EUR/USD'da aşağı yönlü eğilim kuvvetleniyor
Haftanın ilk işlem gününde veri akışı zayıf ve ABD borsaların da resmi tatil vardı. İlk data Çin'den geldi ve dünyanın en büyük 2. ekonomisi 2018'de %6,4 büyüme gösterirken son çeyrek büyüme de %1,5 oldu ve Çin son çeyrekte 9 yılın 2018'de ise son 28 yılın en zayıf büyümesini gerçekleştirdi. Sanayi üretimi ise Aralık'ta %5,7 ile beklentiden iyi geldi. ABD Başkanı Trump'ın ithal çelik ve alüminyum oranlarına uyguladığı ek vergi ile başlattığı tarifeye Çin'in de misilleme yapması ile ticaret savaşları yıl içinde en çok takip edilen gelişme oldu. İki ülke yetkilileri 7 Ocak itibariyle görüşmelere başladılar, henüz somut bir sonuç çıkmamış olsa da iyimser açıklamalar ile beklentiler de olumlu ve fiyatlamalar pozitif gerçekleşiyor. EUR/USD 1,1360 yakınında yatay seyir izledi.
Teknik olarak orta vadeli düşüş trendini sürdüren EUR/USD paritesinde 1,20 desteğinin altına sarkma yaşanmasının ardından paritede sırasıyla 1,1500, 1,1300 ve 1,1217 dip seviyeleri oluşmasının ardından uluslararası piyasalarda doların sorgulanmaya başlamasıyla 1,1342 destek seviyesiyle 1,1600 direnç seviyesi arasında yön arayışının devam ettiği görülüyor. EUR/USD paritesinde 60 dakikalık grafikte parite 200 dk HO'nın geçtiği 1,1640 seviyesine yakın bir seviyede hareket ediliyor, 50 dk hareketli ortalama 1,1370 seviyesinde bulunuyor. RSI İndikatörünün 30 ref seviyesini tekrar aşağı kırma eğilimi EUR/USD paritesinde aşağı yönlü eğilim arttırmakta.
TCMB'nin faiz kararı sonrası iyimserliğin sürdüğü dolar/TL 5.35 civarında dar bantta seyretti
Geçtiğimiz hafta gelişen piyasalar, hem ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin devam etmesi ve iyimser haberler gelmesi hem de küresel risk iştahının artması ile yükseliş yaşadı. TL varlıklar ise, bu gelişmelere ek olarak yurt içinde de siyasi gerilimin azalmasından destek aldı ve Ocak ayının ilk iki işlem haftasındaki düşüşten sonra yükseliş yaşadı. Haftanın yeni işlem gününe piyasalar Çin'den gelen verilerle başlaadı. Çin'de sanayi üretimi Aralık'ta beklentiden iyi gelse de büyüme rakamları son yılların en düşük seviyesine geriledi. Çeyreklik bazda 2009'dan sonraki en düşük seviyede gelen büyümede ticaret savaşlarının etkili olduğu görülüyor. Gelişen ülke paralarında ise bugün ilk yarıda karışık seyir var. Güney Afrika randı, Türk Lirası, Meksika pesosu ve rupi, dolar karşısında gerilerken Polonya zlotisi, Çek korunası ve Tayland bahtı ise hafif yükseliş yaşıyor. TL, geçen hafta dolar karşısında gerilemesinin ardından haftanın devamında tüm kayıplarını sildi ve USD/TRY kuru 5,5450'den 5,3170'e geriledi. Dolar/TL 2018 yılında tarihi zirve seviyesi olan 7,20 seviyesini görmesinin ardından düzeltme safhasına geçerek orta vadede 5,13 destek seviyesini görmesinin ardından tepki yükselişi eğilimine girerek 5,13-5,55 aralığında sınırlı yukarı yönlü yükselişini devam ettiği görülmekte. Dolar/TL'de 60 dakikalık HO 5,38 seviyesinde bulunuyor, bu seviyenin altındaki hareketler aşağı yönlü eğilimi arttırabiilir, üstündeki fiyat oluşumlarının ise kademeli olarak 5,51-5,55 eğilimini arttırabileceğini söyleyebiliriz. Kısa vadede 5,30 seviyesi destek olarak karşımıza çıkarken, 5,38 seviyesi ise direnç olarak izlenmekte.
Altın Vadeli İşlemleri düşüşte, risk iştahındaki artış ve ABD-Çin beklentileri ile geriliyor
ABD-Çin arasındaki ticaret savaşları sonrasında Çin tarafındaki göstergelerde gerileme yaşanması ve petroldeki düşüş ile satışların hızlanması ile piyasalarda panik artmış ve güvenli varlık talebi artmıştı. Yılın son çeyreğinde risklerin yükselmesi ile altın da yükselişe geçti ve ons 1,299$ seviyesine çıktı. Geçen hafta ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin sürmesi ve taraflardan yapıcı açıklamalar gelmesi ile XAU/USD 1,295$ seviyesinden düşüşe geçti. Cuma günü 1,280$ seviyesine gerileyerek 4 haftalık yükselişini sonlandıran altın, haftayı düşüşle tamamladı. Bu hafta Çin'deki zayıf büyüme verisine karşın piyasalarda iyimser algının sürmesi ile altın haftaya düşüşle başladı ve 11,277$ seviyesine gerileyerek 4 Ocak sonrası en düşük seviyeyi gördü. ABD ve Çin arasındaki görüşmelerden henüz somut bir anlaşma sonucu çıkmadı, ancak gelen haberler tarafların anlaşma için vergilerde indirime gideceği yönünde ve bu beklenti piyasalarda olumlu fiyatlanmaya devam ediyor.
Teknik olarak Ons altında saatlik grafikte 200 dak HO 1248$ seviyesinden geçiyor, gün içi oluşan fiyatlar bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece 1273-1310$ aralığında hareket etmesini bekliyoruz. Ons Altın da kısa vadede 1275$ seviyesindeki direnç aşılmasıyla birlikte 1290$ seviyesinin üzerinde kalıcı olup olmayacağı yakından izlenecek. Yukarı yönde 1285 ve 1290 direnç seviyesi olarak izlenirken, 1277 ve 1275$ seviyeleri destek olarak izlenecektir.
Petrol fiyatları 54$'ın altında serini sürdürüyor
OPEC ve diğer üretici ülkelerin Ocak itibariyle günlük üretimde kesintiyi artırma anlaşmasına varmaları, azalan talebe karşın üretimin de düşürülmesi ile fiyatların denge kazanması bekleniyor. Rusya'nın brent ppetrolde 70$ seviyelerini makul görmesini referans alan piyasalarda şimdilik yaşanan yükselişin 70$ seviyesine kadar korunup korunmayacağı yakından izleniyor. Brent petrol, 2018'in son çeyreğindeki sert düşüşün ardından 2019'a dip seviyeden yükselişle başladı ve 3 haftalık kazancının ardından 4. haftaya da 62$ seviyesinde alıcılı başladı. ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin olumlu sonuçlanması ile gerek majör gerekse diğer ithalatçı ülkelerin petrol talebini artırması bekleniyor. Bu nedenle iyimser haberlerin de fiyatlara destek sağlaması bekleniyor.
Teknik olarak Amerikan tipi petrolde orta vadeli yükseliş trendi 67 dolar desteğinin kırılmasıyla orta vadeli düşüş trendine dönüşmüş görünüyor. Kısa vadede 50 günlük HO direnci 60,75$ seviyesini aşağı kırmasının ardından 50$'ın altında dip arayışlarının ön plana çıktığını görüyoruz, RSİ indikatörünün 20 referans seviyesini yukarı kırmış görünüyor, bu seviyelerde indikatörleri aşırı alım bölgelerine yaklaştırabilir. Kısa vadede 56,,00$ seviyesi direnç olarak izlenirken 51,10$ seviyesi ise destek olarak izlenecektir.
İnfo Yatırım FX Araştırma
www.infoyatirim.com
www.infoyatirimfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.