Günlük Bülten(Referans Menkul - Prımetrade)

TÜRKİYE BAKIŞI
Piyasalarda dün, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın sunumunu yaptığı "Enflasyon Raporu 2017-I" bilgilendirme toplantısı takip edilmiştir. Çetinkaya, 2017 yılı içerisinde ekonomik toparlanmanın daha önceki tahmin edilenden daha yavaş olabileceğini belirtirken, 2017 enflasyon tahmininin %6,5'ten % 8'e, 2018 tahmininin %5'ten %6'ya yükseltildiğini açıklamıştır. 2019'a ilişkin enflasyon tahmini ise %5 olarak belirlenmiştir. Çetinkaya daha sonra devam ettiği konuşmasında, şu anda uygulanmakta olan politika çerçevesinin geçmişte uygulanan geniş faiz koridoruna geri dönüş olmadığını ve sadeleşmede bir birçok hedefin gerçekleştiğini söylemiştir. Çetinkaya, gerekirse ilave sıkılaştırmanın da masada olduğun özellikle vurgulamıştır.
Daha sonra yayınlanan TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özetinde de Türk lirasındaki değer kaybının etkisiyle çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi yükseldiğine dikkat çekildiği görülmüştür.
Diğer taraftan Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yıllık ihracat rakamı Aralık ayında %9 artış göstermiş ve 12 milyar 807 milyon Dolar olmuştur. İthalat rakamı ise %2,3 artarak 18 milyar 405 milyon Dolar olarak kaydedilmiştir. Bu rakamlar ile birlikte Aralık ayı içerisinde dış ticaret açığı, %10,3 azalarak 5 milyar 598 milyon Dolar olmuştur. İhracatın, ithalatı karşılama oranı da %69,6'ya yükselmiştir. Bunun yanında, Türkiye'nin turizm gelirinin 2016 yılında bir önceki yıla göre %-29,7 azalarak 22 milyar 107 milyon 440 bin Dolara gerilediği belirtilmektedir.
Yurt dışından gelen açıklamalar içerisinde Fitch Ratings'den gelen açıklama piyasalarca yakından takip edilmiştir. Cuma günkü değerlendirmesinde Türkiye'nin kredi notunu "BB+" seviyesine düşüren ve not görünümünü "durağan" olarak belirleyen kurum, seçim belirsizliğinin bu karar üzerinde etkili olduğunu belirtmiştir. Ayrıca Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Paul Gamble, TL'deki değer kaybı ve Petrol fiyatlarının enflasyonu çift haneyee itebileceğine dair uyarıda bulunmuş, finansal risklerin arttığına dikkat çekmiştir.
Aynı zamanda uluslararası yatırım bankası JP Morgan, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın Enflasyon Raporu sunumunu değerlendirerek, global ortamın kötüleştiği veya beklentiler paralelinde enflasyonun gelecek 2-3 ayda keskin şekilde yükseldiği bir durumda, TCMB'nın nasıl bir duruş sergileyeceğinin önemli olduğunu ve Türk Lirası baskı altında kaldığında önce likiditeyi sıkılaştırıp, ardından daha fazla faiz artırımı yapmasının daha olası olduğunu belirtmiştir. Yatırım bankası Nomura ise TCMB'nın enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etmek zorunda kalacağını savunmuştur.

ABD PENCERESİ
ABD'de dün Tüketici Güven Endeksi verileri açıklandı. Bir önceki ay 2001'den bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından Ocak ayında 111,8'e gerileyerek beklentilerin altında kaldı. Ayrıca bir önceki ayda 113,7 seviyesinden 113,3 seviyesine revize edildi. Diğer taraftan S&P/Case Amerikan Ev Fiyat endeksi ise %5,1 beeklentilerinin üzerinde %5,3 artış göstererek Temmuz ayından beri en büyük artışını gerçekleştirdi.
ABD Başkanı Donald Trump dün başta Japonya ve Çin olma üzere ülkelerin para politikalarını eleştirdi. Japonya ve Çini devalüasyon yoluyla kendilerine avantaj sağladıklarını belirtip, bizi kukla yerine koyuyorlar diyerek atıfta bulundu. İlaç üreticileri ile yatığı toplantı sonrası bu açıklamalarda bulunan Trump, diğer ülkelerin paralarının değerini düşürerek avantaj sağladıklarını tekrar vurguladı.
ABD'de göçmenler konusunda Trump'ın attığı adımlar tartışılmaya devam ederken, Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nda görevli olan 1000 civarında diplomat ve personel, 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklanma kararına karşı olduklarını belirten bir belgeye imza attılar. Kararnameye tepkiler büyümeye devam ederken, giderek artan tedirginlik piyasaları da etkilemeye devam ediyor.
ABD Hisse senetleri, Başkan Trump'ın izlediği bu isolasyonist (dışlamacı) politikaların büyüme odaklı ppolitikaları etkileyeceği endişeleri ile birlikte karışık görünüm sergiledi. S&P 500 Endeksi dört gündür yukarı yönde hareket etmedi ve bu 4 Kasım'dan bu yana en uzun bu şekildeki seyri işaret ediyor. Bu endişeler sonucu endeks teknoloji şirketlerinin hisselerindeki artışla dengelenmesiyle Ocak ayının son işlem gününü "karışık" seyirle tamamladı. Sosyal medya devi Twitter'ın hisse başına değeri %4 prim yaparak 17,62 dolardan günü tamamladı. Facebook Inc.ve Amazon.com Inc. , bu hafta karlarını açıklayacak ABD'nin en büyük şirketleri arasında yer alıyor. S&P 500 Endeksi'nde şuana kadar finansal bilançolarını açıklayan şirketlerin %73'ü beklenenden daha iyi kar açıkladı.
Bugün gözler FED'in üzerinde olacak. Toplantı sonrası faizlerde artış beklenmezken, toplantı sonrası yapılacak olan açıklamalar takip edilecektir. Basın toplantısında Trump'ın ekonomi politikası üzerindeki etkileri tartışılabilir. Ekonomik veri takviminde ise TSİ 16.15'te ADP tarım dışı istihdam, 18.00'da üretim ve imalat PMI verileri açıklanacak. Bu saatlerde piyasalarda oynaklıklarda yükseliş gözlemlenebilir.

AVRUPA NOTLARI
Avrupa tarafında Tüketici Fiyat Endeksi verileri piyasalarca takip edilirken, Euro Bölgesi içerisinde öncü veriler ile yıllık TÜFE Ocak ayında %1,8 olmuş ve beklentileri aşmıştır. Böylelikle bölge ekonomisinde enflasyon 2013 Mart ayından sonra en yüksek seviyesine gelmiştir. Euro Bölgesinde yıllık bazda çekirdek enflasyon ise %0,9 ile değişim göstermemiştir. Bunun yanında Euro Bölgesinde İşsizlik Oranı, 2013 Ekim ayından beri takip ettiği aşağı yönlü trendine devam ederek %9,6 olmuş ve beklentilerden daha hızlı bir düşüş ile 6 yılın en düşük seviyesine gelmiştir. Aynı zamanda bölge ekonomisine dair GSYİH büyüme verisi çeyreklik bazda %0,5 ve yıllık bazda %1,8 olarak kaydedilmiş, ekonomik aktivitedeki iyileşmeye işaret etmiştir.
Bu veriler ile birlikte gevşek para politikası ve varlık alımı programı hakkında, Avrupa Merkez Bankası üzerinde baskıların artabileceği düşünülmektedirr. Ayrıca Euro Bölgesinde ekonominin 2008 yılından bu yana ilk kez ABD'den daha hızlı büyümesi dikkat çeken bir başka nokta olmuştur.
Bunun yanında Avrupa'nın en büyük ekonomisi olarak öne çıkan Almanya'da İşsizlik Oranı, Ocak ayında %5,9 seviyesinde gelerek ülkenin birleşmesinden bu yana görülen en düşük seviyeye gerilemiştir. Böylelikle mevsimsellikten arındırılmış işsiz sayısı 2.61 milyon olarak kaydedilirken, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin ivme kazandığına işaret etmiştir.
Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump'ın baş ticaret danışmanı Peter Navarro'nun yaptığı bir röportajda, Almanya'nın zayıf Euro'yu ABD'ye ve Avrupa Birliği'ndeki kendi ortaklarına karşı avantaj kazanmakta kullandığını savunması dikkat çekmiştir. Navarro, Euro'nun örtülü bir Alman Markı gibi, düşük değerlenmesinin Almanya'ya rekabet avantajı verdiğini söylemiştir. Almanya Başbakanı Merkel ise konu hakkında yaptığı açıklama ile Almanya'nın her zaman Avrupa Merkez Bankasının bağımsız bir para politikası izlemesinni istediğini ve tek başına Almanya'nın Euro'nun değerini etkileyemeyeceğini belirtmiştir.
İngiltere tarafında NIESR araştırma kuruluşu, İngiltere için 2016 büyüme beklentisini %2,0 olarak korurken, bu yıl için tahminini %1,4'ten %1,7'ye çıkarmıştır. Ayrıca 2018 için büyüme beklentisi %1,9 olmuştur. NIESR, ekonominin esnekliğinin 2016'dabüyük ölçüde reel tüketici harcamalarında güçlü büyüme ile desteklendiğine dikkat çekmiş, 2017 yılı ile birlikte ise büyümenin bileşenlerinde net ticarete doğru yeniden dengelenme yaşanmasını beklediklerini açıklamıştır.

ASYA ZAMANI
Çin'de Ocak ayında açıklanan rakamlara göre imalat sektörü güçlü banka krediler ve inşaat sektöründeki büyümenin etkisi ile beklentilerden daha hızlı bir büyüme göstermiştir. Resmi rakamlara göre İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ocak ayında 51,2 puan olan beklentinin üzerinde 51,3 puan olarak açıklandı. Aralık ayına oranla 0,1 puan gerileme kaydetmiş olsa da başa baş noktası olarak ele alınan 50 puan seviiyesi üzerinde altı aydır açıklanıyor olması Çin'in sanayi sektöründeki iyileşmesinin en önemli işareti olarak gösterilebilir.
Japonya tarafında ise daha yoğun bir haber akışının takip edildiği günde Trump'ın Japonya'ya karşı yöneltmiş olduğu kurların manipüle edildiğine dair karşılıklı açıklamalar vardı. Japonya Hükümet Sözcüsü Yoshidine Suga, ABD Başkanı Donald Trump'ın Japonya'nın kur politikasına yönelttiği eleştirileri reddettiklerini bildirmiştir. Konuya dair yaptığı açıklamada ''bizlere yöneltilen eleştiriler tamamen temelsizdir'' şeklinde konuşmuş aynı zamanda Japonya'nın kurları piyasanın belirlemesine bıraktığını belirtmiştir. Japonya'nın ulusal para politikasının kurları hedeflemediğini yurt içerisinde %2 enflasyon hedefini başarmak adına çaba harcadıklarını ifade etmiştir. Trump ise sözlü müdahalelerde bulunulduğunu iddia etse de Suga, tamamen enflasyona konsantre olduklarını ve piyasanın makro ekonomik göstergeler doğrultusunda katılımcılar tarafından belirlendiğinin altınnı çizmiştir.
Konuya dair açıklamalarda bulunan bir diğer kişi ise Japonya Maliye Bakanı yardımcısı kur politikasından ve uluslararası işlerden sorumlu olan Masatsugu Asakawa olmuştur. Politikada tek seslilik olması adına BOJ Başkanı Kuroda'nın daha önce söylediği gibi tek amacımızın deflasyonu sona erdirmek olduğunu tekrar belirtmek isteriz diyerek yapılan eleştirilere karşılık vermiştir.
Bir diğer habere göre ise henüz tam olarak netlik kazanmasa da, Japonya hükümetinin 10 Şubat'ta Beyaz Saray'da bir toplantı düzenleneceği bildirilmiş ve bu görüşmede Abe - Trump arasında karşılıklı para ve kur politikaları ile alakalı bilgi alış verişi olacağı söylenmiştir.
Ayrıca Japonya'da açıklanan makro veriler beklentilerin üzerinde açıklanmıştır. Markit-Nikkei Japonya İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ocak ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle Aralık ayındaki 52,4 puandan 52,7 puana yükselmiştir. Bu hızlı yükselmeye en güçlü sebep olarak ise ihracat siparişlerinndeki toparlanma gösterilirken PMI son 3 yılın en hızlı artışını kaydetmiştir.

TEKNİK ANALİZ

EURUSD

Avrupa tarafında ekonomik toparlanmanın devam etmesi ve açıklanan verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi Euro tarafında değer kazanımlarını desteklerken, ayrıca Euro Bölgesi içerisinde hisse senedi piyasalarında yüklü çıkışların olması Euro'ya talebini artırmıştır. Mevcut durum içerisinde dün %0,90 oranında artış kaydeden EURUSD paritesi, son beş gündür devam eden kısa vadeli negatif baskının etkisinden kurtularak yükseliş kaydetmiştir. Böylelikle teknik olarak günlük grafikte trend eğilimini yansıtan İchimoku Bulutu üzerinde kalıcı olma isteğini yansıtan parite, Ocak ayı içerisindeki pozitif görünümünü korumaya devam etmektedir. Paritede, 1,0780 kontrol seviyesi üzerindeki yükselişlerde, 2 ayın zirvesine denk gelen 1,0875 seviyesini hedeflenebileceği gibi, kontrol seviyesi altına doğru olası gerilemelerde 1,0690 ana destek noktası olarak takip edilebilir.

GBPUSD

İngiltere tarafınnda büyüme verileri konuşulurken, ekonominin esnekliğinin 2016'dabüyük ölçüde reel tüketici harcamalarında güçlü büyüme ile desteklendiğine dikkat çekildi. Kur tarafında ise haftaya 1,2600 seviyesinin altında kalarak düşüşle başlayan GBPUSD paritesi dün ise haftanın ilk günü verdiği kayıpları geri aldı. 50 günlük ortalama göstergesinin üzerinde kaldığını gördüğümüz paritenin 1,2600 seviyesinin üzerine çıkma isteği sonuca ulaşırsa sonrasında 1,2720 seviyelerine doğru hızlı yükselişler görülebilir. Aksi durumda gelebilecek tepki satışları ile geri çekilmeler gözlemlenebilir. 1,2420 seviyesi bu geri çekilmelerde önemli destek noktası olarak takip edilebilir.

USDJPY

Amerikan Dolarının diğer ülke para birimleri karşısında sergilemiş olduğu güçsüz seyir ile beraber kısa vadeli düşüş trendinde bulunan USDJPY paritesi Japonya'dan açıklanan makro veriler sebebiyle Yen'in bir miktar daha güçlendiği gözlemlenmektedir. Sene başından bu yana dün görmüş olduğu en düşük seviyeler ile beraber aşağı yönlü Ocak ayı destek seviyelerini test eden parite ufak bir toparlanma göstermiş olmasına karşın haftanın üçüncü gününde de negatif bir görünüm sunmaktadır. Gün içerisinde kontrol noktası olarak belirlediğimiz 113,20 altında fiyatlanmaya devam eden parite aşağı yönlü hareketin devam etmesi durumunda karşımıza çıkabilecek en önemli destek son iki ayın en düşük seviyesi 111,60 olarak belirlenebilir. Olası yukarı yönlü hareketlerde ise dikkat edilmesi gereken hafta başındaki açılış yakınlarında oluşan direnç 114,70 olarak belirlenebilir.

USDTRY

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya dün gerçekleştirdiği açıklamasında, para politikasında sadeleşmenin hala gündemde olduğunu ve ek parasal sıkılaştırma ihtimalinin hala masada bulunduğunu söylemesi dikkat çekerken, gün içerisinde ortalamanın altında bir oynaklık gösteren USDTRY paritesi hafif düşüş ile haftanın ikinci gününü tamamlamıştır. 3,7800 seviyelerinde denge yakalayan fiyatlamalar devam ederken, bu seviyelerin neredeyse bir haftalık sürecin een düşük seviyeleri olması dikkat çekmektedir. Ayrıca teknik olarak bakıldığında günlük grafikte ikili tepe formasyonuna yakın bir görünüm oluşması, önümüzdeki süreçte aşağı yönlü seyrin devam edebileceği ihtimalini bizlere sunmaktadır. Bununla birlikte 3,7800 seviyesi aşağısındaki fiyatlamalarda 3,7200 seviyesine doğru bir gerileme oluşabileceği gibi, paritenin tekrar yukarı yönlü bir hamle yapması durumunda 3,8400 seviyeleri bir kez daha hedef konumuna gelebileceği düşünülmektedir

ALTIN

Altın fiyatları, Donald Trump'ın Çin ve Japonya başta olmak üzere diğer ülkelerin paralarını devalüe ettiğini söylemesinin ardından 100 seviyesinin altına sert bir geçiş yapan ABD Dolar Endeksi etkisi ile yükseldi. Yaklaşık son 1 ayın en güçlü yükselişini gösteren Altın kazancını korudu. Ocak ayında %5,5 civarı değer kazanan Altın fiyatları Haziran sonrası en güçlü aylık kazancını gösterdi. ABD Dolar Endeksi ise Ocak ayında Mart ayından beri görülen en fazla değer kaybını yaşayarak %-2,6 düşüş gösterrdi. Bu gün ise FOMC toplantısı piyasalarda takip edilecek önemli gelişme olarak belirlenebilirken, faiz artış ihtimalinin %15 olduğu belirtiliyor. Günün devamında gerçekleşebilecek fiyatlanmalarda 1220$ seviyesi önemli direnç noktası olarak takip edilebilirken üzerine çıkılması durumunda 1230$ seviyeleri hedef konumuna gelebilir. Diğer taraftan yaşanabilecek düşüşlerde ise 1200$ desteğinin geçilmesi halinde 1185$ seviyesi hedef olarak takip edilebilir.

WTI PETROL

ABD özel sektörün açıklamış olduğu rakamlara göre petrol stoklarının atış kaydetmiş olması OPEC ve diğer ülkelerin uygulamış olduğu üretim kesintisini dengelemiş olup fiyatları etkilemekte olduğu gözlemlenmektedir. Amerika Petrol Enstitüsü'nün açıkladığı verilere göre Ham Petrol stokları geçen hafta 5.83 milyon varil artış kaydetti. Henüz devlet tarafından resmi rakamlar açıklanmamış olsa da aynı yükselişin gerçekleşmesi bekleniyor. Diğer taraftan Ocak ayında OPEC'in ikinci en büyük petrol üreticisi Irak ise üretimini 180 bbin varil düşürmüştür. Ham Petrol fiyatları şuan bulunmuş olduğu seviye aynı zamanda üç hafta önceki seviyesi ile aynı olması fiyatlarda yoğun bir hareket olmadığını destekler niteliktedir. OPEC üretim kesintisi ve ABD'nin uyguladığı daha fazla üretim stratejisi dengesine odaklanıldığı şu günlerde piyasada yeni bir haber akışı dikkatle takip edilmektedir. Gün içerisindeki fiyatlamaya baktığımızda ise 52,85$ olarak belirlediğimiz kontrol seviyesi üzerindeki fiyatlamalarda takip edebileceğimiz en önemli direnç Ocak ayının en yüksek ikinci seviyesi 54,20$ olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer taraftan satıcıların baskın olduğu durumda aşağı yönlü hareketlerde ise 51,55 seviyesi en önemli destek olarak belirlenebilir.

DAX 30

Avrupa tarafında dün açıklanan ekonomik verilerin beklentileri aşması ve Avrupa Merkez Bankası üzerinde gevşek para politikası hakkında daha fazla baskı oluşturacağına dair beklentiler hisse senetlerini olumsuz yönde etkilemiş, satışların arka arkaya dördüncü günde deevam ettiği görülmüştür. ABD tarafında Başkan Trump'ın mülteciler konusundaki yaklaşımı tartışılırken, ABD'nin en tanınan marka şirketlerinde ortalama olarak %35 civarında eğitimli yabancı çalışanı olması endişeleri desteklemektedir. Bununla birlikte ABD'de endeksler gerilerken, Kasım ayından beri en uzun süreli düşüş gerçekleşmektedir. Küresel piyasalardaki bu görünüm içerisinde Almanya'da DAX 30 endeksi %-0,71 düşüş kaydetmiş, arka arkaya günlük bazda dördüncü negatif kapanışını gerçekleştirmiştir. Böylelikle Ocak ayı ortalaması olan 11550 seviyelerini geri gelen endeks günü 11591 civarında kapatmıştır. Kontrol seviyesi olarak takip edeceğimiz 11600 seviyesi altında aşağı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 11400, orta vadeli pozitif görünüm için kritik bir destek noktası olarak karşımıza çıkarken, yukarı yönlü olası toparlanmalarda ise 11750 tekrar hedeflenebilir.



Referans Menkul Değerler A.Ş.

www.referansmenkul.com.tr
www.primetrade.com.tr
 
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.