JEOPOLİTİK RİSK FİYATLAMALARI ZAYIFLAMAYA BAŞLAYACAK mı?
ABD’nin Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesinin yankıları haftanın ilk işlem gününde de devam etti. İran'ın ruhani lideri Ali Hamaney'in askeri danışmanı Hüseyin Deghan yaptığı açıklamada "ABD'nin saldırısına yanıt kesinlikle askeri olacaktır" dedi. Deghan, ABD'nin askeri tesislerinin hedef alınacağını duyurdu. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ise "52 İran sahasını hedef almış bulunmaktayız" diyen Trump'a Twitter'dan yanıt verdi. Ruhani, "52 sayısına işaret edenlerin 290 sayısını düşünmeleri daha iyi olur. Hiçbir zaman büyük İran milletini tehdit etmeyin.” ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte dün gelen haberlere göre Irak parlamentosunun geçen gün yabancı kuvvetlerin ülkeden çıkması yönünde karar almasının ardından ABD güçlerinin ülkeden çıkmaya yönelik prosedürleri hayata geçirmeye başladığı iddia edildi. Fakat bu iddia daha sonra ABD savunma bakanı tarafından gelen açıklamada böyle bir gerçeğin olmadığı belirtildi.
Ortadoğu’da yükselen ve yüksek kalmaya devam eden tansiyon nedeniyle haftanın ilk işlem gününde de riskli varlıklardan çıkışların devam ettiği gözlendi. Avrupa’da endeksler günü düşüşlerle tamamladı. Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 0,70 düşüşle 13,126,99, İngiltere'de FTSE 100 endeksi günü yüzde 0,62'lik düşüşle 7.575,34 seviyesinde tamamladı. ABD’de ise hisse senetleri Orta Doğu’da artan gerilimleri bir kenara bırakarak güvenli varlıklardan kısmen uzaklaşmasıyla geçen Cuma günkü kayıplarının ardından toparlanma isteği gösterdi.
Sabah Asya seansına da baktığımızda ise yatırımcıların iki gün süren satış dalgasının ardından Ortadoğu’daki gelişmeler konusunda tansiyonu artıracak yeni bir gelişme olmaması nedeniyle tepki alımlarıyla karşılaştı. ABD ve Avrupa vadelilerine de baktığımızda aynı şekilde yükselişlerin yaşandığı gözleniyor. Haftanın geri kalanında piyasaların genel beklentisi ABD-İran arasında yaşanacak yeni gelişmelere odaklı olmaya devam edecek.
Dün takip ettiğimiz verilerden olan hizmet PMI sonuçları Avrupa Bölgesi ekonomisinin durgunluktan uzaklaştığına işaret etti. Almanya’nın Aralık ayı hizmet PMI verisine göre endeks Kasım ayındaki 51.7 seviyesinden, 52.9 seviyesine yükseldi. Bir önceki senenin aynı ayında endeks 51.8 seviyesinde gerçekleşmişti. İngiltere’de ise hizmet PMI 50.0 seviyesinde gerçekleşti.
Bugün yurt dışında Euro Bölgesi'nde enflasyon, ABD'de ise ISM imalat dışı PMI, fabrika siparişleri, dış ticaret dengesi ve dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilecek.
USDTRY
DolarTL’de bir süredir devam eden yukarı yönlü baskı ciddi bir oynaklık artışı olmasa da devam ediyor.. Kurun yeni yılla birlikte yukarı yönlü seyrin devam üzerinde tutunmaya dün sürdürdü. Bu haftanın da en önemli gelişmesi diyebileceğimiz ABD’nin İran’lı generali vurması ile etkisi devam eden jeopolitik gerilimle gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybından da etkilenen kur aynı zamanda %11.84 olarak açıklanan 2019 yılsonu enflasyonu ile sıfıra yaklaşan reel faiz desteğinin azalmasının verdiği etkiyle Türk Lirası üzerinde oluşan baskıyla yükseliş yönündeki eğilimini devam ettiriyor. Haftanın ilk işlem gününde ABD-İran arasında haftanın ilk işlem gününde yine devam eden gerilimin etkisi kur üzerindeki yukarı yönlü baskının nedeni olabilir. Bunun yanında reel faiz desteğinin minimize olması ve TCMB aksiyonunun beklenmesi de kurdaki hareketin yönünün yukarı olmaya devam edebileceğini gösteriyor.
Geçen hafta itibariyle başlayan yeni yıla 5.94’lü seviyelerde başlayan kur, dün diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimleri kadar hızlı değer kaybı yaşamasa da 5.94 Fibo. 61.8 eşik seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Bugün bu seviyeyi baz alacağız. 5.94 üzerinde tutunma sürdüğü müddetçe kurda yükseliş eğilimi devam edebilir. Bu durumda 5.98 ilk direnç olarak izlenecek. Burası aşılırsa 6.02 ve 6.05 seviyeleri gündeme gelebilir. 5.94 altına olası bir geçişte ise düşüş bir miktar daha hız kazanarak 5.92 ve 5.89 seviyelerinin test edilmesine neden olabilir.
EURTRY
TCMB’nin son faiz kararı ve ardından S-400 üzerinden devam eden yaptırım söylemleri ile birlikte Türk Lirası üzerinde başlayan değer kayıpları yeni yılla birlikte etkisini göstermeye devam ediyor. ABD-İran arasında artan gerilimin yarattığı jeopolitik risklerdeki artışla birlikte gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde oluşan değer kaybı yurtiçinde açıklanan %11.84 yıl sonu enflasyonu ile birleşince Türk Lirası’ndaki aşağı yönlü baskının etkisi bir miktar daha fazla hissedildi. EURTRY’de ise dünkü hizmet PMI verilerinin beklentilere göre daha iyi gelmesiyle Euro’daki değer artışıyla da yukarı hareket etti. Bugün ise yine jeopolitik unsurlar ve yurtiçi gelişmeler yukarı yönlü eğilimin sürmesine neden olabilir.
EURTRY’de bir süredir devam eden yükseliş ivmesi Mayıs-Ağustos arasındaki zirve-dip arasına çektiğimiz Fibonacci çizgilerinde 61.8 geri çekilme seviyesini geçme konusunda henüz güç bulamadı. Haftanın ilk işlem gününde 6.68 bu bağlamda izleyeceğimiz Fibo. 61.8 direnci olarak takibimizde olacak. Dördüncü denemede bu seviye üzerinde kalıcı olursa devamında 6.72 ve 6.76 seviyeleri yeni hedefler olacaktır. 6.68 altındaki tutunmada ise 6.64 ve 6.60 seviyeleri tes edilebilir.
EURUSD
ABD-Çin ticaret anlaşması iyimserliğiyle birlikte Dolar’da oluşan değer kaybı ile Euro para biriminde ise dünkü hizmet PMI verilerinin beklentileri aşmasıyla meydana gelen değer kazanımları sonucu parite önceki günü 1.12 seviyelerine kadar yükselerek tamamladı. Geçen hafta Avrupa’da açıklanan revize imalat PMI verilerinin Fransa dışında daralma bölgesinde kalmaya devam etmesi, ticaret anlaşmasına dayalı bekleyişler ve ABD-İran eksenli jeopolitik gerilimdeki artışla oluşan fiyatlama sonucu paritenin 1.1240’lardan başlattığı düşüş hareketinin ardından yaşanan toparlanma isteğinin zayıf kalacağını düşünüyoruz. Zira Ortadoğu’da yaşanan gerilimin para birimleri üzerindeki etkisi Euro’da da etkisini gösterebilir.
2019’un son günü 1.1240 yakınlarından başlayan geri dönüş paritede henüz ciddi bir toparlanma emaresi olmadığını işaret ediyor. Bu bağlamda zaman zaman yaşanan yükselişlerin satış fırsatları vermeyi sürdüreceğini düşünüyoruz. Yeni günde 1.1240 aşılamadığı sürece yaşanacak aşağı yönlü baskıda 1.1120 ve 1.1080 destek seviyelerine kadar hareketler meydana gelebilir. 1.12 ilk direnci ise bugün takibimizde olacak. 1.1240 eşik seviyesi aşılırsa 1.1275 takip edilmeli. Bu durum ise yükseliş sonrası satış fırsatı olarak yine değerlendirilebilir.
XAUUSD
ABD’nin üst düzey İranlı komutanı öldürmesinin Ortadoğu'da daha geniş bir çatışma korkusunu körüklemesi nedeniyle ons Altın Pazartesi günü yaklaşık yedi yılın en yüksek seviyesine kadar yükseldi. Hali hazırda ABD-Çin ticaret anlaşması haberleri (15 Ocak’ta imzaların atılması bekleniyor) ve buna ilişkin gelen olumlu haber akışlarına rağmen ortaya konmamış olan somut bir metin güvenli varlık talebini canlı tutmakta ve Altın fiyatları yükselmekteydi. Şimdi ise uzun süredir ciddi fiyatlanmayan jeopolitik risklerin de devreye girdiğini görüyoruz. ABD saldırısı sonrası İran hükümeti nükleer anlaşmadaki taahhütlerin hiç birine uymayacağını açıkladı. Irak hükümeti ise ABD askerlerinin ülkesinden çıkarılmasına onay verdi. Trump ise bu karara karşılık ciddi yaptırım tehdidinde bulundu. Trump’ın halen bir nükleer anlaşma konusunda iyimser olduğuna dair haberler ise Altın’da düzeltme fırsatı yaratmış olsa da yaşanan gelişmeler jeopolitik tansiyonun yüksek kalmaya devam edeceğine işaret ediyor. Bu durumda ise güvenli varlıklara olan ilginin sürmesine ve Altın yükselişinin sürmesine imkan verebilir.
Geçen Cuma günü açılışını 1529 Dolar yakınlarından yağan ons Altın ABD’nin İran saldırısı akabinde güvenli varlık alımlarındaki artışla 1553 Dolar’a kadar yükseldi. Yeni günde Trump’ın açıklamalarıyla son 7 yılın en yüksek seviyelerine doğru yükselişle hızlı başlangıç yapan ons Altında 1562 ilk destek seviyesi üzerinde tutunma sürdüğü müddetçe mevcut jeopolitik tansiyonla devam edecek alımlarla 1575 direnci hedefimizde olacak. Bu seviye aşılırsa 1585 ve 1590 seviyeleri yeni hedefler olarak radarımıza girecek. 1570 altında ise bir miktar kar alma eğilimi 1562 ve 1557 seviyelerine kadar devam edebilir. Genel olarak düşüşler olsa da ana yönün yukarı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
GBPUSD
Yeni yılın başlamasıyla birlikte İngiltere’de gözler bu ay sonunda gerçekleşecek Brexit sonucunda olmaya başlamış durumda. Brexit’in gerçekleşeceği neredeyse kesin fakat asıl sorun geçiş sürecinin 11 ay sürecek olması ve bu sürecin dün gelen haberlere göre de uzatılmayacak olması olarak belirtilebilir. Bu durum Brexit belirsizliği sona erse bile anlaşmasız ayrılık konusunda risklerin yeniden oluşmasıyla Sterlin üzerindeki aşağı yönlü baskının yeniden oluşmasına zemin hazırlıyor. ABD-Çin ticaret anlaşması ile oluşan iyimserlikten ve dünkğ hizmet PMI verilerindne bulduğu destekle Sterlin bir miktar toparlansa da geçen Cuma günü inşaat ve tüketici talebindeki durgunluk gösteren verilerin ardından Yeni yükseliş ivmesinin gücü zayıf kalabilir. Dünkü toparlanma isteğine rağmen İngiltere ekonomisindeki Brexit belirsizliklerine dayalı zayıf ekonomik görünümün etkisiyle GBPUSD’de yaşanan yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
Brexit’in gerçekleşeceğine dair iyimserlikle 1.35’e kadar yükseldikten sonra 11 aylık geçiş sürecinde anlaşmasız ayrılık olabileceğine dair endişeleri fiyatlamasıyla düşüşe yönelen parite Fibo. 38.2 geri çekilme seviyesinden destek bularak buradan tepki almıştı. Yükselen kanaldaki harekette 1.3060 kanal desteği üzerinde kalabildiği sürece yukarı yönlü eğilim bir süre etkili olabilir. Bu bağlamda bugün 1.32 ve 1.3250 direnç seviyeleri izlenmeli. 1.3060 öncesinde ise ara destek 1.3120 seviyesi izlenmeli. Yükselen kanal içindeki hareketleri bugün takip edeceğiz.
USDJPY
USDJPY’de yeni yılın ilk işlem gününün ardından geçen yılın son günlerinde başlayan güvenli varlık fiyatlamasının ABD-İran arasında yaşanan gerilimin etkisiyle devam ettiği gözleniyor. Bu bağlamda güvenli varlık Yen’deki alımların artmasıyla USDJPY’de 107.80 seviyelerine kakadar düşüşlerin yaşandığı gözlendi. Dün ise bu seviye yakınlarından düzeltme hareketlerinin geldiği gözlendi. Yaşanan gelişmelere baktığımızda ABD’nin İran’lı generali öldürmesinin ardından İran’ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerinin hiç birini yerine getirmeyeceğini açıklaması, Irak’ın ülkesinden ABD askerlerini çıkarmasına onay vermesi ve Trump’ın buna karşılık yaptırım tehditleri fakat İran ile nükleer anlaşma umudunu dile getirmesi karışık fiyatlamalar yaratsa da jeopolitik tansiyonun bir süre daha yüksek kalmaya devam edeceğine ve güvenli varlıklara olan ilginin sürebileceğine işaret ediyor.
USDJPY’de 109.70 zirvesinin aşılamaması ardından gelen Yen talebindeki artışla başlayan düşüş hareketi geçen Cuma hız kazandı. Bu bağlamda bugün 107.70 fibo. 38.2 geri çekilme seviyesi ilk destek noktası olarak takibimizde olacak. Buradan tepki alamadan düşüş yaşaması durumunda 107.10 ve 106.50 seviyeleri yeni hedefler olabilir. 107.70’den tepki alması durumunda ise yaşanacak yükselişte 108.50 ve 108.80 seviyeleri test edilebilir.
HAM PETROL
Yeni yılla birlikte OPEC+ ek arz kesintisinin devreye girmesiyle günlük 2,1 milyon gün/varil üretim azalması petrol fiyatları üzerinde sınırlı yukarı etki yaratırken ABD stoklarındaki beklentilere göre daha fazla azalışlar ve ABD-Çin ticaret anlaşması için oluşan iyimserlik de yukarı yönlü harekete destek veren unsurlar olarak ön plana çıkmaktaydı. ABD’nin İran’lı generali öldürmesi ile yükselen jeopolitik risklerle birlikte petrol fiyatlarında yükseliş ivmesinin hız kazandığı gözlendi. 64.70 seviyelerini gören ham petrol fiyatı piyasaların jeopolitik gerilimi değerlendirmeye almalarıyla bu seviyeden tekrar 62 Dolar seviyelerine geri çekildi. Yeni günde İran ve Irak’ın son söylem ve hamleleriyle jeopolitik risklerin sürmesi petrolde yukarı yönün geri çekilmeler yaşansa da devam edeceğine işaret ediyor.
Jeopolitik tansiyonun yüksek kalmaya devam etmesiyle birlikte yukarı yönlü hareketin süreceğini düşündüğümüz ham petrolde olası düzeltme hareketlerinde 62.40 ve 61.90 destek seviyeleri olarak takibimizde olacak. Bu bölgeden gelebilecek tepki hareketlerinde yükselişler yeniden gözlenebilir. Bu bağlamda 64.00 ve 64.60 seviyeleri hedef olabilir. 61.90 altına doğru sarkma oluşursa 61.50 seviyesi test edilmek istenebilir. Petrolde ana yönün yukarı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
XAGUSD
ABD ile Çin arasında birinci faz ticaret anlaşması kapsamında oluşan iyimserlik ve bu etkiyle ticaret hacminde oluşacak olası artış beklentisi ile yukarı yönlü hareketine devam eden Gümüş, önceki gün son yaşanan jeopolitik risklerdeki artışla güvenli varlıklara artan yönelimle ons Altın’daki yükselişle birlikte yükseliş yaşadı fakat bu potansiyelini yine ticari risklerle birlikte devam ettiremedi ve günü bir süredir geçmekte zorlandığı 18.08 desteği üzerinde tamamladı. Yeni günde yaşanan jeopolitik gelişmelerin 15 Ocak’ta beklenen ticaret anlaşmasının önüne geçmesiyle Gümüş’te nispeten zayıf hareketlerin devamı gözlenebilir.
Aralık ayı başından itibaren başlayan yükselişte fibo. 50 geri çekilme seviyesi 18.08 üzerinde henüz tutunamayan Gümüşte haftanın ilk işlem günü bu seviye ilk direnç olarak takip edilecek. Bu nokta aşılabilirse yükselişler 18.26 ve 18.45 Dolar seviyelerine doğru devam edebilir. 18.08 altında kalıcılığın sürmesi halinde ise gelebilecek satışlarda 17.90 ve 17.70 seviyelerine doğru düşüşün devamı gelebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.