Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Gündeminde Bugün

" ABD, Mevcut Konut Satışları(May),
" ABD, S&P Global Bileşik, Hizmet ve İmalat PMI (Haz)(Öncü)
" Euro Bölgesi, Almanya, İngiltere, S&P Global Bileşik, Hizmet ve İmalat PMI (Haz)(Öncü)
" Almanya, Bundesbank Başkanı Nagel'ın Konuşması,
" İngiltere, Perakende Satışlar(May),
" Türkiye, Yurtdışı ÜFE(May),
" Türkiye, Şirketler için Finansal Sonuçlarını Son Gönderme Tarihi (Konsolide)
"
Küresel risk iştahı bu sabah karışık yönde seyrediyor…
Dün küresel piyasaların odağında İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz oranı kararı vardı. BoE, beklentilere paralel olarak faiz oranını %5,25 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı. Kararın ardından Bailey, enflasyonun %2,0'a gerilemesinin "iyi haber" olduğunu belirterek, enflasyonun düşük kalacağından emin olmaları gerektiğini ve bu sebeple faiz oranını sabit bırakma kararı aldıklarını açıkladı. Öte yandan ABD'de nVidia'nın en değerli şirket olmasıyla birlikte teknoloji hisseleri yükselişe geçti. Ayrıca perakende satışların beklentinin altında gerçekleşmesi ve dün haftalık işsizlik başvurularının beklentinin üzerinde gerçekleşmesi ve Fed imalat endeksinin beklentilerin altında kalması ekonomik zayıflamaya işaret ederken küresel risk iştahında artışa sebep oldu. Bu sabah Dolar endeksi 105,54 ile negatif yönde, ABD 10 yıllık tahvil faizleri %4,26 ile yatay yönde bulunuyor. ONS altın, bu sabah 2362 dolar ile pozitif yönde bulunuyor. Bu sabah ABD vadelileri pozitif yönde hareket ediyor. Brent petrol bu sabah 84,86 dolar ile yatay seyrediyor. Japonya TÜFE verilerinin beklentinin altında açıklanmasıyla Asya borsaları negatif yönde seyrediyor. Bugün ABD'de mayıs ayı konut satışları takip edilecek. ABD, Euro Bölgesi, Almanya ve İngiltere'de S&P Global bileşik, hizmet ve imalat PMI öncül verileri gündemin odağında olacak. Ayrıca Almanya'da Bundesbank Başkanı Nagel'ın konuşması, İngiltere'de mayıs ayı perakende satışları takip edilecek. Yurt içinde ise gündem sakin olmakla birlikte yurtdışı ÜFE verileri takip edilecek. Dün Londra'da yatırımcı toplantılarına katılan Bakan Şimşek, Enflasyonun gelecek yıl 10'lu rakamların ortalarında, sonrasında ise tek haneli rakamlarda olmasının muhtemel olduğunu belirtti. Öte yandan dün ayrıntıları belli olan vergi reform paketinin içeriğinde sermayeye yönelik vergi uygulamaları getirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması için düzenleme önerileri bulunuyor. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin 1Ç24'e ilişkin finansal tablolarının gönderim tarihi bugün sona ermektedir. Dün günü görülen en yüksek seviyeden pozitif görüntü ile kapatan BIST100 endeksinde, güne yukarı yönde başlanabilir. Gün içinde 10650-11000 bandının önemli olmasını ve endekste, 11600 üzerine TL bazında zirvenin hedefte olmasını beklemekteyiz.


Veri Gündemi
Bugün küresel piyasalarda S&P Global bileşik, hizmet ve imalat PMI öncül verileri açıklanacak. PMI verileri ekonomik durumu yansıtmaları ve ekonomik aktiviteye ilişkin öncü gösterge olmaları sebebiyle yakından takip edilmektedir. PMI'da "50" kritik eşiğinin altındaki değerler sektörde daralmaya, üstündeki değerler ise büyümeye işaret etmektedir.

ABD'de bugün mayıs ayı mevcut konut satışları ve haziran ayı S&P Global bileşik, hizmet ve imalat PMI öncül verileri takip edilecek. Mart ve nisan aylarında düşüş gözlenen aylık konut satışları nisan ayında 4,14mn olarak gerçekleşmişti. Mayıs ayında ise beklenti 4,08mn olacağı yönünde. Öncü PMI verilerinde ise 50 referans değerinin üzerinde olmakla birlikte, hizmet PMI'ın 54,8'den 53,7'ye, imalat PMI'ın ise 51,3'ten 51,0'a gerilemesi beklenmektedir. Bileşik PMI mayıs ayında 54,5 olarak açıklanmıştı. Euro Bölgesi'nde odak bileşik, hizmet ve imalat PMI öncül verilerinde olacak. Bileşik PMI mayıs ayında 52,2 olarak gerçekleşmişti. Haziran ayı öncül verisi için ise beklenti 52,5 olacağı yönünde. Hizmet PMI'ın öncül verilerde 53,2'den 53,5'e yükselmesi beklenirken, imalat PMI'ın 48,0 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Almanya'da haziran ayı öncü verilerinde bileşik PMI'ın 52,4'ten 52,7'ye, hizmet PMI'ın 54,2'den 54,4'e, imalat PMI'ın ise 45,4'ten 46,4'e yükselmesi beklenmektedir. İngiltere'de ise haziran ayı PMI öncü verilerinde, bileşik PMI'ın 53,0'dan 53,1'e, hizmet PMI'ın 52,9'dan 53,0'a, imalat PMI'ın ise 51,2'den 51,3'e yükselmesi beklenmektedir. Ayrıca mayıs ayı perakende satışlarında aylık bazda %1,6 artışla birlikte yıllık bazda %0,9 düşüş görülmesi beklenmektedir. Yurtiçi'nde veri gündemi sakin seyretmekle beraber, odakta mayıs ayı yurtdışı ÜFE verileri bulunuyor. Nisan ayında Yurtdışı ÜFE, aylık bazda %1,34, yıllık bazda ise %65,53 artış kaydetmişti.















Piyasalarda dün neler oldu?

ABD'de dün 1Ç24'e ilişkin cari hesap verileri, Philadelphia Fed imalat endeksi ve haftalık işsizlik başvuruları takip edildi. 1Ç24 döneminde ABD'de cari hesap 237,6mlr dolar açık verdi. Beklenti 207mlr dolar açık verileceği yönündeydi. Öte yandan haziran ayında Philadelphia Fed imalat endeksi 1,3 puan ile 4,5 puanda sabit kalacağı yönündeki beklentilerin gerisinde kaldı. 10-14 Haziran haftasına ilişkin işsizlik başvuruları 238bin kişi olarak açıklandı. Beklenti 235bin kişi olarak gerçekleşmesi yönündeydi. Dört haftalık ortalama 232,75bin kişi olarak gerçekleşti.

Euro Bölgesi'nde ise dün tüketici güveni öncü verisi takip edildi. Öncü veri -14,0 puan olarak beklentilere paralel açıklandı.

Almanya'da dün gözler ÜFE verilerindeydi. ÜFE'de mayıs ayında aylık bazda değişim gözlenmezken, yıllık bazda %2,2 düşüş kaydedildi. Böylece üretici fiyatları yıllık bazda art arda 11 ayda düşüş kaydetti. Mayıs ayı için beklentiler aylık bazda %0,1 artış, yıllık bazda ise %2,0 düşüş seviyelerinde bulunuyordu.

İngiltere'de ise dün odakta Merkez Bankası'nın faiz oranı kararı vardı. BoE, haziran ayında faiz oranını %5,25 ile sabit bırakma kararı aldı. Karar sonrası yapılan açıklamada Bailey, enflasyonun yüzde 2'ye düşmesinin "iyi haber" olduğunu belirterek, "Enflasyonun düşük kalacağından emin olmamız gerekiyor ve bu nedenle faiz oranlarını şimdilik yüzde 5,25'te tutmaya karar verdik" dedi.

Yurtiçi'nde dün merkezi yönetim bütçe dengesi, merkezi yönetim borç stoku ve tüketici güveni verileri takip edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre merkezi yönetim bütçesi mayıs ayında 219,4mlr TL fazla verdi. Kasım ayından bu yana ilk kez fazla görülen bütçede 2024 yılı ilk beş ayında 471,9mlr TL açık verildi. Bütçe gelirlerinde en büyük kalem olan vergi gelirleri mayısta geçen yılın aynı ayına göre %77,1 artarak 898,4mlr TL oldu. Öte yandan mayıs ayında Merkezi yönetim borç stoku 7.641mlr TL olarak gerçekleşti. Borç stokunun 2.996mlr TL tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsi, 4.644mlr TL tutarındaki kısmı ise döviz cinsi borçlardan oluşmaktadır. Tüketici güven endeksi haziran ayında önceki aya göre 2,7 puan azalarak 78,3 oldu. Böylece endeks, 2024 yılının en düşük seviyesine ulaştı.




  Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
  http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş