Günün Ajandası
İngiltere Perakende Satışlar (Ağustos): Perakende satışlar, dayanıklı ve dayanıksız mal satışlarındaki değişimi ve trendi göstermektedir. Perakende satışlar tüketimin büyük bir kısmını oluşturur ve ekonomik büyümeye önemli ölçüde katkı sağlar. Veri en son Temmuz ayında aylık %1.2, yıllık -%3.2 azalma göstermişti. Ağustos ayına yönelik verinin aylık %0.5 artış, yıllık -%1.2 daralma göstermesi bekleniyor. Veri, beklentilerden sapma göstermesi halinde Sterlin üzerinde etkili olabilir. (09:00)
Euro Bölgesi İmalat & Hizmet PMI (Eylül): Satın Alma Yöneticileri endeksi (PMI) ilk okuma ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Normal şartlarda PMI verisinin 50 seviyesinin üzerinde olması sektördeki genişlemeyi ifade ederken, 50’nin altında olması sektörde daralmanın olduğuna işaret eder. Sektör temsilcilerinden alınan bilgiler doğrultusunda güncel verilerden oluştuğu için önemli ekonomik göstergelerdendir. Son olarak Ağustos ayına ait nihai Hizmetler PMI 47.9 , İmalat PMI 43,5 seviyesinde açıklanmıştı. Eylül ayına ait ilk okuma Hizmetler PMI’ın 47.9, İmalat PMI’ın 44 seviyesinde açıklanması bekleniyor. Bileşik PMI’ın 46.5 seviyesinde açıklanması bekleniyor. Veri, beklentilerden sapma göstermesi halinde Euro’ya etki edebilir. (11:00)
İngiltere İmalat & Hizmet PMI (Eylül): Satın Alma Yöneticileri endeksi (PMI) ilk okuma ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Normal şartlarda PMI verisinin 50 seviyesinin üzerinde olması sektördeki genişlemeyi ifade ederken, 50’nin altında olması sektörde daralmanın olduğuna işaret eder. Sektör temsilcilerinden alınan bilgiler doğrultusunda güncel verilerden oluştuğu için önemli ekonomik göstergelerdendir. Son Ağustos ayına ait okuma verisinde beklenti Hizmetler PMI 49.5, İmalat PMI 43 seviyesinde açıklanmıştı .Veri, beklentilerden sapma göstermesi halinde Sterlin’e etki edebilir. (11:30)
ABD İmalat PMI (Eylül): Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verisinin 50 üzerinde olması, sektörde bir önceki aya göre genişleme olduğunu ifade ederken, 50’nin altında olması sektörde daralma olduğunu işaret etmektedir. İmalat PMI, sektör temsilcilerinden alınan bilgiler doğrultusunda güncel verilerden oluştuğu için önemli ekonomik göstergelerdendir. Ağustos ayında ayında veri 47.90 seviyesinde gerçekleşti ve daralma bölgesinde oluştu. Eylül ayına yönelik verinin beklentisi 48 seviyesinde bulunuyor. (16:45)
ABD Bileşik & Hizmet PMI (Eylül): Satın Alma Yöneticileri endeksi (PMI) ilk okuma ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Normal şartlarda PMI verisinin 50 seviyesinin üzerinde olması sektördeki genişlemeyi ifade ederken, 50’nin altında olması sektörde daralmanın olduğuna işaret eder. Sektör temsilcilerinden alınan bilgiler doğrultusunda güncel verilerden oluştuğu için önemli ekonomik göstergelerdendir. Son olarak Ağustos ayına ait nihai Hizmetler PMI 50.60 olarak açıklanması bekleniyor. Bileşik PMI Ağustos ayında 50.20 seviyesinde açıklanmıştı. Veri, açıklandığı saatte ABD Doları’na etki edebilir. (16:45)
Ekonomik Gelişmeler
Türkiye
TCMB Para Politikası Kurulu bir haftalık repo faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltti. Son artışla TCMB yeni yönetiminde 4. faiz artışına imza attı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TCMB faiz kararı sonrası yaptığı paylaşımında fiyat istikrarı mesajı verdi.
TCMB'nin karar metninde dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiği vurgulandı.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre tüketici güven endeksi Ağustos'taki 68 değerinden Eylül'de 71,5’e yükseldi. Böylece endeks üç ay üst üste gerilemenin ardından ilk kez yükseliş kaydetti.
Yurt dışında yerleşik kişiler piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış verilerle 15 Eylül haftasında 200,8 milyon dolar hisse satışı yaptı.
Kur korumalı mevduatlarda düşüş serisi geçen hafta da devam etti. Böylelikle ilk kez KKM'de düşüş serisi dört haftaya çıktı.
ABD
ABD'de işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 16 Eylül ile biten haftada 201 bine gerileyerek Ocak sonundan bu yana en düşük seviyeye geriledi.
ABD'de ikinci el konut satışları, Ağustos'ta yüzde 0,7 azalarak Ocak ayından bu yana en düşük seviyesini kaydetti.
Avrupa
İngiltere Merkez Bankası piyasa beklentilerinin aksine politika faizini yüzde 5,25 seviyesinde tuttu.
Avrupa Merkez Bankası'nın şahin yetkililerinden Bundesbank Başkanı Joachim Nagel faizlerin platoya ulaştığını ilan etmek için erken olduğunu söyledi.
Asya
Japonya Merkez Bankası faiz oranlarında değişiklik yapmadı ve ekonomide "ılımlı bir toparlanma" yaşandığını belirtti.
Dünya
Norveç Merkez Bankası politika faizini yüzde 4,25'e çıkarırken, bu yıl için bir artış daha olacağı sinyalini verdi.
İsveç Merkez Bankası sıkılaşma döngüsüne devam etti ve yüzde 4 ile faizi tarihi seviyeye yükseldi.
Forex Yorumları
Ons altında dar bantta paslaşma
FED toplantısında ekonominin sıcak olması ve bunun enflasyon üzerindeki baskıyı artırması sıkılaştırma süresini uzatacağı için ons altının yatay banttan çıkmasına engel oluyor.Tahvil faizlerindeki yükseliş hareketi de bu noktada ons altını baskılamada diğer bir engel diyebiliriz.Bugün ABD PMI verilerini takip ediyor olacağız.Verinin beklentilerden sapması ons altında oynaklık oluşturabilir.
Teknik Analiz: Ons altın teknik anlamda yatay seyirde fiyatlanmaya devam ediyor. 1930 seviyesinden alımlar hızlandığı takdirde 1950 seviyesine doğru bir güçlenme görebiliriz. Buna karşın geri çekilmelerde 1910 seviyesi ilk destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. 1910 seviyesinde satış baskısı arttığı takdirde 1885 seviyesi desteği güçlü bir destek seviyesi olarak takip edilebilir.
Destekler: 1910 / 1900 /1885
Dirençler: 1950 / 1960 /1970
Petrol haftayı kapatıyor
Petrol fiyatları haftanın son işlem gününe yükselişle başladı. Petrol, Fed baskısını atlattıktan sonra yoluna devam ediyor. Suudi Arabistan ve Rusya’nın gittiği arz kesintisinde uzatma kararı piyasada gözüken yükselişin ana sebebi olmaya devam ediyor. Bugün açıklanacak olan ABD PMI Verileri piyasa tarafından takip ediliyor olacak.
WTI Teknik Analiz: 90$ üzerinde fiyatlanan Ham Petrolde yukarı yönlü hareketlerin devamı durumunda 93,67 seviyesi direnç görevi görebilir. Destek seviyesi olarak 88,87 öne çıkıyor.
Destekler: 88,87 / 86,29 / 84,70
Dirençler: 91,05 / 93,67 / 95,73
BRENT Teknik Analiz: Brent Petrol 92$ üzerinde tutunuyor. 91,48 seviyesi geri çekilme senaryosunda destek görevi görebilir. Yukarı yönlü hareketlerde 94,61 öne çıkan direnç seviyesi olabilir.
