Veri Gündeminde Bugün
• ABD, Fed Üyesi Logan’ın Konuşması,
• ABD, New York Fed Tüketici Enflasyon Beklentileri (Ağu),
• ABD, Fed Üyesi Jefferson’ın Konuşması,
• Euro Bölgesi, Sentix Yatırımcı Güveni (Eki),
• Türkiye, Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları (Eyl),
• Türkiye, Dış Ticaret Endeksleri (Eki)
Küresel piyasalar haftaya satıcılı yönde başladı…
Küresel piyasalar yeni haftaya zayıf risk iştahı ile başlıyor. İşgücü istatistiklerinin takip edildiği geçen haftayı ABD borsaları karışık seyirle tamamladı. Haftalık bazda Dow Jones %0,30 düşerken, S&P500 %0,48, Nasdaq %1,60 değer kazandı. Bu sabah ABD vadeli endeksleri ve Asya borsaları satıcılı yönde bulunmaktadır. ABD enflasyonunun hala çok yüksek olduğunu belirten Fed üyesi Bowman, faizlerin daha da artırılması gerekebileceğini ifade etti. Bowman ayrıca, yüksek enerji fiyatlarının enflasyonda yukarı yönlü risk yarattığını belirtti. On bir haftalık yükseliş serisini sona erdiren dolar endeksi bu sabah 106,32 ile artı yönde, ONS altın ise 1851 dolardan işlem görmektedir. Geçen hafta %4,89 ile 16 yılın zirvesini test eden ABD 10 yıllık tahvil faizleri yeni haftada %4,80 ile yatay yönde hareket etmektedir. Petrol fiyatları ise Orta Doğu’da artan gerginlikle %3,50 artışla 87 dolara yükseldi. Küresel piyasalarda bu hafta; ABD’de enflasyon rakamları ve FOMC toplantı tutanakları, Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi ve ECB toplantı tutanakları, Almanya’da final TÜFE, İngiltere’de aylık GSYH ve sanayi üretimi, Çin’de TÜFE, Japonya’da ÜFE, yurt içinde ödemeler dengesi istatistikleri ve sanayi üretimi öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer almaktadır. Küresel piyasalarda bu hafta ayrıca, IMF ve Dünya Bankası'nın Fas’ın Marakeş kentindeki yıllık toplantıları izlenecek. Geçtiğimiz hafta Türkiye ziyaretini tamamlayan IMF, büyüme tahminini 2023 için %4, 2024 içinse %3,25 olarak açıkladı. Haftalık bazda %1,56 değer kazanan BİST 100 endeksinde güne zayıf yönde başlanmasını beklemekteyiz. Borsada bugün İsrail-Filistin arasındaki çatışmalar nedeniyle volatilite yüksek seyredebilir. Endekste aşağı yönlü olarak 8453-8242 destek, 8562-8800 kısa vadeli dirençler olarak takip edilebilir.
Veri Gündemi
ABD’de Fed üyesi Logan ve Jefferson’ın konuşmaları takip edilecek. Dallas Fed Başkanı Logan geçtiğimiz ay yaptığı konuşmada” Geçtiğimiz birkaç yılda yaşanan kabul edilemez derecede hızlı fiyat artışlarının ardından, aşırı enflasyonu söndürdüğümüze henüz ikna olmuş değilim" diyerek Eylül ayı toplantısında faiz artırımı yapılmamasının faiz artırımlarını durdurmak anlamına gelmediğini ifade etti. Eylül ayında Fed Başkan Yardımcısı olarak atanan Phillip Jefferson’ın ise gelecek dönemin para politikalarına ilişkin açıklamaları önem arz ediyor. Ayrıca New York Fed tüketici enflasyon beklentileri ağustos ayına ilişkin verisi açıklanacak. Temmuz ayında tüketici enflasyon beklentileri ise %3,60 olarak gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde Ekim ayı Sentix yatırımcı güveni takip edilecek. Eylül ayında yatırımcı güveni -21,50 puan olarak gerçekleşti.
Yurt içinde finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları takip edilecek. TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre Ağustos ayında aylık en yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde oldu. Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %10,56, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %7,32 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Amerikan Doları %3,91, mevduat faizi (brüt) %3,97, külçe altın %4,36, Euro %5,18 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %10,44 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde; Amerikan Doları %6,73, mevduat faizi (brüt) %6,78, külçe altın %7,17, Euro %7,96 ve DİBS %13,06 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
Yurt içinde ayrıca Ağustos ayı dış ticaret endeksleri takip edilecek. TÜİK verilerine göre ihracat birim değer endeksi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,1 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %3,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) %16,1 azaldı, yakıtlarda %34,3 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %2,7 arttı. İthalat birim değer endeksi %15,7 azaldı. İthalat birim değer endeksi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %15,7 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %15,8 azaldı, yakıtlarda %41,5 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) %24,2 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %6,6 azaldı.
Piyasalarda Cuma günü neler oldu? ABD’de Cuma günü odak tarım dışı istihdam verilerindeydi. ABD’de Tarım Dışı İstihdam (TDI) eylül ayında 336 bin kişi arttı. Ağustos ayı verisi ise 227 bin olarak yukarı yönde revize edildi. Piyasa beklentisi 170 binde bulunuyordu. İşsizlik oranı ise %3,8’de sabit kaldı. Eylülde ortalama saatlik kazançlar aylık %0,2 artarak yıllık bazda %4,3’ten %4,2’ye geriledi. Piyasada beklenti %4,3’te bulunuyordu.
Yurt içinde ise hazine nakit dengesi takip edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre Eylül ayında hazine nakit dengesi 69,53mlr TL açık verdi. Hazine nakit gelirleri 486,26 mlr TL, nakit giderleri ise 555,31 mlr TL olarak gerçekleşti. Faiz dışı giderler 508,73 mlr TL, faiz ödemeleri 46,57 mlr TL olurken, faiz dışı denge 22,47 mlr TL açık verdi.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.