok yabancı girişi rekor seviyeden gerçekleşmiş oldu.
Piyasalarda dün neler oldu?
ABD’de dün Philadelphia Fed İmalat endeksi takip edildi. Endeks ağustos ayında 12 puan iken 25,5 puan düşüşle -13,5 olarak gerçekleşti. Ülkede ayrıca haftalık işsizlik başvuruları açıklandı. Haftalık işsizlik başvurularında beklenti 225bin iken gerçekleşen rakam 201bin oldu. Böylelikle 4 haftalık ortalama 224,50bin’den 217bin’e geriledi. Mevcut konut satışları ise ağustos 4,10mn olarak beklenirken 4,04mn olarak açıklandı. Euro Bölgesi’nde eylül ayına ilişkin tüketici güveni takip edildi. Tüketici güveni ağustos ayında -16,0 puandan -16,5’e gerilemesi bekleniyordu. Eylül ayı öncü verisi ise 1,8 puan düşüşle -17,8 olarak açıklandı. İngiltere’de İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı açıklandı. Bu hafta açıklanan TÜFE aylık %0,3 düşerek %6,7 olarak gerçekleşti. Böylelikle son bir buçuk yılın en düşük seviyesi kaydedilmiş oldu. Çekirdek TÜFE ise aylık %0,1 artarak yıllık %6,9’dan %6,2’ye geriledi. TÜFE verileri sonrası BoE’nin faiz oranını %2 enflasyon hedefine yönelik olarak 25 baz puanlık bir artışla %5,50 olarak açıklaması beklenmekteydi. BoE ise eylül ayında faiz artırımına gitmeyerek %5,25 oranında karar kıldı. Böylelikle Aralık 2021’den bu yana 14 kez artırılan faiz serisi sona ermiş oldu. Faiz kararı sonrası Bailey “Enflasyon son aylarda çok düştü ve düşmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Bu sevindirici bir haber. Ancak rehavete yer yok. Enflasyonun normale döndüğünden emin olmamız gerekiyor ve bunu yapmak için gerekli kararları almaya devam edeceğiz” şeklinde ifade verdi.
Yurt içinde TCMB faiz kararı takip edildi. Dün gerçekleştirilen eylül ayı PPK toplantısından 500 baz puan faiz artırımı bekleniyordu. Merkez Bankası eylül ayındaki toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını beklentilere paralel olarak artırarak %25’ten %30’a çıkardı. Bu TCMB’nin art arda yaptığı 4. faiz artırımı oldu. Toplantı ardından yayımlanan metinde ise “Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir. Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir. Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca gelecek döneme ilişkin politikalar “Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.” şeklinde ifade edildi.
Tüketici güven endeksi eylül ayında en düşük seviyesi 68,0’dan 71,5’e yükseldi. Ayrıca haftalık para ve banka ile menkul kıymet istatistikleri yayımlandı. TCMB tarafından haftalık olarak açıklanan menkul kıymet istatistiklerine göre yurt dışı yerleşikler 11-15 Eylül haftasında hisse senetlerinde 200,76mn dolar net satış gerçekleştirdi. Böylelikle yabancılar geçtiğimiz hafta ile satış tarafında 2. haftasına geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) brüt rezervleri 11-15 Eylül haftasında 79,27 mlr dolardan 80 milyar 59 milyon dolara yükseldi. Böylece bu yıl brüt rezervler ilk kez 80 milyar doların üzerine çıkmış oldu. Önceki hafta 177,8mlr dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 11-15 Eylül haftasında 176,75 mlr dolara geldi.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.