Günlük FX Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Piyasalar Eurostat’ın açıkladığı TÜFE verisini takip ettiler. Açıklamaya göre Euro bölgesinde enflasyon yıllık bazda yüzde 3 olarak gerçekleşti. Temmuz ayında söz konusu veri yüzde 2.2 artmıştı ve Ağustos ayı ile birlikte beklentileri oldukça aştı ve böylelikle Euro bölgesinde enflasyon son 10 yılın en yüksek seviyesinde kaydedilmiş oldu. Aylık bazda baktığımızda da yine beklentilerin üzerinde yüzde 0.4 artış yaşandığı görüldü. Avrupa Merkez Bankası yetkilileri enflasyonundaki yükselişin geçici olacağını düşündüklerini önceki açıklamalarında belirtmişlerdi. Fakat enflasyonun beklentileri aşması bu yükselişin bir süre daha devam edebileceği beklentilerini artırıyor. Bununla birlikte AMB Yönetim Konseyi üyesi Robert Holzmann’dan PEPP hakkında açıklamalar geldi. Holzmann; AMB’nın pandemi acil alım programı (PEPP) teşviklerini azaltarak son 10 yılın zirvelerine yerleşen enflasyona odaklanması gerektiğini belirtti. Bu açıklamalarda Euro varlıklarını destekledi. Yeni günde piyasalar 11:00’da Euro bölgesinden gelecek olan PMI verisini takip edecek. Ardından gözler 15:15’te ABD kanadından gelecek olan ADP tarım dışı istihdam verisine çevrilecek. Cuma günü açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisinin öncüsü sayılabilecek bu veri yakından izlenecek. EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde 1.18371 - 1.18673 - 1.19090 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.17785 - 1.17263 - 1.16619 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini yayımladı. Rapora göre Türkiye’nin dış ticaret açığı Temmuz ayında 2020 yılının Temmuz ayına kıyasla yüzde 51.3 arttı ve 4 milyar 2778 milyon dolara çıktı. Böylelikle son 4 ayın en yüksek dış ticaret açığı kaydedilmiş oldu. Haftanın üçüncü işlem gününe başlarken ise gözler yine yurtiçinde olacak. 10:00’da açıklanacak olan GSYİH ve İmalat PMI verileri piyasalar tarafından ayrıntılı olarak incelenecek. Veriler ile birlikte TL varlıklarında volatilite artacaktır. Ardından gözler ABD kanadına çevrilecek. TSİ 15:15’te ABD’de açıklanacak olan ADP özel sektör istihdam verisi küresel bazda volatiliteyi bir miktar artırabilir. Bilindiği gibi FED varlık alım programında yavaşlama tarihi için istihdam sektörünü yakından takip ediyor. Bu sebeple Cuma günü ülkeden gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisinin öncüsü sayılabilecek bu veri merakla bekleniyor. Haftanın üçüncü işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8.38753 - 8.45109 - 8.55080 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 8.29636 - 8.23249 - 8.15638 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
ALTIN
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole sempozyumunda güvercin tonda açıklamalarda bulunması ile birlikte altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşmiş ve altın haftayı 1817 seviyelerinde kapatmıştı. Yeni haftaya da bu seviyelerin yakınlarında başlangıç yapan altın fiyatlarında hafta içerisinde bir miktar gerilemeler yaşandı. Fakat yine de fiyatlar kendini 1800 doların üzerinde tutmaya çabalıyor. Haftanın ortasına başlarken piyasalarda gözler ABD kanadında olacak. TSİ 15:15’te ABD’den gelecek olan ADP özel sektör istihdam verisi yakından takip edilecek. FED’in de varlık alım programında azaltım yoluna ne zaman gidebileceğinin kararı için yakından takip ettiği istihdam sektöründe ki son durum veriler ile anlaşılmaya çalışılacak. Cuma günü de yine ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisi küresel bazda volatiliteyi artıracaktır. Bununla birlikte 17:00’da ISM İmalat Satın Alma Müd. End. Bir diğer önemli ekonomik veri olarak karşımıza çıkıyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1830.52 - 1845.84 - 1860.22 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1808.08 - 1795.56 - 1780.84 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
PETROL
Piyasalar Ağustos ayının geride bırakırken petrol 2021 yılının en kötü performanslarından birini gerçekleştirdi. Ağustos ayını yaklaşık olarak yüzde 7 değer kaybı ile kapatan petrolde gözler OPEC toplantısında olacak. Gün içerisinde gerçekleşecek olan bu toplantı öncesinde yada sonrasında gelebilecek açıklamalar fiyatlar üzerinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. Beklentiler OPEC’in üretim artış planına bağlı kalacağı yönünde. Bu sebeple gün içerisinde fiyatlar üzerindeki volatilite diğer günlere nazaran yüksek olacaktır. CRUDE ürününü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 69.69 - 70.80 - 72.02 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 67.74 - 66.94 - 65.79 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.