PİYASALAR TİCARET ANLAŞMASINA OLDUKÇA DUYARLI ŞEKİLDE YÖN BULMAYA DEVAM EDİYOR..
Önceki gün NATO zirvesi yine global piyasaların gündeminde olmaya devam etti. Bu zirvenin gündem maddesi haline gelmesi özellikle Trump’ın bu zirvedeki söylemleri olarak ön plana çıktı. Trump kullandığı ifadelerle yine piyasalarda önemli dalgalanmalar yaratmayı başardı. Zirvenin ilk gününde ABD-Çin ticaret anlaşmasının 2020 yılı sonuna kalabileceğini söylemesinin ardından dün müzakerelerin oldukça iyi gittiğini söyledi. Bunun dışında Türkiye hakkında S-400’lerin alımını değerlendiriyoruz ifadeleri ile endekse gelen sert satışların ardından dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi sonrası olumlu söylemleriyle yeniden oluşan gerginliği dağıttı. Erdoğan ile planlanmamış bir görüşme yaptıklarını belirten Trump, "Her şeyi görüştük. Harika, iyi bir görüşmeydi. Suriye'yi konuştuk, Kürtleri konuştuk. Sınır ve güvenli bölge çok iyi gidiyor. Bu konuda Türkiye'ye çok itibar ediyorum” diye konuştu. Türkiye'nin NATO üyeliğiyle ilgili bir soru üzerine de Trump, "Pek çok kişinin Türkiye'ye, yaptıklarından dolayı saygısı var. Buna pek çok kez değinildi. Sınırda ve güvenli bölgede de iyi iş çıkarıyorlar." dedi. Bu ifadelerin yurtiçi piyasa fiyatlamaları üzerindeki baskının artmamasına yardımcı olduğunu söyleyebiliriz.
Ayrıca Trump Türkiye hakkında konuşurken, Litvanya, Türkiye'nin Baltık planını kabul ettiğini duyurdu. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de bu gelişmeyi doğrularken, İspanya, Türkiye'deki NATO füze savunma misyonundaki varlığını sürdüreceğini bildirdi.
Trump’ın ABD-Çin arasındaki anlaşma konusundaki 2020 yılı yorumuna karşılık bazı haber kaynaklarına göre ABD ve Çin’in, Hong Kong ve Sincan bölgesine ilişkin gerilimin artmasına karşın, ticaret anlaşmasının birinci fazında geri çekilecek tarifelerin miktarı konusunda anlaşmaya varmaya yakın olduğunu belirtmesiyle fiyatlamaların tekrar riskli varlıklara yönelmesine imkan verdiği gözlendi. Bu gelişmelere oldukça duyarlı olan piyasaların bu tip haberlere yüksek tepkiler vermeye devam ettiğini görüyoruz. Bu tip sert tepkilerin gelmeye devam edeceğini de düşünüyoruz. Özellikle 15 Aralık’ta devreye alınacak 200 milyar Dolar’lık ek gümrük tarifesi uygulamasının giderek yaklaşması, anlaşma ihtimalinin azalması veya artmasına göre hareketlerin boyutlarını da artıracak.
Dün ABD’de açıklanan ADP özel sektör istihdam artışı Kasım ayında yavaşladı. Açıklanan veriye göre özel sektör istihdamı Kasım'da 135 bin beklentiye göre 67 bin arttı. Bunun dışında ISM Hizmet PMI verisinin de 54.5 beklentisine karşılık 53.9 ile beklentinin altında kaldı. Anketin üretim endeksi, çelik ve alüminyum da dahil olmak üzere ithalat vergileriyle ilgili olarak işletmelerin maliyetini yükselterek, Kasım 2009'dan bu yana en düşük seviye olan 5.4 puanla 51.6'ya geriledi. Ayrıca konut sektörünü ilgilendiren ipotek başvurularında da -9.2% düşüş olduğu gözlendi.
Avrupa hisse senetleri ABD ve Çin'in ticaret anlaşmasına yaklaşmakta olduğuna yönelik haberin ardından yükselişini sürdürürken, ABD endeks vadeli kontratları da yönünü yukarıya çevirdi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,42 artarak 7.188,50 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,16 değer kazanarak 13.140,57 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,27 artışla 5.799,68 puana ulaştı. Bugün Avrupa Bölgesi 3.çeyrek büyüme ilk okuması açıklanacak. Beklenti 3.çeyrekte çeyreklik bazda %0.2 büyüme olacağı yönünde. Yıllıkta ise %1.2 büyüme bekleniyor.
USDTRY
Haftanın üçüncü işlem gününde yurtiçinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, açıklanan enflasyon verisinden sonra Türk varlıklarının ve yatırımcıların 12 Aralık’taki TCMB PPK Toplantısına odaklandığı gözlendi. ABD ile Çin, Hong Kong ve Sincan bölgesine ilişkin açıklamalarla gerilimin artmasına karşın, ticaret anlaşmasının birinci fazında geri çekilecek tarifelerin miktarı konusunda anlaşmaya varmaya yaklaşıldığı yönündeki haber akışı ile ticaret geriliminin yeniden azalmaya başladığı izlendi. Gün içerisinde ABD’de açıklanan ADP İstihdam Değişimi Kasım ayında 140 bin beklentisi karşısında 67 bin seviyesine gerilemesinin Dolar üzerindeki baskıları arttırdığı görülürken, açıklanan ABD ISM İmalat-dışı PMI Endeksi’nin de 54,5’lik beklentilerin altında kalarak 53,9 seviyesine gerilediği görüldü. Gün sonunda, Dolar’ın birçok gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazandığı görülürken, kurun sınırlı kazançlarını sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 5,7485 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,76, 5,77 ve 5,79 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,73, 5,71 ve 5,69 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Haftanın üçüncü işlem gününde, Euro Bölgesi’nde açıklanan Hizmet PMI Endeksi’nin Kasım ayında 51,5’lik beklentilerin üzerinde 51,9 seviyesinde açıklanmasının sınırlı etkileri izlendi. Yurtiçinde ise zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, açıklanan enflasyon verisinden sonra Türk varlıklarının ve yatırımcıların 12 Aralık’taki TCMB PPK Toplantısına odaklandığı gözlendi. Gün sonunda, ABD-Çin ticaret savaşına dair gerginliğin azalmasının küresel piyasalardaki olumlu etkisi ve Euro Bölgesi’nde hafta başında açıklanan olumlu verilerin etkisi devam ederken ile birlikte çaprazın haftanın üçüncü işlem gününde kazançlarına devam ettiği görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,37 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,35 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,38, 6,39 ve 6,41 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,35, 6,33 ve 6,32 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Haftanın üçüncü işlem gününde, Euro Bölgesi’nde açıklanan Hizmet PMI Endeksi’nin Kasım ayında 51,5’lik beklentilerin üzerinde 51,9 seviyesinde açıklanmasının sınırlı etkileri izlenirken, ABD ile Çin, Hong Kong ve Sincan bölgesine ilişkin açıklamalarla gerilimin artmasına karşın, ticaret anlaşmasının birinci fazında geri çekilecek tarifelerin miktarı konusunda anlaşmaya varmaya yaklaşıldığı yönündeki haber akışı ile ticaret geriliminin yeniden azalmaya başladığı izlendi. Gün içerisinde ABD’de açıklanan ADP İstihdam Değişimi Kasım ayında 140 bin beklentisi karşısında 67 bin seviyesine gerilemesinin Dolar üzerindeki baskıları arttırdığı görülürken, açıklanan ABD ISM İmalat-dışı PMI Endeksi’nin de 54,5’lik beklentilerin altında kalarak 53,9 seviyesine gerilediği görüldü. ABD Başkanı Trump’ın NATO toplantısı sırasında yaptığı açıklamalar ile Dolar’ın güçlendiği takip edilirken, gün sonunda paritenin sınırlı kayıplarına devam ettiği izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1080 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1085 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1060, 1,1045 ve 1,1030 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1085, 1,1095 ve 1,1100 direnç seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Haftanın ikinci işlem gününde, 1450 Dolar seviyelerinde dip çalışmasına devam ederken hafta başında ABD ISM İmalat verisi ile başlayan ve devamında Dolar zayıflığının Trump açıklamalarında tekrar Çin ile gerçekleştirilen ticaret görüşmelerinin ertelenebileceği endişeleri ve bunun küresel borsalarda yaşattığı aşağı yönlü baskı ile 1480 Dolar seviyelerine kadar yükselmişti. Haftanın üçüncü gününde ise ABD ve Çin, Hong Kong ve Sincan bölgesine ilişkin açıklamalarla gerilimin artmasına karşın, ticaret anlaşmasının birinci fazında geri çekilecek tarifelerin miktarı konusunda anlaşmaya varmaya yaklaşıldığı yönündeki haber akışı ile ons Altın gerileyerek 1472 seviyesini test ettiği gözlenirken, gün içerisinde ABD’de açıklanan ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği ve ISM Hizmet PMI Endeksi verilerinin beklentilerin altında gelmesi ile Ons Altın’ın kayıplarını sürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1474 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1470, 1465 ve 1459 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1478, 1484 ve 1490 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
GBPUSD
İngiltere’de Brexit ve erken seçim yönündeki belirsizliklerin Sterlin/Dolar paritesi üzerindeki baskıları izlenmeye devam edilirken, İngiltere’de yapılan seçim anketlerinde Muhafazakarlar’ın İşci Partisi karşısındaki liderliği 12 puan artması ile paritenin kazançlarını sürdürmeye devam ettiği izlendi. Gün içerisinde Birleşik Krallık’ta açıklanan Hizmet PMI Endeksi Kasım ayında 50 eşik seviyesi altında kalarak 49,3 seviyesine gerilerken, 48,6’lık beklentilerin üzerinde kalmasının sınırlı etkileri takip edildi, Gelen açıklamalar ile ABD-Çin ticaret görüşmelerinde birinci fazında geri çekilecek tarifelerin miktarı konusunda anlaşmaya varmaya yaklaşıldığı yönündeki haber akışı ile gerginliğin tekrar azalmaya başladığı gözlense de gün sonunda, ABD’de ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği ve ISM Hizmet PMI Endeksi verilerinin beklentilerin altında açıklanması ise GBPUSD paritesinin kazançlarını altıncı gününde de sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3100 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3055 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3140, 1,3180 ve 1,3230 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3055, 1,3010 ve 1,2960 destek seviyeleri takip edilmelidir.
USDJPY
Salı günü, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret anlaşması için son bir tarih olmadığını 2020 seçimini beklemenin daha iyi olduğunu söylemesinin ardından Dolar karışışındaki kayıplarını geri aldığı izlenmişti. Haftanın üçüncü gününde ise ABD’nin Çinli yetkililere yönelik yaptırım öngören yasa tasarısı ile birlikte kazançlarına devam ettiği gözlenirken, gün içerisinde ABD-Çin ticaret anlaşmasının birinci fazında geri çekilecek tarifelerin miktarı konusunda anlaşmaya varmaya yaklaşıldığı yönündeki haber akışı ve ABD Başkanı Donald Trump ile Japonya Başbakanı Abe Şinzo arasında varılan ticaret anlaşması, geçen ay Japonya Temsilciler Meclisinde onaylanmasının ardından meclisin üst kanadından geçtiği yönündeki haberler ile kalıcılık sağlayamadığı görüldü. Gün sonunda USDJPY paritesinin kazançlarına devam ettiği izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,86 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,70 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 109,10, 109,35 ve 109,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 108,70, 108,50 ve 108,25 destek seviyeleri takip edilebilir.
HAM PETROL
Geçtiğimiz hafta, ABD ile Çin ticaret gerginliğinin artması ile Ham Petrol fiyatlarında sert bir düşüş yaşadığı görülmüştü. Haftanın üçüncü işlem gününde ise OPEC + koalisyonunun yarın yapılacak olan toplantıda üretim politikası konusunda alacağı karar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret anlaşması için son bir tarih olmadığını 2020 seçimini beklemenin daha iyi olduğunu söylemesi ve ABD'de özel sektör verisinin ham petrol stoklarının geçen hafta azaldığını göstermesi ile Petrol’ün yükselişini art arda üçüncü gününde de sürdürdüğü gözleniyor. Gün içerisinde, küresel haber akışı takip edilirken, ABD’de ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği ve ISM Hizmet PMI Endeksi verilerinin beklentilerin altında açıklanması ile gün sonunda Hem Petrol fiyatlarının yükselişine devam ettiği izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 58,35 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 57,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 58,90, 59,50 ve 60,10 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 57,80, 57,40 ve 56,80 destek seviyeleri takip edilmelidir.
XAGUSD
Salı günü, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret anlaşması için seçimini beklemenin daha iyi olduğunu söylemesinin ardından Gümüş’ün 17,20 Dolar seviyesini test ettiği izlenmişti. Haftanın üçüncü gününde ise ABD ve Çin, Hong Kong ve Sincan bölgesine ilişkin açıklamalarla gerilimin artmasına karşın, ticaret anlaşmasının birinci fazında geri çekilecek tarifelerin miktarı konusunda anlaşmaya varmaya yaklaşıldığı yönündeki haber akışı ve gün içerisinde ABD’de açıklanan ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği ve ISM Hizmet PMI Endeksi verilerinin beklentilerin altında gelmesi sonucu Gümüş’ün kayıplarını derinleştirdiği gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 16,84 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 16,70 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 16,70, 16,55 ve 16,30 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş’teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 16,95, 17,15 ve 17,30 direnç seviyeleri takip edilmelidir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlforex.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.