EURUSD
Piyasalar dün Euro bölgesinden gelen PMI verilerini takip etti. IHS Markit’in açıklamasına göre özel sektör aktivitesi 50.9 olarak gerçekleşti ve beklentilerin bir miktar üzerine gelmiş oldu. Bilindiği gibi 50 seviyesinin üzeri genişlemeyi işaret ederken, verinin 50 seviyesinin hemen üzerinde gelmesi bir miktar toparlanma yaşandığı izlenimini oluşturdu. Diğer yandan Almanya’dan gelen perakende satışlar verisi takip edildi. Gelen veriye göre Almanya’da Kasım ayında söz konusu veri mevsim etkisinden arındırılmamış olarak %2.8 oranında artış gerçekleştirdi. Piyasalardaki beklentiler ise %1 seviyeleri idi. Beklentilerin üzerinde gelen veriler Euro üzerinde toparlanma hareketlerinin yaşanmasına destek sağladı. Gün içerisinde ise Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi günün ekonomik verilerinden biri olarak dikkati çekiyor. TSİ 13:00’da gelecek veri Euro varlıkları üzerinde volatilitenin artmasına neden olabilir. Bilindiği gibi Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi %2 ve %2’nin hemen altı. Veri ile birlikte hedefe ne kadar yaklaşıldığı görülecek. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.12071 - 1.12374 - 1.12748 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.11590 - 1.11276 - 1.10738 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 5.95 seviyesinin üzerine çıkan USDTRY paritesi kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler ile birlikte 5.97 seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştirdi. Yeni haftaya da bu seviyelerin yakınlarında başlayan paritede piyasalar küresel bazdaki gelişmeleri takip ediyor. Amerika ile İran arasındaki gerilimler risk faktörlerini yükseltirken, bu risk unsurları gelişmekte olan ülkelerin para birimleri üzerinde baskı oluşturuyor. Bu baskıları TL’de yaşıyor. Diğer yandan petrol fiyatlarının yükselmesi de TL üzerinde baskı oluşturan bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor. Diğer yandan dün TCMB’nin yayınladığı Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi takip edildi. Buna göre Aralık2019’da Tüfe bazında reel efektif döviz kuru endeksi 1.20 puan azaldı. Bu azalış ile birlikte endeks 76.17 seviyesine düşmüş oldu. Gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan önemli bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Amerika kanadından ise TSİ 18:00’da gelecek olan ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi verisi paritede hareketliliği artırabilir. Pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 5.98701 - 6.01713 - 6.04726 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.95884 - 5.93943 - 5.92572 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Son zamanlarda artan küresel risk faktörleri altın fiyatlarının sert hareketlenmeler gerçekleştirmesine neden oluyor. Amerika ile İran arasında İranlı generalin öldürülmesi ile başlayan gerginlikler tırmanıyor. Bu gerginlikler ile birlikte Orta Doğu’da ‘olaylar’ yaşanabileceği endişeleri yatırımcılarda güvenli liman taleplerinin oluşmasına neden oluyor. Bu da altına talepleri artırırken, artan talepler ile birlikte altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanıyor. Bu yukarı yönlü hareketlenmeler ile birlikte son 6 yılın en yüksek seviyeleri yakınlarında fiyatlanan altında piyasaların takip ettiği diğer konu ise ticaret müzakereleri. Geçtiğimiz günlerde Trump; Çin ile birinci faz anlaşmayı 15 Ocak’ta imzalayacağını belirtmişti. Bu sebeple anlaşmanın bu tarihlerde gerçekleşmesi bekleniyor. Anlaşma sonrası gözler ikinci faz anlaşmaya çevrilecek. İkinci faz anlaşmanın daha zorlu ve çetin geçmesi bekleniyor. Tüm bunlar ışığında XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1569.89 - 1590.85 - 1612.24 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1554.44 - 1545.79 - 1534.40 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
İran’ın önde gelen Generallerinden olan Süleymani’nin Irak’ta Amerika tarafından düzenlenen füze saldırısı ile öldürülmesi ardından Orta Doğu’da gerginliklerin daha da artabileceği beklentileri petrol fiyatları üzerinde oldukça sert hareketlenmeler yaşanmasına neden oldu. Özellikle Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Suudi Arabistan’daki askeri üsler ve enerji tesisleri yakınlarına füze saldırısı riskinin arttığı uyarısı petrol üretimine yönelik endişeleri oldukça artırdı. Bu endişeler ile petrol arzının azalabileceği düşünceleri petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmelerin yaşanmasına neden oldu. Petrol fiyatlarında şuanlık gündem jeopolitik gelişmeler. Diğer yandan piyasalar yarın Amerika’dan gelecek olan ham petrol stoklarını takip edecek. TSİ 18:30’da gelecek olan veri fiyatlar üzerinde hareketliliği artıracaktır. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak incelediğimizde sırasıyla 69.15 - 69.83 - 71.05 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 67.59 - 65.76 - 64.51 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir. Crude’u incelediğimizde ise direnç noktaları olarak 63.09 - 63.83 - 64.70 seviyeleri; destek noktaları olarak ise 62.35 - 61.45 - 60.69 seviyeleri takip edilebilir.
NATGAS
Kasım ayından itibaren kademeli olarak aşağı yönlü hareketlenmeler ile dikkatleri üzerine çeken doğal gaz fiyatlarında kayıplar devam ediyor. Özellikle İsrail’in 3.6 milyar dolar değerinde doğal gaz rezervine sahip Leviathan sahasında doğal gaz çıkarmaya başlaması ve üretimi iki katına çıkarması fiyatlar üzerinde bir miktar baskı oluşturmuştu. Diğer yandan küresel piyasalardaki jeopolitik gelişmeler yakından takip ediliyor. Diğer yandan piyasalar Perşembe günü TSİ 18:30’da Amerika’dan gelecek olan doğal gaz stoklarını takip edecek. Gelen veri natgasda hareketliliği artırabilir. Tüm bunlar ışığında natgas grafiğini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 2.204 - 2.263 - 2.339 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 2.106 - 2.034 - 1.948 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.