Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ENDEKSTE KRİTİK SEVİYE AŞILDI
Borsa İstanbul uzunca bir süredir geçmekte zorlandığı önemde 1468 direnç seviyesini dün seansın sonuna doğru gelen güçlü alımlarla beraber 1472.07 puan seviyesinden kaparak önemli bir eşiği geçmiş oldu. BIST 100 endeksi dün yüzde 0,95 artış gösterirken Bankacılık endeksindeki GARAN, YKBNK ve AKBNK hisselerindeki yüzde 3’e varan yükselişler BIST 100 endeksini yukarı taşıdı. Gün sonuna baktığımızda endekste, 70 hissenin pozitif 24 hissenin ise negatif kapanış yaptığını görüyoruz. Toplam işlem hacminin 14.9 milyar TL seviyesinden gerçekleşmesi ise ilerleyen dönemlerdeki fiyatlamalar açısından önemini koruyor.
Uluslararası Kredi Derecelendirme kurumu Moody’s Türkiye’nin 2021 yılı büyüme rakamları ile ilgili güncelleme yaptı. Son yapılan tahmine göre Türkiye ekonomisinde yıllık büyüme yüzde 6 olarak açıklanırken bir önceki büyüme tahmini ise yüzde 5 seviyesindeydi. Geçtiğimiz yıl salgının etkisinin azaltılması ve ekonomik daralmanın önlenmesi adına sağlanan krediler sayesinde görülen güçlü kredi büyümenin etkisinin devam etmesi ve baz etkisininde katkısıyla birlikte büyümenin olumlu etkilenmesi bekleniyor. Bu karşın, enflasyonist ortamda çıkmak için uygulanan politikalarla birlikte sıkılaşan finansal şartlar ile kredi büyümesinin kontrol altına alınması ve enflasyonun sürekli yükseliş trendinde olması nedeniyle büyümede görülen ivmenin gelecek çeyreklerde geri çekileceği öngörülüyor. Raporda da yer aldığı üzere enflasyondaki yüksek seyrin ekonomi üzerinde bıraktığı tahribat devam ediyor. Cuma günü açıklanacak olan enflasyon oranı hem ilerleyen dönemdeki fiyatlamalar hem de 23 Eylül’de gerçekleştirilecek olan TCMB PPK toplantısı öncesinde önemini koruyor. Buna ek olarak, küresel piyasalar için Eylül ayından gerçekleştirilecek olan FOMC toplantısı yakından takip edilecek.
Avrupa Bölgesinde tüketici fiyat endeksi Ağustos ayında yıllık yüzde 3, aylık ise yüzde 0,4 artış gösterdi. Enflasyonda görülen yukarı yönlü hareketin son 3 aydır beklentinin üzerinde gerçekleşmesi dikkat çekerken enflasyon verisinde son 10 yılın zirvesi görüldü. Avrupa Birliği’nin lokomotifi sayılan Almanya’da ise enflasyon oranı son 13 yılın zirvesine yerleşti. Avrupa bölgesinde ekonomik toparlanmanın yılın ikinci yarısı itibariyle gerçekleşeceği beklentisi bulunmaktaydı. Son açıklanan verilere de bakılacak olursa ekonomik faaliyetlerde ciddi bir toparlanma söz konusu. Avrupa Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta yayınlanan toplantı tutanaklarında salgını döneminde uygulamaya konulan PEPP ile ilgili tartışmalara başlanıldığı ancak aksiyon alınabilmesi için tam net bir iyileşmenin görülmesi gerektiği vurgulandı.
Son zamanlarda Türkiye’deki vaka sayılarında belirli bir düzeyde stabil seyir söz konusu olmaya başladı ancak vefat sayılarındaki yüksek seyir endişeyi artıyor. Son 24 saat içerisinde açıklanan yeni vaka sayısı 21.893 olurken 252 vatandaşımız hayatını kaybetti. Toplumsal bağışıklık için son derece önemli olan iki doz aşılamayanların oranı ise yüzde 59,75 oldu.
USDTRY

ABD’de konut satışları beklentinin dışında yüzde 1,8 azalış gösterdi. Jackson Hole toplantısında güvercin bir tavır sergileyen Başkan Powell, piyasalarda tedirginliğe yol açmadı. Açıklanan ABD büyüme verisi beklentinin altında yüzde 6,6 olarak açıklandı. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,42 ve 8,50TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,28 ve 8,22 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

Avrupa bölgesinde tüketici fiyatlarındaki artış yıllık yüzde ve aylık yüzde 0,4 artış gösterdi. Avrupa Bölgesinde tüketici güven endeksi bu yıl ilk kez geriledi. Almanya’da enflasyon son 13 yılın zirvesini gördü. Küresel piyasalarda FED’in politika değişikliği konuşulmasına rağmen Avrupa Merkez Bankası yetkilisi Lane, acil durum teşviklerinin ötesindeki politikayı tartışmak için çok erken olduğunu belirtti. Seyrine devam etmesi beklenilen kurda 9,90 ve 9,95 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 9,75 ve 9,70 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

Açıklanan Avrupa enflasyon oranı son 3 aydır beklentinin üzerinde artış gösterirken yıllık artış yüzde 3 oldu. Jackson Hole toplantısı beklentide daha iyimser bir etki bıraktı. Varlık alımlarıyla ilgili sinyal veren Başkan Powell, Eylül ayı toplantısına göz kırptı. Almanya’da enflasyon son 13 yılın zirvesini gördü. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1825 ve 1,1855 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1775 ve 1,1755 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

Gerçekleştirilen Jackson Hole toplantısı sonrasında fiyatlamalarda çok fazla değişiklik olmazken Başkan Powell’ın varlık alımlarının azaltabileceğine dair açıklamalar ilerleyen dönem için değerli metalde önemli etki yaratabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizleri tekrardan 1,30 seviyesinin üzerini gördü. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1825 ve 1830$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1810 ve 1800$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki geri çekilme sürüyor. FED Başkanı Powell’ın güvercin açıklamaları piyasalardaki tedirginliği azalttı. Sterlin’de görünen dalgalanmalar endişeyi artırıyor. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3780 ve 1,3795 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3730 ve 1,3710 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

Japonya’da perakende satışlar yıllık yüzde 2,4 artarken ve Sanayi üretimi -1,5 azalış gösterdi. ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki yukarı yönlü hareketin devam etmesi sonrasında piyasalarda stres artmaya devam ediyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,70 ve 111,50 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,60 ve 108,50 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

Bugün açıklanacak olan ham petrol stokları yakından takip edilecekken gün içerisinde OPEC+ toplantısı fiyatlamalarda etkili olabilir. Çin’den gelen verilerde vaka sayılarında düzelmelerin görülmesi ve karantinaya alınan Dünya’nın en işlek Meishan limanı faaliyet göstermeye başlaması talep endişelerinin ortadan kalktığı görülüyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 72,30 ve 73420 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 71,80 ve 70,70$ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki hareketlilik Ons Altın’daki seyri etkiliyor. Varlık alım programında yapılması muhtemel olan değişiklik yakından takip edilecek. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 490 ve 500 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 480 ve 475 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.