Veri Gündeminde Bugün
" ABD, Ticaret Dengesi(Haz),
" Euro Bölgesi, Perakende Satışlar(Haz),
" Türkiye, Reel Efektif Döviz Kuru(Tem), TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu,
" Türkiye, FROTO Finansal Sonuçları (2Ç24)
Küresel risk iştahı bu sabah pozitif...
Geçtiğimiz hafta ABD'de resesyon endişesi ve Orta Doğu'da devam eden jepolitik gerilimler ile birlikte artış gösteren satış baskısı yeni haftaya taşındı. Piyasalarda Fed'in piyasaların gerisinde kaldığı düşüncesi artış göstererek gelecek haftalarda olağanüstü bir toplantı ile 25 baz puanlık faiz indirimine gidilmesi ihtimali fiyatlanmaya başladı. Dünkü işlemlerde S&P 500 %3,00, Dow Jones %2,60, Nasdaq ise %3,43 değer kaybı ile günü tamamladı. Bu sabah ADB vadelileri ve Asya Borsaları pozitif yönde hareket ediyor. Haftanın ilk işlem gününde %12,40 değer kaybeden Nikkei 225 endeksinde son 37 yılın en büyük değer kaybı kaydedildi. Japon yeni ise dolar karşısında, geçtiğimiz hafta BoJ'un faiz artırımına gitmesinin ardından son altı ayın en düşük seviyelerini test etti. Bu sabah Japonya Maliye Bakanlığı, Finansal Hizmetler Ajansı ve Japonya Merkez Bankası (BoJ), piyasaların durumunu görüşmek üzere TSİ 09:00'da toplanacak. Son altı ayın en düşük seviyelerinde bulunan USDJPY 145,6 ile bu sabah artı yönde hareket ediyor. 200 haftalık AO'sı 102,96'nın altında seyreden dolar endeksinde (DXY) bu sabah 102,84'de yatay yönde eğilim görülüyor. Aşağı yönlü hareketin hız kazandığı ABD 2 yıllık faiz getirilerinde dünkü geri çekilmeler ile %3,66 test edilerek, ABD 10 yıllık tahvil getirilerin aşağısına geçildi. Sabah saatleri itibarıyla ABD 10 yıllık tahvil getirileri %3,84 ile pozitif yönde hareketini sürdürmektedir. Geçtiğimiz hafta kaydedilen yükseliş sonrası dengelenmelerin takip edildiği ONS altın bu sabah 2410 dolardan işlem görmektedir. ABD ekonomisinde yavaşlama sinyalleri ile talep yönlü enddişelerin artış gösterdiği brent petrolde işlemler bu sabah 77,13 dolarda bulunmaktadır. Bugün küresel piyasalarda ABD'de ticaret dengesi, Euro Bölgesi'nde perakende satışlar takip edilecek. Yurt içinde ise bugün reel efektif döviz kuru ve TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu takip edilecek. Ayrıca FROTO'nun 2Ç24 dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir. Dün TÜİK tarafından açıklanan verilere göre temmuzda tüketici fiyat endeksi aylık %3,23 yıllık %61,78 artış gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, temmuzda aylık enflasyonun geçici etkiler kaynaklı artış gösterdiğini, önümüzdeki dönemde ise düşüşün daha çok hissedileceğini ifade etti. BİST100 endeksi, ABD'de verilerinin ardından resesyon endişelerinin artması ile küresel piyasalarda yaşanan satışların etkisiyle yeni haftaya sert satış baskısı ile başladı. 200 günlük AO'nın (9775) aşağı yönde test edildiği endekste, bu seviyeden etkilli olan tepki alımları izlendi. Endeksin orta vadeli teknik yönünde, 100 günlük AO'nın bulunduğu 10485 ile orta vadeli kanal desteğinin ve 50 günlük AO'nın bulunduğu 10700-10730 bölgesi üzeri kapanışlar önem arz etmektedir. Olası geri çekilmelerin devam etmesi halinde 9800 ve 9700 destekleri takip edilebilir.
Veri Gündemi
Bugün ABD'de veri gündemi sakin seyrediyor. Haziran ayına ilişkin ticaret dengesi izlenecek. Ticaret dengesinin haziranda 72,50mlr USD açık vermesi bekleniyor. Mayısta ticaret dengesi 75,10mlr USD açık kaydetmişti
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.