Destekler: 91,48 / 89,91 / 88,52
Dirençler: 94,61 / 99,24 / 103,55
Paritede ECB belirsizliği
Fed’in faiz kararı sonrası dolar endeksinin 105,5 seviyesinin üzerine çıkması ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin uzun zaman sonra tekrardan %4,5 bölgesine yükselmesi, paritedeki tepki yükselişlerini sınırlarken ECB’den gelen karışık açıklamalar ise paritedeki baskının artmasına neden oluyor. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Yannis Stournaras, “belirsizlik büyük ancak mevcut durumda bir sonraki adımımızın faiz indirimi olacağını düşünüyorum” ifadelerine karşın Avrupa Merkez Bankası'nın şahin yetkililerinden Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, faizlerin platoya ulaştığını ilan etmek için erken olduğunu söyledi. Piyasalar ise Fed'in 1 Kasım'da gerçekleştireceği faiz kararına ilişkin %70,6 ihtimalle faizlerin sabit kalacağını %29,4 ihtimalle ise faizlerin 25 baz puan artırılarak %5,50 - %5,75 seviyesine çıkartılacağını fiyatlıyor. Bugün haber akışı yoğun olacak. Avrupa tarafında PMI verileriyle birlikte Merkez Bankası yetkilerinden gelecek açıklamalar, ABD tarafında ise Fed Üyesi Cook’un konuşması ise birlikte PMI verileri takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Dün gün içinde 1,0615 seviyelerine doğru geri çekilme görsek de gelen tepki alımlarıyla birlikte parite günü yataya yakın kapattı. Teknik göstergelerin aşırı satım bölgesine yakın hareket ettiği ve 1,0600 seviyesinin destek olarak çalıştığı paritede görülebilecek tepki yükselişlerinde 1,0670 seviyesi takip ediliyor olacak. Parite 1,0670 seviyesinin üzerinde tutunabilirse tekrardan 1,0700 seviyesine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Paritede risk iştahının azalmasıyla birlikte oluşabilecek 1,0600 seviyesi altında ki fiyatlamalarda ise paritedeki satışlar derinleşebilir.
Dirençler: 1,0670 / 1,0700 / 1,0715
Destekler: 1,0630 / 1,0600 / 1,0550
DolarTL ılımlı pozitif
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçen piyasa beklentilerini aşan faiz artırımının ardından bu kez tahminlere paralel bir faiz artışı yaptı. Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan TCMB Para Politikası Kurulu bir haftalık repo faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltti. Son artışla TCMB yeni yönetiminde 4. faiz artışına imza attı. TCMB'nin karar metninde dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiği vurgulandı. DolarTL'de orta ve uzun vadede ana yön yukarı olmaya devam ediyor.
Teknik Analiz: USDTRY paritesi uzun zamandır doğal akışında hareket etmediğinden teknik hedef vermek oldukça zor. Hatta çoğu zaman da anlamsız olabilir. Dolayısıyla oldukça küçük adımlarla yukarı yönlü eğilimin sürmesini beklemekteyiz. 27 seviyesinin üzerinde kalmakta ısrarcı oluşması halinde kademeli olarak 28.50 seviyesine doğru yukarı yönlü adımlar izlenebilir.
Destekler: 26.00\ 25.50 \ 25.20
Dirençler: 27.15 \ 27.30 \ 27.50
EURTRY Teknik Seviyeler
Destekler: 28.50 \ 27.50 \ 27.00
Dirençler: 29.20 \ 29.50 \ 29.80
Viop Kontratları
Endeks Kontratı
30 endeks VIOP kontratında spottaki 8450 seviyesi üzerine yerleşilmesi halinde yeni ya da ilave uzun pozisyonlar denenebilir. Gün içi işlemlerde 8450 seviyesi üzerine yerleşilmekte zorlanılması halinde ise 8065 seviyesine gerileme riskinden dolayı pozisyonsuz izlemekte fayda olabilir.
Spot Endeks teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Dirençler: 8450 / 8610 /87100
Destekler: 8065 / 7770 / 7500
Dolar Kontratı
DolarTL'de uzun bir yükseliş trendinin ardından dün düşüş izlendi. Ancak bugün uzun süredir takip ettiğimiz bant aralığının üstünde pozitif hareketine devam ediyor. Kontratta spottaki 26.00 seviyesi stop loss alınarak uzun pozisyonlar takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketin devamında ise 27.10 seviyesi direnç olarak izlenebilir.
Spot DolarTL teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 26.00\ 25.50 \ 25.25
Dirençler: 27.10 \ 27.30 \ 27.50
Ons Altın Kontratı
Ons altın VIOP kontratında 50 günlük hareketli ortalamasından alımlar hızlandığı takdirde spottaki 1940 ve üzeri kapanışlarda mevcut uzun pozisyonlar korunabilir. Spottaki 1950 ve üzeri kapanışlarda ilave uzun pozisyonlar eklenebilir. Buna karşın spottaki 1910 seviyesi ve altındaki kapanışlarda kısa pozisyonlar denenebilir.
Spot Ons altın teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 1910 / 1900 /1885
Dirençler: 1940 / 1950 /1960
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.