Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Akışında Bugün Neler İzlenecek?
• ABD, İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS), Fabrika Siparişleri (Şub)
• Euro Bölgesi, ÜFE (Şub),
• Türkiye, Reel Efektif Döviz Kuru (Mar)

Küresel piyasalarda temkinli fiyatlamalar dikkat çekiyor...
ABD borsaları dün günü karışık seyirle tamamladı. OPEC +Koalisyonun üretim kesintisi kararı sonrasında Petrol fiyatları dün günü %6,0 yükselişle kapattı. Yükselen petrol fiyatları piyasalarda Fed’in enflasyonu düşürmek için şahin kalabileceği beklentilerini gündeme getirirken ve Tesla’nın fiyat indirimleri nedeniyle marjlara ilişkin artan endişeler Nasdaq günü değer kaybıyla tamamladı. İki Wall Street stratejisinin yatırımcılara uyarıları sonrası küresel piyasalar güne karışık görüntü ile başlıyor. ABD vadeli endeksleri negatif yönde hareket ederken, Avrupa vadeli endeksleri pozitif seyrediyor. Asya borsalarında ise genel olarak alıcılı seyir hakim. Cuma günü tarım dışı istihdam öncesinde piyasalarda temkinli fiyatlamaların olduğunu gözlemlerken, dolar endeksinde (DXY) 102 üzerinde dengelenme çabası takip ediliyor. DXY’de 101,50-103,50 bandı kısa vadeli yönde belirleyici olabilir. Risk barometresi olarak izlenen SPX’de 4100 üzerinde fiyatlamalar devam ederken, yukarı yönde 4200’ü direnç olarak izlemeye devam ediyoruz. TDI öncesinde bugün küresel piyasalarda TSI 17:00’de açık iş imkanları (JOLTS) yakından takip edilecek. Şubat’ta 10,4mn’a gerilemesi beklenen JOLST’da 10,5mn üzerinde açıklanması halinde DXY’de değer kazançları gündeme gelebilir. Ayrıca gün içinde ABD’de fabrika siparişleriyle Euro Bölgesinde ÜFE rakamları takip edilecek. ÜFE’nin aylık -0,3% düşüşle yıllık %15,0’ten %13,3’e gerilemesi bekleniyor. ECB’den Holzmann Eğer Mayıs'ta işler daha da kötüleşmezse 50 baz puanlık artış olabilir" değerlendirmesini yaptı. MSCI TUR ETF’leri dün günü %0,55 değer kazanımıyla tamamladı. Dün 200 günlük AO 4670- 4680 bölgesine sert geri çekilen BIST100 endeksinde kapanış TUPRS ve SASA’nın desteğiyle pozitif tarafta gerçekleşti. BIST100 endeksinde güne pozitif görüntü ile başlanmasını beklemekteyiz. Gün içi işlemlerde 4880-5000 direnç, geri çekilmelerde 4750 destek olarak takip edilebilir.

Piyasalarda dün neler oldu?
ABD borsaları haftanın ilk işlem gününü karışık seyirle tamamladı. Dow Jones %0,98, S&P 500 %0,37 yükselirken, Nasdaq %0,27 değer kaybetti. Piyasalarda dün küresel çapta final imalat PMI verileri takip edildi. ABD’de imalat PMI martta 47,3 seviyesinden 49,2 seviyesine yükseldi. Beklenti 49,3 seviyesinde bulunuyordu. Ülkede ISM imalat PMI ise 46,3 ile yaklaşık iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Euro Bölgesi’nde imalat PMI martta 47,3 seviyesinde gerçekleşti. Beklentinin 47,1 olduğu imalat PMI şubatta 48,5 seviyesinde bulunuyordu. S&P Global Baş Ekonomisti Chris Williamson tarafından yapılan açıklamada; imalat sanayisindeki düşüşte sıkı para politikası ve düşük tüketici güveninin etkili olduğu belirtildi. Almanya’da imalat PMI 46,3’ten 44,7’ye yükselirken, İngiltere’de 49,3’ten 47,9’a geriledi. PMI verileri, ekonomik durumu yansıtmaları ve ekonomik aktiviteye ilişkin öncü gösterge olmaları sebebiyle yakından takip ediliyor. Yurt içinde gözler enflasyon rakamlarındaydı. Beklentinin %2,85 olduğu tüketici enflasyonu aylık bazda %2,29 arttı. Şubatta %55,18 seviyesinde bulunan yıllık TÜFE martta %50,51 ile son 14 ayın en düşük seviyesine geriledi. Mart ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup -1,92% ile giyim ve ayakkabı oldu. Artışın en yüksek olduğu ana grup ise %6,30 ile eğitim oldu. Üretici fiyatları aylık bazda %0,44 artarken, yıllık ÜFE %76,61 seviyesinden %62,45’e geriledi. İSO tarafından açıklanan Türkiye imalat PMI martta 50,9’a yükseldi. İSO tarafından yapılan açıklamada, “En güçlü artış ise son üç aydır ilk kez büyüme kaydeden tekstilde yaşandı. En belirgin azalma ise gıda ürünleri sektöründe gerçekleşti.” denildi.

Veri Gündemi: ABD’de bugün fabrika siparişleri ile iş imkanları ve personel değişim oranı (JOLTS) takip edilecek. Fabrika siparişlerinin şubatta %0,50 düşmesi bekleniyor. Ülkedeki açık iş sayısını gösteren JOLTS’un şubatta 10,8mn’dan 10,4’e gerilemesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde üretici fiyat endeksi (ÜFE) izlenecek. Üretici fiyatlarının şubatta %0,30 düşmesi, yıllık bazda ise %15,0’dan %13,5’e gerilemesi bekleniyor. Almanya’da ticaret dengesinin 17mlr euro fazla vermesi, yurt içinde reel efektif döviz kurunun 58,73 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.



 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş