Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Gündeminde Bugün
 
ABD, Ortalama Saatlik Kazançlar, Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı (Haz),
Euro Bölgesi, ECB Başkanı Lagarde'ın Konuşması,
Türkiye, Dış Ticaret Endeksleri (May), Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları, Hazine Nakit Dengesi (Haz)

Küresel piyasalarda gözler tarım dışı istihdamda
ABD'de tarım dışı istihdamın takip edileceği güne küresel piyasalar zayıf risk iştahı ile başlıyor. ABD vadeli endeksler ve Asya borsaları bu sabah satıcılı yönde hareket ediyor. Dün ADP özel sektör istihdamı Haziran'da 497 bin ile beklentilerin oldukça üzerinde artış kaydetti. Son dört ayın zirvesine yönelen ISM hizmet endeksi Haziran'da 50,3'ten 53,9'a yükseldi. Dün açıklanan verilerin işgücü piyasasının güçlü olduğunu göstermesi ve Fed üyesinden gelen şahin tonda açıklamalar sonrasında, piyasalarda temmuzda 25 baz puan faiz artırım olasılığı %90'larda fiyatlanmaktadır. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, ekonomiyi soğutmak için daha fazla faiz artırımına işaret etti. Dünkü ABD verilerinin ardından negatif görünümün arttığı ONS altın bu sabah 1914 dolarda hafif artı yönde bulunmaktadır. Fed tutanakları sonrasında 103 üzerinde hareketini güçlendiren dolar endeksi sabah saatleri itibarıyla 103,056'sa yatay yönde bulunuyor. Dört ay sonra ilk kez %4'ün üzerine geçen ABD 10 yıllık tahvil faizleri bu sabah %4,04'de işlem görüyor. Küresel piyasalarda bugün ABD'de işgücü istatistikleri, Euro Bölgesi'nde ECB Başkanı Lagarde'ın açıklamaları takip edilecek. Yurt içinde ise dış ticaret endeksleri ile hazine nakit dengesi izlenecek. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, KDV oranı %18'den %20'ye yükseltildi. Maktu harç tutarı yüzde 50 artırılırken, yurtdışından getirilen telefonlara uygulanan kullanım izin harcı 20 bin TL oldu. Dün tarihi zirvesini 6207,85 puana yükselten endekste yeni güne yatay yönde başlanmasını beklemekteyiz. Gün içerisinde 6200-6300 direnç, 6050-6000 bölgesi destek olarak takip edilebilir

Veri Gündemi
Küresel piyasalarda bugün gözler ABD'nin işgücü verilerinde olacak. Fed'in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği tarım dışı istihdamda eklenti 225 binde bulunuyor İstihdam mayısta 339bin artmıştı. Ortalama saatlik kazançların haziranda %0,30 artışla yıllık bazda %4,30'dan %4,20'ye gerilemesi, işsizlik oranının %3,70'te sabit kalması bekleniyor. Son yayımlanan Fed tutanaklarında üyelerin çoğunun yılın geri kalanında daha fazla faiz artışı beklentisi öne çıkmıştı. Tutanaklarda ayrıca, işgücü piyasasının hala sıkı olduğu ve ekonomik aktivitenin tahmin edilenden daha güçlü olduğu belirtildi. Fed tarafından haziran toplantısının ardından yayımlanan "Ekonomik Projeksiyon Raporu"nda ise 2023 yılı büyüme tahmini %0,4'ten %1,0'a revize edilirken, işsizlik oranı %4,5'ten %4,1'e ve PCE enflasyon %3,6'dan %3,9'a revize edilmişti. Beklentilerin üzerinde bir istihdam rakamı risk iştahı üzerinde baskı oluşturabilir. Verinin beklentilerin altında kalması halinde ise riskli varlıklara etkisi pozitif olabilir. Piyasalarda Fed'in temmuzda 25 baz puan faiz artırımı %89 olarak fiyatlanıyor. Euro Bölgesi'nde ECB Başkanı Lagarde'ın enflasyon ve para politikasına ilişkin açıklamaları takip edilecek.

Yurt içinde yoğun veri akışı takip edilecek. Mayısta en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %3,91, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %4,55 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından DİBS %2,60, Amerikan Doları %1,57, mevduat faizi (brüt) %0,96, Euro %0,69 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; BIST 100 endeksi %8,29 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde DİBS %3,23, Amerikan Doları %2,19, mevduat faizi (brüt) %1,58, Euro %1,30 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; BIST 100 endeksi %7,73 oranında yatırımcısına kaybettirdi. İhracat birim değer endeksi nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre %1,1 artarken, ithalat birim değer endeksi %16,7 azaldı. Martta 86,4 seviyesinde bulunan dış ticaret haddi nisanda 88,7 ile 21 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Hazine nakit dengesi mayısta 169,8mlr TL fazla verdi. Nakit açığı nisanda 159,1mlr TL'de bulunmaktaydı. Hazine nakit açığı ocak-mayıs döneminde 417mlr'dan 247,2mlr TL'ye geriledi. Mayısta faiz dışı denge ise 265,9mlr TL fazla verdi.

Piyasalarda dün neler oldu?
ABD'de işgücü piyasasına yönelik takip edildi. Tarım dışı istihdam öncesi öncü veri olması bakımından takip edilen ADP özel sektör istihdamı haziranda 497 bin ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Mayısta istihdam 278bin artmıştı. JOLTS 9,824mn ile 10mn seviyesinin altına gerilerken, haftalık işsizlik başvuruları 248 bin arttı. Beklenti 245 bin kişi artış olması yönündeydi. Önceki hafta 239 bin kişi olan işsizlik başvuruları 236 bin olarak revize edildi. Dört haftalık ortalama 253,25 bin olarak gerçekleşti. Ülkede işgücü istatistiklerinin yanı sıra PMI verileri açıklandı. Bileşik PMI haziranda 53,2, hizmet PMI 54,4 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ISM imalat dışı PMI ise 50,3'ten 53,9'a yükseldi. Euro Bölgesi'nde inşaat PMI ve perakende satışlar takip edildi. S&P Global tarafından mayısta açıklanan inşaat PMI 44,6'dan 44,2'ye gerilerdi. Büyümenin öncü göstergesi ve tüketici davranışlarına ilişkin sinyal vermesi açısından takip edilen perakende satışlar mayısta değişim göstermezken, yıllık bazda %2,9 düşüş gösterdi. Perakende satışların aylık %0,2 artış kaydetmesi bekleniyordu.

Yurt içinde haftalık olarak yayımlanan menkul kıymet istatistikleri ile para ve banka istatistikleri açıklandı. TCMB verilerine göre 27 Haziran haftasında yurt dışı yerleşikler hisse senetlerinde 123,6mn USD ile net alım gerçekleştirdi. Böylelikle yabancıların dört haftalık hisse alımları 1mlr doları aştı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı ise 355,9mn dolar artışla 168,3mlr dolar oldu. 23 Haziran haftasında 107,6mlr dolar seviyesinde bulunan TCMB rezervleri 27 Haziran ile sona eren haftada %0,93 artış ile 108,6mlr dolar oldu.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş