Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

JEOPOLİTİK RİSKLER İLE YENİ HAFTAYA BAŞLIYORUZ

Geçtiğimiz hafta JP Morgan’ın “Türk Lirası yorumu” dikkatleri çekti. JP Morgan’ın “Avrupa, Orta Doğu ve Afrika, Gelişmekte Olan Piyasalar Yerel Piyasalar Pusulası” başlıklı raporunda Türkiye ile ilgili değerlendirmelere de yer verildi. JP Morgan raporunda “TL, uzun dönemli reel efektif kur ortalamasından sapmaya göre gelişen piyasalardaki en ucuz para birimi” değerlendirmesinde bulunuldu. Türk Lirasının adil değerinden daha ucuz olduğunu belirten yatırım bankası, bundan sonra değer kaybına gerek olmadığını kaydetti. Para politikasında takip edilen sıkılaştırma adımları ile alakalı olarak ise yetkililerin döviz rezervlerinin büyümesinden ödün vermeden lirayı istikrarlı tutmayı başardıklarına da değinildi. Bankanın analisti A. Christovova; Türk lirası tahvil pozisyonunun "piyasaya paralel getiri", Türk lirası pozisyonunun ise "piyasa üzeri getiri" düzeyinde olduğu belirtildi

Almanya Federal İstatistik Ofisi, ağustos ayına ilişkin fabrika siparişleri geçici verilerini açıkladı. Açıklanan rakamlara göre; ülkede üretilen ürünler için siparişler, ağustosta aylık bazda %3,9 artış gösterirken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %4,2 azaldı. Fabrika siparişlerine ilişkin piyasa beklentisi, aylık bazda yüzde 1,8 artması yönündeydi. Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığının konuya ilişkin değerlendirmesinde, göstergelerin "endüstriyel ekonominin üçüncü çeyrekte dibe vurmuş olabileceğine" işaret ettiği belirtilerek, "Kademeli bir ekonomik toparlanma gelecek yılın başında başlamalı." ifadesi kullanıldı. Ağustosta fabrika siparişlerinde beklentilerin çok üstündeki artış olmasına rağmen Almanya'da imalat sektöründe Çin’in rekabetçi hale gelmesi, yüksek enflasyona bağlı artan faizler, yüksek enerji fiyatları ve sanayi üretiminde düşüş Alman ekonomisi üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü piyasaların merakla beklediği ABD Eylül ayı istihdam raporu ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklandı. ADP özel sektör istihdamının 89K ile beklentilerin çok altında kalması tarım dışı istihdam verisi öncesinde beklentilerin altında kalınabileceği ihtimallerini güçlendirince Fed’in iş gücü piyasasındaki soğumayı dikkate alacağı ve özellikle son dönemde Ağustos ayındaki zirve fiyatlamalarından sonra geri çekilen petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki baskıyı azaltabileceğine yönelik düşünceler birleşince Fed’in yıl içerisinde bir faiz artırımına daha gitmesine gerek kalmayacağı fikrini öne çıkarmış ve bununla birlikte dolar endeksi ve tahvil getirilerinde gevşeme gözlenmiş, piyasa biraz rahatlamış ve risk iştahı canlanmıştı. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam rakamları ise son 8 ayın en yüksek artışı oldu ve 336K ile ADP özel sektör istihdam verisinin tam tersine beklentileri aştı. Bu dönemde tarım dışı istihdam verisinin 170 bin kişi artması öngörülüyordu. Bir önceki bültende bu iki verinin zaman zaman birbiri ile zıtlıklar gösterdiğini belirtmiştik. Nitekim beklentileri aşan istihdam raporunda takip ettiğimiz bir diğer veri işsizlik oranı ise Eylül’de %3,7 beklentisinin sınırlı üstünde %3,8 açıklandı. Saatlik kazançlar ise bir önceki döneme göre değişim göstermeyerek %0,2’de sabit kaldı. Bir önceki ay tarım dışı istihdam değişimi ise 227 bine revize edildi. Karışık gelen verilerin hemen ardından; ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,81’e çıkarken dolar endeksi ise %0,2’lik artışla 106,55 seviyesine yükseldi. ABD 2 yıllık tahvil faizi %5,11’e 30 yıllık tahvil faizi ise önce %4,96’ya ardından ise %5,053 ile 2007 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Bu haftaya İsrail-Filistin gerginliği ile başlarken bunun özellikle yurtdışı piyasalarda tedirginlik ile birlikte geri çekilmelere neden olduğunu görüyoruz. Yaşanan gerginlik petrol fiyatlarını ve bununla birlikte emtia tarafını da etkilemeye devam ediyor. Altının onsu Mart 2023 tarihinden bu yana en düşük seviyesinde fiyatlama görürken yaşanan gelişmelerin ardından 20 doların üzerinde prim yaptı. Döviz ve altında artan talep sonucu bankalar alım satım makas aralığını genişletirken, işlem maliyetlerinin de arttığı görülüyor. Yaşanan bu sıcak gelişmelerin hem küresel piyasalarda hem de yurtiçinde etkileri yeni haftada takip edilmeye devam edecek.
 


USDTRY

Geçen Cuma açıklanan tarım dışı istihdam rakamları 336K ile 170K beklentisinin çok üzerinde açıklanınca ABD tahvil faizleri ve dolar endeksi yükselişe geçti. Kur tarafında veri akışının uzunca bir süredir sınırlı etkilerinin olması ile birlikte yatay pozitif fiyatlama ve olması gerektiği yerde denge bulma çalışması devam ediyor. Genel görünüm itibari ile bu trendin devam etmesini bekliyoruz. ABD borsaları bugün Columbus tatili nedeniyle kapalı, yurtiçinde ise makroekonomik veri akışı zayıf. Teknik olarak, sınırlı hareketler gördüğümüz kurda 27,70TL seviyesi üzerinde kalıcılığın devam etmesi durumunda 27,75TL ve 27,80TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde 27,60TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 27,55TL ve 27,50TL diğer bölgeler olarak takip edilebilir.


EURTRY

Çapraz kur desteğiyle 29TL üzerinde seyrediyor. Geçen Cuma Almanya’da fabrika siparişleri Ağustos’ta aylık bazda %3,9 arttı. Önceki yıla göre ise %4,2’lik azalış gözlendi. Veri aylık bazda güçlü gelse de bir önceki yıla göre ülkede yüksek enflasyon ve artan faiz ile enerji maliyetleri, sanayi üretiminde düşüş hala baskı yaratıyor. Yurtiçinde ise JP Morgan’ın TL için “Adil değerinden daha ucuz bundan sonra değer kaybına gerek yok” ifadeleri dikkat çekti. İlk destek bölgesi 29,20TL ve altında 29,00TL ve 28,90TL bölgeleri diğer destek seviyeleri olarak izlenebilir. Yükselişlerin devam etmesi halinde ilk direnç seviyesi olarak 29,30TL öne çıkıyor. Bu seviye üzerinde fiyatlamaların devam etmesi halinde ise 29,40TL ve 29,50TL sonraki direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.


EURUSD

Geçtiğimiz hafta ortasında açıklanan özel sektör istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasıyla rahatlayan piyasa hafta kapanışında gelen ve işgücü piyasasının sıkı kalmaya devam ettiğini gösteren tarım dışı istihdam rakamlarının ardından düşüşe geçti. ABD 30 yıllık tahvil faizi 2007’den sonra ilk kez %5,05’e yükseldi. Dolar endeksi yeniden 106,5 seviyesinin üzerine çıktı. Fed tarafında faiz artırım beklentisi parite üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Gün içerisinde ilk direnç 1,0560 seviyesi, ve bu seviye üzerinde sırasıyla 1,0580 ve 1,0600 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Destek bölgesi olarak ise en yakın 1,0540 noktası takip edilirken aşağı yönlü kırılmalarda 1,0520 ve altında psikolojik destek noktası 1,0500 seviyeleri izlenebilir.


ONS ALTIN

ABD’de açıklanan istihdam raporu ons altın tarafında satışa neden oldu. İşgücü piyasası sıkılığına işaret eden 336K ile istihdam değişimi ve buna karşın işsizlik oranında %0,1’lik artış ile karışık gelen veriler sonrası kıymetli madende 1810 dolar seviyesine varan geri çekilmeler gözlendi. İsrail-Filistin savaşı risk priminde bozulmaya neden olurken altına olan talebi artırdı. Bugün ABD borsaları tatil nedeniyle kapalı. Tedirginliğin devamı noktasında haber akışına paralelTeknik olarak gün içinde 1845 dolar seviyesi ve bu seviye altında fiyatlama için 1840 ve 1835 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Olası yukarı yönlü tepki alımlarının gelmesi durumunda ise 1850 dolar ve üstünde 1855 ile 1860 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.


GBPUSD

Parite ABD istihdam verilerinin ardından güçlü destek noktası 1,2100 seviyesine varan geri çekilmeler yaşadı. Fed tarafında son ADP verisi ve düşen petrol fiyatları sonrası tekrar gündeme gelen faiz artışında sona gelindiği düşüncesi yükseliş hareketine destek verirken geçtiğimiz Cuma günü 336K ile beklentileri aşan istihdam verisi rüzgarın yönünü değiştirdi ve piyasada tekrar baskı yarattı. Bugün ABD Borsaları tatil nedeniyle kapalı, İngiltere’de ise önemli bir veri akışı yok. İlk direnç noktası olarak 1,2220 direnç seviyesi takip edilebilir, bu seviye üstünde fiyatlamalarda 1,2240 ve sonrasında 1,2260 noktası diğer bölgeler olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2200 ilk destek bölgesi, bu seviye altında ise 1,2180 ve 1,2160 destek bölgelerini genel olarak takip edebiliriz.


GRAM ALTIN

Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ABD verileri sonrası ons altın tarafında baskı artınca yurtiçinde gram altın fiyatları da geri çekildi. Sonrasında dolar endeksi ve tahvillerin nispeten gevşemesi ve kurun 29,60TL üzerindeki hareketi ile birlikte 1628TL seviyesinde fiyatlamalar gözlendi. Özellikle ons altında İsrail-Filistin gerginliği ile ilgili talebin artması gram altında 1650TL yükselişini beraberinde getirdi. Gün içinde fiyat dalgalanmaları haber akışına göre olabilirİlk direnç noktası olarak 1650TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1655TL ve 1660TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1645TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında ise 1640TL ve 1635TL diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş