Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Akışında Bugün Ne İzlenecek?

• Türkiye, İmalat PMI-Haz, İstanbul TÜFE- Haz
• İngiltere, İmalat PMI- Haz
• Almanya, İmalat PMI-Haz
• Euro Bölgesi, İmalat PMI- Haz, TÜFE- Haz
• ABD, Üretim PMI- Haz, ISM İmalat PMI- Haz
Küresel borsalar bu sabah çoğunlukla satıcılı seyrediyor…
Küresel piyasalarda hafta biterken satış baskısının tüm piyasalara yansıdığı görülüyor. ABD vadelilerde %1’e yakın düşüş gösteriyor. Asya piyasaları hafta başından bu yana pozitif ayrışırken, kapanışı satıcılı gerçekleştiriyor. Japonya’da bu sabah açıklanan Tokyo TÜFE yıllık bazda 0,1 puan düşüşle %2,30’a gerilerken çekirdek TÜFE %2,10’da değişiklik göstermedi. Japonya’da imalat sektör endeksleri beklentilerin altında kaldı. Çin’de resmi İmalat PMI’dan sonra Caixin imalat PMI’da 51,7 puan ile eşik değerin üzerinde yer aldı. Bu sabah piyasalarda ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki düşüş öne çıkıyor. Haziran ayında 3,50’ye yükselerek 10 yılın zirvesine ulaşan 10 yıllık getirileri bu sabah 2,95’ ile bir ayın en düşük seviyesinde yer alıyor. Dolar endeksi dünkü zayıf seyrin ardından bu sabah 104,60 seviyelerinde yatay bulunuyor. Emtia fiyatlarında genel olarak resesyon fiyatlamaları bulunuyor. Altın 1800 doların altına geriledi, gümüş %2’den fazla düşüşle 20 doların altında yer alıyor. Brent petrol hafta başındaki tepki yükselişinin ardından bu sabah yeniden 108 dolara kadar gerilemeye devam ediyor. Bugün küresel piyasalarda her ayın ilk günü olduğu gibi PMI’lar yayımlanacak. Yurt içinde mayısta %87,35 olan İstanbul TÜFE’nin haziran ayı verisi açıklanacak. Küresel piyasalardaki satış baskısına paralel olarak BIST100’de güne zayıf görüntü ile başlanabilir.
Piyasalarda dün ne oldu? ABD’de dün yoğun veri gündemi takip edildi. Mayıs ayında kişisel gelirler beklentilere paralel artarken, kişisel giderler beklentilerin altında artış gösterdi. Bir önceki ayın aylık verisi %0,90’dan %0,60’a revize edildi. Piyasaların enflasyon göstergesi olarak takip ettiği kişisel tüketim harcamaları çekirdek veride beklentilerin hafif altında kalarak yıllık %4,70’e geriledi. Haftalık işsizlik başvuruları beklentilerin hafif üzerinde 231 bin kişi olurken, dört haftalık ortalama 231,75 bin ile mart ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Chicago PMI bir önceki ayda 60,3 iken haziran ayında 56,0 puan ile büyümenin önceki aya göre ivme kaybettiğini gösterdi. Euro Bölgesinde mayıs ayındaki işsizlik oranı %6,60’ya gerileyerek 2008’den bu yana en düşük seviyeye geldi. İngiltere’de ise ilk çeyrek cari dengede beklenti -39,8 iken, -51,7 milyar sterlin ile beklentinin oldukça üzerinde açık verdi. GSYH’da aylık bazda %0,8, yıllık bazda %8,7 ile erken verilere paralel büyüme gösterdi. Almanya’da işsizlik oranı hazirandaki beklentisi %5,0 bulunuyorken, %5,3 ile beklentinin üzerinde yükseliş gerçekleşti. Yurt içinde mayıs ayındaki dış ticaret istatistikleri, TCMB’nin haftalık yayımladığı para, banka ve menkul kıymet istatistiklerinde öncelikli olarak yerlilerin döviz işlemleri ve yabancıların hisse senedi pozisyonları takip edildi. Dış ticaret açığı mayısta -10,61 milyar dolar oldu. Yılın ilk 5 ayında dış ticaret açığı 43,21 milyar dolara yükseldi. Brüt dış borç stoku 451,2 milyar dolar, net dış borç stoku 231,4 milyar dolar gerçekleşti. TCMB, PPK toplantısında para politikasının duruşu, enflasyona yönelik risklerin kaynağına, kalıcılığına ve para politikası ile ne ölçüde kontrol altına alınabileceğine dair değerlendirmeler dikkate alınarak, sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefine yönelik belirleneceğine değinildi. TCMB istatistiklerine göre kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 992,1 milyar TL'den 1 trilyon 18,2 milyar TL'ye çıktı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçtiğimiz hafta 939,7 milyon dolar artış gösterdi. Yurt dışı yerleşikler 24 Haziran haftasında net 98,4 milyon dolar hisse senedi satışı yaptılar. TCMB brüt döviz rezervleri geçen haftaya göre 893 milyon dolar, net uluslararası rezervleri ise 150 milyon dolar artış gösterdi.
Veri Gündemi: ABD’de bugün haziran ayındaki ISM İmalat PMI, üretim PMI takip edilecek. ISM imalat PMI, bir önceki ayda 56,1 seviyesinde iken 54,9’da gerçekleşmesi bekleniyor. Üretim PMI bir önceki ayda 52,4’te gerçekleşmişti. Euro bölgesinde haziran ayındaki öncü tüketici enflasyonu ve imalat PMI ön plana çıkıyor. TÜFE’de yıllık bazda %8,40 olması bekleniyor. İmalat PMI, bir önceki aya göre paralel yönde gerçekleşmesi bekleniyor. Almanya’da imalat PMI, 52,0 seviyesi ile bir önceki aya göre paralel yönde olması bekleniyor. İngiltere’de imalat PMI, 53,4 seviyesinde bekleniyor. Yurt içinde açıklanacak imalat PMI, bir önceki ayda 49,2 puanda gerçekleşmişti. İSO bugün İstanbul haziran ayı TÜFE’yi açıklayacak. Bir önceki dönemde TÜFE %87,35 seviyesindeydi


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş