Günlük Forex Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Geçtiğimiz ay kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler ile dikkatleri üzerine çeken EURUSD paritesi yeni ay ile birlikte toparlanma eğilimine girdi. Piyasalar dün Euro bölgesinden gelen Markit Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi ve Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi verilerini takip etti. Veriler sırasıyla 50.6 ve 51.9 olarak gerçekleşti. Almanya'dan gelen Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi ise 51.7 olarak gerçekleşti. Veriler genel olarak piyasaları tatmin etti. Diğer yandan Amerika kanadından gelen ADP özel sektör istihdamı takip edildi. Gelen veriye göre Amerika'da Kasım ayında istihdam artışı yavaşladı ve 67K arttı. Beklentiler ise 135K düzeyinde artış idi. Beklentilerin altında gelen veri ile dolarda küresel bazda değer kayıpları yaşanırken, EURUSD paritesinde yukarı yönlü hareketlenmeleri destekledi. Gün içerisinde Euro bölgesinden büyüme verisi gelecek. Veri TSİ 13:00'da açıklanacak. Beklentiler yılık bazda %1.2; çeyreklik bazda ise %0.2 oranında büyüme olacağı yönünde. Veriler beklentiler üzerinde gerçekleşirse EURUSD paritesinde yukarı yönlü hareket desteklenebilir. Tüm bunlar ışığında pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.10907 - 1.11146 - 1.11401 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.10671 - 1.10440 - 1.10275 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY
Dün piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi'ni takip etti. Buna göre Kasım ayında reel efektif döviz kuru endeksi Tüfe bazında 0.41 puan arttı ve 77.35 seviyesine yükseldi. Endeks Ekim ayında 76.94 seviyelerinde bulunuyordu. Türk lirasının değeri kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre Tüfe bazında 1.6 puan arttı. Yi-Üfe bazında ise 1.04 puanlık azalış gerçekleşti. Diğer yandan Amerika'dan gelen ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği verisi takip edildi. Gelen veriye göre Amerika'da Kasım ayında istihdam artışı yavaşladı ve 67K artış oldu. Piyasalardaki beklentiler ise 135K seviyelerinde idi. Beklentilerin altında gelen veri ile dolarda küresel bazda değer kayıpları yaşandı ve USDTRY paritesi aşağı yönlü hareketlenerek 5.73'leri gördü. Ayrıca dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump Nato Zirvesi'nde özel görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığı İletişim Danışmanı Altun; Görüşmenin son derece verimli gerçekleştiği açıklamasında bulundu. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 5.75739 - 5.77062 - 5.79233 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.73566 - 5.70951 - 5.68618 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Ticaret müzakereleri hakkındaki ılımlı hava ile Kasım ayında keskin bir düşüş gerçekleştiren altın fiyatları; ABD - Çin arasındaki gerilimlerin artması ile birlikte toparlanma eğilimleri gerçekleştiriyor. Fakat gerginlikler artsa da dün gelen haber akışlarına göre ABD ve Çin ticaret anlaşmasının birinci fazında geri çekilecek tarifelerin miktarı konusunda anlaşmaya varmaya oldukça yakın. Konuya yakın kaynaklara göre; ABD Başkanı Trump'ın Salı günkü anlaşmanın acil olmadığını ima eden açıklamalarını hazırlıksız yaptığını ve bu yorumların görüşmelerin sekteye uğradığı anlamına gelmediğini belirtti. Aynı kaynaklara göre Amerikalı müzakereciler 1. Faz anlaşmanın 15 Aralık öncesi (Amerikan tarifelerinin yürürlüğe gireceği tarih) imzalanmasını bekliyor. Bu haber akışı ile birlikte yukarı yönlü hareketlenen altın fiyatları aşağı yönlü sert gevşedi. Fakat konu hakkında gelecek olan haber akışları fiyatların yönünü ciddi anlamda etkileyecektir. Gün içerisinde Amerika'dan gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları hareketliliği artırabilir. Tüm bunlar ışığında XAUUSD'yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1484.43 - 1495.30 - 1503.62 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1427.87 - 1466.07 - 1455.41 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Gözler artık Viyana'da yapılacak olan OPEC toplantısına iyice çevrilmiş durumda. Toplantı öncesinde piyasalar bu toplantı sonrasında mevcut arz kısma anlaşmasının 2020 Haziran ayına kadar uzatılabileceği beklentileri ağırlık basıyor. Fakat mevcut arz kesintisinin artırılabileceği beklentileri şuan mevcut değil. Bununla birlikte dün Irak Petrol Bakanı bazı açıklamalarda bulundu. Irak Petrol Bakanı toplantı öncesi 400.000 varil daha kısıntı istediğini belirtti. Ek olarak; OPEC+'nin mevcut anlaşmasının o kadar etkili olmadığını, arz kısıntıları konusunda henüz uzlaşma olmadığını sözlerine ekledi. Diğer yandan dün Amerika'dan gelen ham petrol stokları takip edildi. Gelen veriye göre geçtiğimiz hafta Amerika'da stoklar -4.856M olarak gerçekleşti. Veri ile birlikte petrol fiyatlarında volatilite arttı. Piyasalar bir yandan Amerika'daki üretimi, bir yandan küresel gelişmeleri, bir yandan da OPEC kanadından gelen haber akışlarını takip ediyor. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 63.46 - 64.27 - 65.29 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 62.47 - 61.68 - 60.44 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
NATGAS
Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği aşağı yönlü hareketlenmeler ile dikkatleri üzerine çeken natgas yeni hafta ile birlikte bir miktar toparlanma hareketlenmeleri sergiledi. Bu toparlanma hareketleri ile birlikte Salı günü 2.50 seviyelerini gören natgas bu seviyelerde uzun süre tutunamadı ve aşağı yönlü gevşedi. Şimdi gözler yavaş yavaş yarın Amerika kanadından gelecek olan doğal gaz stokları verisine çevrilmeye başlandı. Buradan gelecek olan bilgiler natgas fiyatlarında volatilitenin artmasına neden olacaktır. Diğer yandan küresel bazda gelişmeler de yakından takip ediliyor. Bu gelişmelerde emtia fiyatlarını etkileyebiliyor. Tüm bunlar ışığında natgası teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 2.429 - 2.507 - 2.554 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 2.369 - 2.306 - 2.264 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.